U OPĆINI VIŠE NEĆE TOLERIRATI DEVASTACIJU PROSTORA

Oko Marčane je dvije tisuće bespravno sagrađenih objekata


Prema gruboj procjeni koju nam je iznio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marčana Zlatko Cetina, na površini od 131 kvadratnog kilometra, na koliko se proteže marčanski teritorij, ima oko 2.000 bespravno izgrađenih objekata! Dakako, sve se to odnosi samo na prostor izvan građevinskog područja. Cetina ovu procjenu temelji na "razlici" između orto-foto, odnosno zračnih snimaka iz 2011. i aktualnog stanja u prostoru, koje se pogoršava doslovno svaki dan. Doduše treba napomenuti da je manji dio tih građevina u postupku legalizacije, ali ostaje činjenica da su virusom bespravne gradnje zahvaćene stotine hektara. I to vrlo atraktivnih i vrijednih hektara, na kojima su parcele s kojih puca otvoren pogled na Kvarner.

- Situacija zbilja nije sjajna. Primijetili smo nekoliko zona gdje su ti bespravni graditelji grupirani. Najugroženija su područja od mjesta Pavićini prema Dugoj Uvali, od Pavićini prema Kavranu te od naselja Peruški prema moru. To su predjeli koje zovemo Sočaji, Požar i Jalinica, kaže Cetina.

Češljaju teren

Otkad su u listopadu prošle godine zaposlili komunalnog redara, koji od studenog "češlja" i nadzire terene, Općina je Građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva prijavila 80 "friških" slučajeva bespravne gradnje. Iako i sami mještani imaju mogućnost anonimnog prijavljivanja uočene bespravne gradnje, Cetina kaže da je u tim evidentiranim i prijavljenim gradilištima zanemariv broj njih "otkriven" na temelju prijave mještana.

Dobra je vijest da se na terenu primjećuje sve bolja suradnja lokalne samouprave i državne uprave te da su inspektori gotovo svakodnevno na terenu. Cetina ponavlja da je u Općini Marčana zauzet stav da se devastacija prostora više neće tolerirati, od ilegalnih deponija, do bespravne gradnje, a ističe važnost stalnog djelovanja na terenu. Tako je najlakše uočiti bespravnu gradnju u začetku, pa je kasnije postupak za uklanjanje još nerazvijenih građevina puno brži i jednostavniji. Cetina podvlači da je konačni cilj da više ne bude nove bespravne gradnje jer će se na takav način pokazati onima koji žele sudjelovati u takvoj raboti da se to više neće tolerirati i da se ne isplati. Podsjeća da je zadnja velika akcija uklanjanja bespravne gradnje na području Marčane bila prije desetak godina kada su bageri ministarstva porušili gotovo 400 bespravnih objekata od Kavrana prema Budavi. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini