LABIN

OBLJETNICA ROĐENJA GIUSEPPINE MARTINUZZI: Portret revolucionarke darovan obnovljenom Circolu

Autorica portreta Alida Blašković Koroljević istaknula je da joj je iznimno drago što je ovaj portret našao svoje pravo i trajno mjesto, a predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović zahvalila je na tako vrijednom poklonu

| Autor: Branko BIOČIĆ
ISTRA - Obljetnica G Martinuzzi - portret

ISTRA - Obljetnica G Martinuzzi - portret


U povodu 177. obljetnice rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinska je likovna umjetnica Alida Blašković Koroljević poklonila autorski portret Giuseppine Martinuzzi istoimenoj Zajednici Talijana. Tim povodom je Daniela Mohorović, predsjednica Skupštine Zajednice Talijana Labin u obnovljenom Circolu ugostila i zamjenicu gradonačelnika Federiku Mohorović Čekada.

Zajedno su obišle malo kazalište, jedno od najljepših kulturnih zdanja u Labinu, a kojeg je u protekle tri godine Grad Labin uz podršku Talijanske unije iz Rijeke i donatora iz Poslovne zone Vinež, značajno obnovio. Autorica portreta Alida Blašković Koroljević istaknula je da joj je iznimno drago što je ovaj portret našao svoje pravo i trajno mjesto, a predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović zahvalila je na tako vrijednom poklonu.

- Prije mjesec dana autorica portreta Alida Blašković Koroljević kontaktirala me s ovim prijedlogom. Istog trena sam ga prihvatila i krenula u realizaciju ove donacije, tim više što nam Valentinovo predstavlja i rođendan naše velike sugrađanke, pa je ovo i najbolji trenutak da portret preseli u prostorije Zajednice Talijana koja s ponosom nosi njezino ime. Ovaj portret prikazuje Giuseppinu Martinuzzi kao jaku, snažnu ženu, ali ujedno ostavlja i dojam topline kojom je Maestra zračila. Obnovljeni Circolo od danas je još ljepši, rekla je dogradonačelnica Mohorović Čekada.

Ujedno su danas na Gradskom groblju zamjenica gradonačelnika i predsjednica Skupštine Zajednice Talijana zajedno s izvršnim predsjednikom Zajednice Tulliom Voranom, članicom Marijom Vorano te predstavnicom Narodnog muzeja Labin Oljom Višković, položili cvijeće na njezin grob. Učiteljica iz Starog Grada, kako su je nazivali njezini prijatelji rudari, ali istovremeno i pjesnikinja, publicistkinja, politička aktivistica i vatrena patriotkinja rođena je 14. veljače 1844., a preminula 25. studenog 1925. godine.

I ove godine Grad Labin i Gradska knjižnica prigodno obilježavaju značajnu obljetnicu svoje sugrađanke koja je svoj profesionalni rad posvetila obrazovanju i odgoju djece radnika i seljaka, radeći trideset i dvije godine kao učiteljica. Kao socijalistkinja zastupala je prava djece, radnika i posebno žena te se zalagala za suradnju hrvatskog i talijanskog naroda u Istri. Duboko poistovjećena s problematikom radništva postala je simbolom borbe za radnička prava.

Revolucionarka, snažno povezana s rudarima rodne joj Labinštine. Upravo su oni često spominjani u njezinoj poeziji i mnogobrojnim javnim govorima i predavanjima. Njezine su riječi snažno odjekivale među "njenim" labinskim rudarima koji su 1905. godine stupili u štrajk. Ove godine slavi se i 100. obljetnica Labinske republike, poznata pobuna labinskih rudara iz 1921. godine, koja neumitno baštini napredne socijalističke ideje ove istaknute Labinjanke.

Sto sedamdeset i sedmu godišnjicu rođenja Giuseppine Martinuzzi Gradska knjižnica Labin obilježava virtualno, prigodnim videozapisom koji donosi segmente njezina života i djelovanja, projiciran u holu Knjižnice na ulazu u Memoriju rudarstva simbolički aludirajući na neraskidivu vezu ove slavne Labinjanke i rudara Labinštine. Također, u Gradskoj knjižnici postavljena je i izložba knjiga iz Zavičajne zbirke pod nazivom "Giuseppina". Izložbu se može pogledati do 19. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter