PJESNIČKO GLAZBENA VEČER

U povodu 176. obljetnice rođenja Giuseppine Martinuzzi: ŽENA ISPRED SVOG VREMENA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Večer je prigodnim nastupom otvorio ženski pjevački zbor NEO pod ravnanjem Nerine Ševrlice Bolfan

Pjesničko-glazbenim programom u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin obilježena je 176. godišnjica rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinske revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice. Večer je prigodnim nastupom otvorio ženski pjevački zbor NEO pod ravnanjem Nerine Ševrlice Bolfan. Morin Hukić, moderatorica programa, istaknula je da je Giuseppina bila žena ispred svog vremena.

Štrajk učitelja

- Što bi rekla danas na štrajk učitelja, u društvu koje sve više i više veliča nejednakost među ljudima? Kakvu bi moć imala žena te veličine da živi sada, upitala se Hukić. Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada istaknula je kako je prije tri mjeseca iz Rijeke u Labin vraćena bogata Giuseppinina građa za što je pohvalila prof. Tullia Vorana.

- Zahvaljujući angažmanu prof. Vorana, sada imamo građu gdje čovjek može doći i mjesec dana baviti se samo Giuseppinom Martinuzzi, rekao je stručni voditelj Narodnog muzeja Labin Vedran Kos te istaknuo da će za koju godinu biti stota obljetnica njezine smrti i da se već sada ima na umu ozbiljnije obilježiti taj jubilej. Razmišlja se u povodu stote obljetnice njezine smrti prirediti memorijalnu zbirku po uzoru na istu takvu zbirku M. Vlačića Ilirika, otvorenu za javnost od ove godine.

Načinovićeva bajka

U nastavku večeri, Dramska skupina Flacius i Filodramska grupa Arcobaleno Srednje škole Mate Blažina i Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" Labin, odigrali su predstavu "Bajka o potonulim zvonima", poetsko-dramsko ostvarenje autora Daniela Načinovića, za djecu i odrasle, utemeljeno na povijesnim činjenicama o skidanju zvona s istarskih i drugih jadranskih zvonika, radi korištenja materijala u ratne svrhe.

Predstavu je režirala voditeljica, dramska pedagoginja Amneris Ružić Fornažar. Svoju poeziju čitali su laureati literarnog natječaja Ca je ča 2019. Neda Milenkovski, Masimo Vladić i Željka Fonović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter