ZA SVAKOG PONEŠTO

Obilje okusa, mirisa i doživljaja: Od 18. do 20. listopada U TINJAN STIŽU PRŠUTI IZ DESET EUROPSKIH ZEMALJA

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Ove će se godine posjetiteljima predstaviti najbolji pršutari iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa

 

 Ovogodišnji internacionalni sajam pršuta (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada u Tinjanu, obilovat će okusima, mirisima i vrhunskim gastronomskim doživljajima. Ove će se godine posjetiteljima predstaviti najbolji pršutari iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Ukratko, svi proizvođači izložit će ono najbolje i najkvalitetnije iz njihove proizvodnje. 

Vođene degustacije i rekreacija 

No sastavni dio ove poznate manifestacije je i sportsko rekreativni program za cijelu obitelj, ali i posebna iznenađenja za posjetitelje, poput vođenih degustacija, kroz koje će sudionici od stručnjaka moći naučiti kako pravilno kušati pršut te uživati u punini njegovog jedinstvenog okusa.

Ljubitelje rekreacije najprije očekuje Pješačenje ISAP 2019. "Preko brežine", koje je predviđeno za 13. listopada, i jamči aktivan i zabavan dan u prirodi središnje Istre. Znamo da je hodanje najprirodniji i najzdraviji oblik kretanja, a kako bi svi uzrasti mogli uživati u zdravom životu i čarima istarske prirode, pješačenje povodom ISAP-a 2019. osmišljeno je po laganoj, kružnoj stazi duljine 11,5 kilometara, koja se uglavnom sastoji od šumskih i makadamskih putova. Sve starta u 9 ujutro, kada je okupljanje na školskom igralištu u Tinjanu. Kotizacije su 40 kuna po osobi (djeca do 14 godina ništa ne plaćaju), a kotizacija uključuje okrjepu, topli obrok na cilju, ulaznicu za ISAP te sportsku animaciju i stručno vodstvo.

Za one koji više vole vožnju na dva kotača, istoga dana, 13. listopada, organizira se rekreativna biciklijada "Od lokve do lokve". Ona starta u 10 sati, ispred glavnog ulaza na ISAP, i dalje se ide 25 kilometara dugom stazom koja povezuje stare tinjanske lokve. Kotizacija za ovu sjajnu rekreativnu biciklijadu kroz srce Istre je 50 kuna, a uključuje ručak, okrjepu na stazi te besplatan ulaz na tri dana sajma. 

Utrka Drugi lov na istarski pršut 

A prava avanturistička poslatica slijedi tjedan dana kasnije, 20. listopada, kada u 15 sati starta obiteljska timska utrka "Drugi lov na istarski pršut". Zamišljena je tako da prijavljeni timovi, koristeći kartu Tinjana, pronađu kontrolne točke te točno riješe sve kreativne i zabavne zadatke na koje ća nailaziti na svome putu lova na blago. Svi timovi na početku utrke dobivaju prigodnu vrećicu s blagom, natjecateljima će se dijeliti finišerske medalje, a najbolji tim će uloviti i najvrjednije blago – istarski pršut. Startnina je 40 kuna po osobi (djeca do 14 godina ne plaćaju), a osim sudjelovanja uključuje okrjepu i jednokratnu ulaznicu za ISAP.

Za one koji se odluče za otkrivanje istarske tradicije kroz zalogaj i gutljaj, najdraži trenutak bit će početak vođene degustacije "Pršut i vino by Gustus", 19. listopada u 18 sati u Kući istarskog pršuta u Tinjanu. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta i Udruge GUSTUS te Alfredo Cossetto, poznati istarski vinar iz Kaštelira (Vina Cossetto), kroz jednosatno putovanje će vas naučiti sve o tajnama istarskog pršuta, što je ono što ga čini posebnim i s kojim istarskim vinom ga je najbolje sljubiti.

Moći će se naučiti, primjerice, što istarski pršut razlikuje od ostalih hrvatskih i europskih pršuta, ali i zašto su šampioni ove vrsne delicije toliko posebni. Za cijenu od 75 kuna, koliko stoji jednosatna radionica, saznat ćete i kako pravilno kušati pršut, na koje arome, mirise i okuse obratiti pažnju te koja su to vina koja podržavaju aromu pršuta. Sve u svemu, fantastično iskustvo koje istinski ljubitelji gastronomije nikako ne bi smjeli propustiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter