Klub IDS-a u Hrvatskom saboru

O NASTAVKU CENTRALIZACIJE DRŽAVNIH FINANCIJA Demetlika: Poticaje za mlade osiguravaju općine i gradovi, a ne država

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Cropix)

(Cropix)


Klub IDS-a u Hrvatskom saboru oštro je kritizirao prijedlog četvrtog kruga porezne reforme o kojem se raspravljalo na Markovu trgu. U raspravi u kojoj je sudjelovao IDS-ov Tulio Demetlika naglašeno je kako se reforma opet većim dijelom provodi preko leđa općina i gradova te samih građana, koji će biti zakinuti u ostvarenju njihovih potreba.

"Predviđanja su da će ova reforma smanjiti prihode gradova i općina za otprilike 800 milijuna kuna, vezano uz porezno rasterećenje mladih, kojega i mi u IDS-u podržavamo, ali trebamo biti jasni i odgovorni i reći da ove poticaje za naše mlade zapravo osiguravaju gradovi i općine, a ne država", napomenuo je Demetlika, te dodao da Vlada za ta taj iznos uopće nije predvidjela kompenzacijske mjere za gradove, općine i županije.

"Riječ je zapravo o daljnjoj centralizaciji javnih financija i daljnjem opterećivanju lokalnih proračuna, iako Vlada u svakoj prilici naglašava kako provodi decentralizaciju. Međutim, mjere koje sama predlaže i provodi je demantiraju,” rekao je Tulio Demetlika i ustvrdio kako zbog toga određeni gradovi i općine koji su značajnije investirali u svoju lokalnu zajednicu imaju problema te da daljnja ulaganja dolaze u pitanje, a pogotovo dolazi u pitanje strateško i dugoročno planiranje investicija zbog stalnog zadiranja u autonomiju lokalnih proračuna.

Demetlika je naglasio da je došlo vrijeme da se napokon prestane većinu poreznih reformi donositi na štetu lokalne i regionalne samouprave, već da i država mora preuzeti svoj dio odgovornosti.

"Nemojte više govoriti da nešto dajete županijama, gradovima i općinama, već vi samo vraćate, i to djelomično, ono što ste oduzeli", poručio je Demetlika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater