U okviru lipanjskog izdanja Gnam gnam festa, u petak navečer je posjetitelje dočekao pravi praznik za nepce, ali i sva druga osjetila, jer je večer bila posvećena kraljici školjki - kapešanti, za koju znalci kažu da je najbolja na svijetu, upravo ova iz novigradskog akvatorija.
Bilo je tu i drugih morskih plodova pa je svatko mogao izabrati za cijenu od tridesetak kuna jedan od četiri specijaliteta sa menija. Iznenađujuće puno gostiju kušalo je ukusna i maštovita jela koja su osmislili chefovi iz Aminess Maestral hotela. Vrhunska jela mogla su se upariti sa vrhunskim vinima novigradskih vinara: Palčić, Demark, Pervino i Mihelić – brend Gira.
Bogata eno i gastro ponuda servirana je na stotinjak metara dugačkom stolu, postavljenom duž čitave gradske lučice, popularnog Mandrača. U produžetku eno gastro proizvoda, svoje domaće proizvode nastale kao dar prirode i spoj ljudskih ruku, ponudili su i drugi neposredni proizvođači poljoprivrednih i drugih autohtonih proizvoda. Našlo se tu po promotivnim cijenama izvrsnih ekstra-djevičanskih maslinovovih ulja, sireva i mliječnih proizvoda, pršuta i druge suhomesnatih delicija, med, tjestenina iz kućne radinosti, ukusne slastice, prirodna kozmetika, uporabni drveni suveniri, razne rukotvorine...
Aminess Maestral hotel se pobrinuo i za dekoraciju stolova na Mandraču pa je prostor odisao otmjenošću uz prirodnu morsku kulisu. Najzaslužniji za šarenu lepezu menija od školjki iz novigradskog akvatorija, uz hvale prisutnih, bili su chefovi iz hotela Aminess Maestral koji su do sada svakome Gnam gnam eventu dali jedinstven i originalan gnam gnam užitak. Davor Ćelić pripremio je 120 kg kapešanti, Saša Božić je od 90 kg dagnji i 30 kg mušula pripremio buzaru od miješanih školjki, Melita Artić priredila je morsku salatu novigradskih ribara, a Adriana Bedi je skuhala preko 150 porcija fuža s kanaštrelama. Za slatki dio večere – fritule, pobrinula se Adriana Kokorić.
Pored ove degustacijske vrhunske eno-gastro ponude, za one koji vole prave "ribarske fešte po domaće", uz tradicionalna jela od ribe i morskih plodova te domaće vino, na obali uz ribarske brodove bio je organiziran "fishing party", gdje se u dugačkoj koloni čekao red za jelo i stol.
Cijeli dojam mediteranskim ugođajem obojao je i nastup dobrodošlice velikih i malih folkloraša KUD-a Dajla, a u nastavku programa nastupio je sve poznatiji pjevač s Kvarnera Mauro Staraj uz La banda bend. Na početku večeri izveo je svoja kantautorska dva, tri satirična hita , a zatim je nošen aplauzom zaplovio u pop i rock glazbu gdje je oduševio mlađu publiku svojom izvedbom Led Zeppelina, Zucchera, Queena... Plesalo se bez daha, a nešto stariji rokeri njihali su se u ritmu vječnih hitova s kojima su stasali u mladosti. Publika je skandirala na kraju, pa je Kristijan Nemet iz organizacije Festa, morao popustiti pred njihovom euforijom i dopustiti da se program produži još nekoliko minuta. Staraj je zapljeskao prisutnima i oduševljen svojim premijernim nastupom u Novigradu, nakon još dvije pjesme, preznojen se oprostio od neumorne publike.
U tjednu, od 1. do 10. lipnja, Gnam gnam fest sa ukusnim jelima od kapešanti i drugih školjaka po promotivnim cijenama seli u nekoliko novigradskih restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata, koji će kao partneri manifestacije u ponudi imati prigodne menue s vinima novigradskih vinara, a riječ je o ugostiteljskim objektima Kod Marice, Nino i Tomato.
Ovim uspješnim izdanjem Gnam gnam festa zaključuje se njegov predsezonski ciklus, a nastavak slijedi u posezoni, 7. rujna, s jelima od srdele i druge plave ribe u ponudi te 28. listopada, kada će gourmet izdanje činiti nešto pojačana jela istarske kuhinje, kako njenog priobalnog tako i kontinentalnog dijela.
Organizator Gnam gnam festa je Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova, a partneri u realizaciji su Udruga vinara Novigrad i novigradska tvrtka Aminess hoteli i kampovi. (Napisala i snimila Sanja BOSNIĆ)