Novigradski festival Gnam gnam koji traje sve do listopada, nastavlja se sutra u 19 sati u znaku kapešante i drugih školjaka. Za kapešantu ili jakobovu kapicu znalci tvrde da je najbolja na svijetu u novigradskom akvatoriju, radi miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne na Antenalu, odnosno pristizanja velikih količina muljevite vode iz Mirne u novigradski akvatorij. Te znanstveno utvrđene činjenice s kojima su se usuglasili i svjetski kulinarski eksperti odlučili su Novigrađani iskoristiti i valorizirati ovu morsku deliciju kao svoj gourmet adut na Večeri novigradske kapešante.
U okviru lipanjskog izdanja Gnam gnam festa posjetitelje će dočekati pravi praznik za nepce, ali i sva druga osjetila. Moći će kušati maštovita jela od kapešante i drugih školjaka koja će pripremati iskusni kulinarski chefovi te kombinirati ih s vrhunskim vinima novigradskih vinara.
Svoje domaće poljoprivredne i druge proizvode na pratećem sajmu ponudit će i drugi proizvođači. Po promotivnim cijenama nudit će se izvrsna ekstradjevičanska maslinova ulja, sir i mliječni proizvodi, pršut i druge suhomesnate delicije, tjestenina iz kućne radinosti, slastice, prirodna kozmetika... Bogata eno i gastro ponuda bit će servirana na stotinjak metara dugačkom stolu, postavljenom duž čitave gradske lučice, popularnog Mandrača. Nastupaju folkloraši KUD-a Dajla te Mauro Staraj i njegova La Banda. Posjetitelje očekuje i prava "ribarska fešta po domaće", uz tradicionalna jela od ribe i morskih plodova te domaće vino. Do 10. lipnja specijaliteti od školjki po promotivnim cijenama nudit će se u novigradskim restoranima Kod Marice, Nino i Tomato. (S. B.)