MODULARNO DJELO

Poznati znanstvenik i svestrani Istranin otkrio još jedan talent: U VIŠNJANU POSTAVLJEN "SUNČEV VJETAR", SKULPTURA KORADA KORLEVIĆA

Ova skulptura vjerojatno je jedina na svijetu posvećena Suncu i Sunčevom vjetru. Zamišljena je kao dio serije skulptura pod nazivom „Šetnica Sunčevim sustavom“, čija bi bila središnja točka

| Autor: Jasna ORLIĆ
Autor rada Korado Korlević

Autor rada Korado Korlević


Naš znanstvenik, istarski renesansni čovjek, Leonardo da Vinci iz Višnjana pokazao je još jednom svoju svestranost. Na javnom natječaju Općine Višnjan za uređenje i opremanje kružnog  toka Višnjan istok, skulptura prof. Korada Korlevića izabrana je za najbolji prijedlog. Rad naziva Sunčev vjetar postavljen je nedavno na kružni tok i sada je dostupan široj javnosti.

Novi pogled na Sunce

Ova skulptura vjerojatno je jedina na svijetu posvećena Suncu i Sunčevom vjetru. Prema obrazloženju autora, sama skulptura i nije zamišljena kao samostalna već modularnog karaktera, mogućnosti nadogradnje su brojne uzimajući u obzir širi prostorni kontekst. Mogućnosti postoje u smjeru kompletiranja serije skulptura pod nazivom „Šetnica Sunčevim sustavom“, a čija bi ova skulptura „Sunčev vjetar“ bila središnja točka.

U obrazloženju rada stoji između ostalog da postoji nevidljivo Sunce, Sunce koje nadmoćno eruptira golom oku nevidljive koronalne izbačaje i geomagnetske oluje, Sunce koje probija zid, zid new age poklonika i ruši uvjerenja koja su nekad prevladavala. Taj novi, gotovo radikalni pogled na Sunce i njegovu blisku okolinu, to je ono što simbolički predstavlja ova skulptura.

Magnetske silnice

Sunce umotano u niti magnetskih silnica oko kojih se kovitlaju pramenovi plazme, elektroni koji žele raskinuti okove i pobjeći daleko, u pravcu dubokog svemira i dalje. U pravcu planeta streme subatomske čestice poput protona kojih beskonačan broj formira protonski vjetar i juri prema zvijezdama. I na svom putu stiže do nas, do Zemlje. Nazivamo to Sunčevim vjetrom. I dok se Sunce bude dizalo na istočnom obzoru Višnjana, tamo će ponosno stajati skulptura Sunčev vjetar.

Promjer dva metra

Glavni materijali u izradi su čelik, aluminij i inoks čelik. Od čelika je izrađena unutrašnjost geodetske sunčeve kugle. Od aluminija je površinski dio kugle dok su od inoks čelika izrađene šipke koje predstavljaju magnetske silnice. Promjer Sunčeve kugle je 2000 mm. Element s ležajevima omogućavaju rotaciju mobilnog dijela skulpture. Nadalje, jezgra na koju se spajaju aluminijski elementi oplate čini geodetska mreža čeličnih elemenata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater