UGLEDNI ZNANSTVENIK I ASTRONOM

KORADO KORLEVIĆ: Pretvorili smo Istru u ne-prirodu i generaciju odgajamo tako

| Autor: Gloria GLAVIĆ
Korado Korlević (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Korado Korlević (Snimio Milivoj MIJOŠEK)


"Živimo u znanosti i tehnologiji, ali ne znamo ništa o njima", riječi su kojima je Korado Korlević, ugledni znanstvenik i astronom Znanstveno edukacijskog centra Višnjan započeo svoj dio predavanja "Lim, Kontija, zvijezde i zbilja" koje je u petak navečer održano za stanovnike općine Vrsar u prostorima stare škole.

Citirajući Davida Attenborougha, Korlević je objasnio da je priroda najveći izvor uzbuđenja, vizualne ljepote i sama bit života.

- Postali smo svjesni prirode, sada je ona na višoj razini razumijevanja. Vrsar ima bogatstvo kojem do sada nije bio okrenut, a to su područja Lima i Kontije, kazao je Korlević upozorivši pritom na globalne ekološke probleme, poput štetnosti sunca, porasta temperature zraka i količine padalina, koje zahvaćaju Istru, pa i Vrsar.

- Razina mora ove se godine podigla za 5 milimetara, a kroz sljedećih 80 godina trebala podići za 1 metar, što će rezultirati poplavama u mjestima s niskim obalama - Vrsaru, Rovinju, Poreču, upozorio je znanstvenik.

Dotaknuo se i problema prekomjerne rasvjete u Istri, jednog od uzroka nesanice kod žena, te sve učestalijeg betoniranja prirode i mora.

- Pretvorili smo Istru u ne-prirodu i našu generaciju odgajamo tako. Zapitajmo se za kakav su to svijet naša djeca pripremljena? Živimo u znanosti i tehnologiji, ali ne znamo ništa o njima. Imamo ekoloških i lokalnih problema, stoga trebamo odgojiti sljedeću generaciju znanstvenika, tehnologa, neurokirurga, lidera, poduzetnika, ističe Korlević.

U svom je predavanju Korlević istaknuo da treba odgajati djecu da čuvaju prirodu. Tako se ovog listopada provode edukacije učitelja osnovnih škola i odgojitelja u vrtićima, da bi oni, osim roditelja, mogli potaknuti mlađe generacije iz Vrsara i okolice da brinu o svojoj prirodnoj i kulturnoj baštini.

Dodao je i da današnja djeca općenito nemaju osjećaj da pripadaju u prirodu, nego u dnevni boravak.

- Od najranije dobi, djeca biraju sredinu kojoj pripadaju, u kojoj se osjećaju sigurno. Priroda više nije to mjesto. Današnja su djeca puno u kući, strah ih je neba i otvorenog prostora, veli znanstvenik ukazujući na razna istraživanja prema kojima su djeca fizički neaktivna, imaju problema s vidom i raznim alergijama. Rješenja za takve probleme nalaze se upravo u prirodi.

- Važan je odlazak u prirodu, pretjeran boravak u dnevnoj sobi nije dobar. Naši su preci živjeli u skladu s prirodom i životinjama.

Stoga edukacija djece od najmlađe dobi predstavlja odgoj za budućnost. Kako se pripremiti za svijet koji dolazi?, naglasio je Korlević.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini