POPUŠTANJE MJERA

NERVOZA ZBOG NEIZVJESNE TURISTIČKE SEZONE: Hrvatska otvara granice, svojim građanima dopušta izlazak iz zemlje. ALI KUDA DA LJUDI PUTUJU?

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Ilustracija (Neven LAZAREVIĆ)

Ilustracija (Neven LAZAREVIĆ)


Rijetki su oni koji poput Hrvatske popuštaju mjere na graničnim prijelazima. Zato objava da hrvatski građani mogu slobodno ulaziti i izlaziti iz zemlje gotovo ništa ne znači kada se nema gdje putovati. No, ona puno govori o hrvatskoj nervozi da što prije primi prve goste. Ništa neobično za državu u kojoj 20-ak posto BDP-a čine prihodi od turizma. S druge strane, činjenica je i da stranci žele doći kod nas na more. Pogotovo oni koji ovdje imaju svoje nekretnine i poslove

Hrvatska je ublažila stroge mjere na svojim graničnim prijelazima - hrvatski građani mogu ulaziti i izlaziti iz zemlje, bez da po povratku moraju u samoizolaciju. Strani državljani, pak, moraju imati valjan razlog za dolazak u Hrvatsku, neodgodive osobne ili poslovne razloge. U tom slučaju mogu bez posebnih restrikcija ući u Hrvatsku i boraviti u njoj. "Ako netko uplati boravak u hotelu, postoji mogućnost da i njega pustimo", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zanimanja za dolazak u Hrvatsku postoje, ali rijetki se još uvijek usude kročiti van svoje zemlje. Mnogima je nejasno što ih čeka, ne samo u Hrvatskoj, nego i po povratku u vlastitu zemlju. Ne da im se prolaziti samoizolaciju samo zato da bi obišli svoje vikendice ili plovila na našoj obali. Jedan nam Slovenac, koji ima stalni vez za svoju jedrilicu u Puli, kaže da će u Hrvatsku doputovati čim budu postojala jasna pravila igre, odnosno kad se bude točno znalo što je potrebno učiniti kod dolaska, a što kod povratka. U Sloveniji još uvijek vrijede prilično stroga pravila za one koji putuju u tu zemlju, a nisu u tranzitu - obavezna je sedmodnevna samoizolacija te testiranje na koronavirus.

Bez graničnih kontrola

Rijetki su oni koji poput Hrvatske popuštaju mjere na graničnim prijelazima. Zato objava da hrvatski građani mogu slobodno ulaziti i izlaziti iz zemlje gotovo ništa ne znači kada se nema gdje putovati. No, ona je zapravo poziv da i drugi isto učine, što pak puno govori o hrvatskoj nervozi da što prije primi prve goste. Ništa neobično za državu u kojoj 20-ak posto BDP-a čine prihodi od turizma. S druge strane, činjenica je i da stranci žele doći kod nas na more. Pogotovo oni koji ovdje imaju svoje nekretnine i poslove. Portal Total Croatia News donosi priču Didiera van Bellinghena, koji je u petak automobilom doputovao iz Belgije na Hvar, gdje je vlasnik resorta i bara na moru. Kada je čuo da se u Hrvatskoj otvaraju smještajni objekti i barovi, odlučio je doći u Hrvatsku ne bi li pripremio svoje objekte za sezonu.

Kakvo je njegovo iskustvo putovanja Europom u doba pandemije? "Bilo je puno opuštenije nego što sam očekivao", ističe Didier van Bellinghen za Total Croatia News. Međutim, upozorava, kako kaže, sve one koji sanjaju o odlasku na more da je on imao sve potrebne dokumente prije polaska za Hrvatsku. Jer da bi došao do Hvara, morao je proći belgijsko-nizozemsku, nizozemsko-njemačku, njemačko-austrijsku, austrijsko-slovensku i slovensko-hrvatsku granicu. Doduše, na nizozemskoj i njemačkoj granici ga nisu ništa pitali, odnosno nije bilo nikakve granične kontrole, dok su ga u Austriji i Sloveniji pitali osobnu iskaznicu i potvrdu o boravištu u Hrvatskoj.

"Ali nemojte se zavaravati. Osim graničnih tu su i nasumične policijske kontrole. Ja sam naišao na pet takvih kontrola: po jednu u Belgiji i Njemačkoj, jednom su me zaustavili na autocesti u Hrvatskoj, kada me policajac pitao e-propusnicu, i zadnje dvije provjere bile su u Splitu prilikom ukrcaja na trajekt i u Starigradu na Hvaru kod iskrcaja", opisuje svoje iskustvo Didier van Bellinghen za Total Croatia News.

Na kraju Belgijanac napominje da mu je određena 14-dnevna samoizolacija, a već idući dan, u subotu, su ga na njegovoj hrvatskoj adresi obišli policajci da bi provjerili pridržava li se uputa epidemiologa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum