VIRUS I DALJE HARA

Istarski gradonačelnici uputili apel nacionalnom Stožeru: "ZAŠTITITE NAŠE GRAĐANE I OMOGUĆITE SIGURNU TURISTIČKU SEZONU BEZ RIZIKA!"

| Autor: Glas Istre
(Nataša KRESO)

(Nataša KRESO)


Istarski gradonačelnici uputili su danas zajednički apel građanima, istarskim gostima, ali i nacionalnom Stožeru civilne zaštite.

- Kao što smo i očekivali, otvaranjem granica pojavili su se i novi slučajevi zaraze i za očekivati je da će ih biti još. Ušli smo u fazu suživota s virusom koja zahtijeva stalnu uključenost i hitnu reakciju na konkretne pojedinačne slučajeve. Potrebno je čim prije pronaći zlatni balans između zdravstvene sigurnosti svih naših građana i gostiju, te nastavka gospodarskih aktivnosti, poručili su čelnici izvršne vlasti u Istri.

- Djelujemo li odmah, možemo sačuvati zdravlje naših građana i normalno nastaviti graditi turističku sezonu, koja je u Istri iz dana u dan sve snažnija. To, između ostalog, zahtijeva maksimalnu angažiranost i brzu reakciju nacionalnog Stožera. Kao što je poznato, Stožer civilne zaštite Istarske županije ponovno je bio korak ispred drugih i tražio da se hitno donese protokol za postupanje s novooboljelima. Tek tada je uslijedila reakcija Nacionalnog stožera i dobili smo nacionalni protokol. Međutim, da bi propisane mjere zaista bile učinkovite, država lokalnim zajednicama mora osigurati uvjete za njihovo provođenje. To u ovom trenutku nije slučaj i apeliramo na Vladu i nacionalni Stožer da osiguraju uvjete za operativno provođenje propisanih mjera.

Isto tako, apeliramo da se granični režim prema zemljama koje su u ovom trenutku žarište pandemije revidira sukladno epidemiološkoj situaciji. Zemlje Europske Unije stavile su pandemiju pod kontrolom, a gosti koji nam u sve većem broju dolaze iz tih zemalja znaju kako se pridržavati propisanih mjera jer su te mjere u njihovim zemljama strože nego u Hrvatskoj. Problem je s ostalim zemljama u kojima pandemija nije pod kontrolom i tu treba postojati drugačiji režim, dok se situacija ne smiri.

- Sustav obrane protiv virusa u Istri je, zahvaljujući velikim naporima i odličnoj koordinaciji svih uključenih institucija, na najvišoj mogućoj razini. Osigurali smo apsolutno sve preduvjete za siguran početak turističke sezone i uspješno držali pandemiju pod kontrolom mjesecima. Prvi smo se zatvorili kad je bilo potrebno, prvi se otvorili čim je bilo moguće. Istra je pokazala da se uspješno može nositi s najzahtjevnijim zadacima i izazovima.

Od države očekujemo da postupa jednako odgovorno i da osigura uvjete za provođenje mjera koje je sama propisala! Naše građane i goste molimo da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite. Vratili smo se normalnom životu i uz malo opreza i odgovornosti možemo osigurati da tako i ostane! Zajedno možemo sve!, stoji u priopćenju koje su potpisali Fabrizio Vižintin, gradnačelnik Buja, Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Boris Miletić, gradonačelnik Pule, Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, Villi Bassanese, gradonačelnik Umaga i Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom