(Dani gljiva)
U subotu, 12. listopada 2025., šuma Kontija bila je domaćin završnog događanja ovogodišnje manifestacije "Jesen u Kontiji" – Dana gljiva, koji je privukao brojne posjetitelje u sunčanoj i toploj jesenskoj atmosferi.
Program je započeo vođenim branjem gljiva u organizaciji Istarskog mikološko-gljivarskog saveza. Sudionici su imali priliku u šumi pronaći raznoliko mnoštvo gljiva, među kojima je prevladavao veći broj nejestivih i otrovnih vrsta – no, kako su istaknuli gljivari, i njih je važno dobro poznavati. Ispred Znanstveno-edukativnog centra Kontija postavljena je velika izložba gljiva, gdje su posjetitelji mogli vidjeti raznolike primjerke gljiva s područja Istre i šire te dobiti korisne informacije o njihovim karakteristikama.
(Dani gljiva)
Dan gljiva u Kontiji nije samo druženje, već i prilika da naučimo nešto novo o šumi koja nas okružuje. Djeca su uživala, odrasli su dobili nova znanja, a svi smo zajedno proveli jedan prekrasan jesenski dan u prirodi", istaknuo je Željko Ružić, predsjednik Istarskog mikološko -gljivarskog saveza.
Na livadi ispred Znanstveno-edukativnog centra Kontija uslijedili su programi za djecu – potraga za šumskim blagom, radionica izrade eko-herbarija i šumske igre bez granica – koje su ispunile jutro radošću i dječjim smijehom.
(Dani gljiva)
Posebna atrakcija bio je prvi izbor za najljepše aranžiranu gljivarsku košaricu, a prvu pobjedu odnijela je Monika Filipović iz Vrsara. Uz izložbu gljiva, posjetitelji su s nestrpljenjem dočekali i besplatnu degustaciju gljivarskog kotlića, koji su pripremili članovi Istarskog mikološko-gljivarskog saveza, a mnogi su se složili da je bio izvrstan.
Dan je zaključen dječjom predstavom "Kontići, čuvari šume" Sedine Cerovac, koja je najmlađe podsjetila na važnost čuvanja prirode i zajedništva. Posebno iznenađenje za djecu bio je dolazak tete Jesenke, koja je unijela dodatnu toplinu i čaroliju u jesensko druženje.
Sunčan i vedar dan doprinijeo je dobroj atmosferi manifestacije, a brojni posjetitelji iskoristili su priliku da slobodno vrijeme provedu u prirodi, uz edukaciju, igru i druženje.
(Dani gljiva)
Događanje je bilo obilježeno održivim pristupom – od mobilnosti do sadržaja i prehrane. Sudionici su u šumu dolazili pješke, biciklom ili električnim vlakićem, čime se čuva osjetljiva priroda šume Kontije, dok su svi programi i gastronomska ponuda isticali vrijednost lokalnih resursa i važnost njihovog očuvanja. U gastronomskoj ponudi korištena je višekratna ili papirnata ambalaža, uz izbjegavanje jednokratne plastike i stvaranja nepotrebnog otpada.
"Dan gljiva pokazuje da priroda, ekologija, edukacija i zajedništvo mogu ići ruku pod ruku te pružiti iskustvo manifestacije bez ostavljanja velikog ekološkog otiska", poručuju organizatori – Turistička zajednica općine Vrsar i Općina Vrsar-Orsera. "Ovim putem želimo zahvaliti svim posjetiteljima, suradnicima i partnerima, posebno Istarskom mikološko-gljivarskom savezu. Već se veselimo novom izdanju "Jesen u Kontiji" iduće godine."