REPORTAŽA

Nekad najveća trgovačka meka danas je zanimljiviji kao turistička i kulturna destinacija: TRST JE PRAZAN IAKO SU SVUGDJE SCONTI I SALDI

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Uglavnom se roba danas prodaje turistima kojih je sve više i koji sve duže borave u Trstu. Lidiji koja ima trgovinu kraj Ponterossa najbolji su kupci Rusi, Englezi, Španjolci i Nijemci, ali nedostaju joj Hrvati, odnosno Istrani, jer imaju ukusa, slične modne aspiracije onim talijanskim, a ona ih očekuje s dobrim popustima 

 

Jeste li već šopingirali u kolovozu? Jeste li iskoristili velika sniženja u Trstu? Kako izgleda kupovina ovih dana u legendarnom Trstu, otkrili smo šetnjom gradom.

Velika tišina i rijetko prometovanje ulicama u strogom centru grada neposredno pred otvaranje trgovina. Radi spoja oštrica sunca i magličaste izmaglice iz isparavajućeg asfalta, u centru grada vlada nesnošljiva žega i treba nositi bocu vode uza se. Srećom, pa u garaži nekadašnjeg novog Upima, a danas New Yorkera nije problem pronaći parkirno mjesto. Nogom pred nogu, laganim korakom, prolazimo starim ulicama na kojima je sve manje poznatih trgovina. Jednostavno su nestale, ispražnjene. Izlozi su oblijepljeni papirima, a na vratima piše: Chiuso per cessata attivita' (Zatvoreno radi prestanka rada).

U Dondi i muzej cipela

U Dondi, nekad otmjenoj trgovini cipela, staroj 132 godine, u kojoj su se rado obuvale tršćanske dame, totalno je promijenjen asortiman i osim jeftinih cipela i torbica nudi se i jeftina odjeća za djecu i odrasle. Tutto 5 i 10 euri. Radi se o robi Made in China. Massimo Donda, četvrta generacija vlasnika trgovine, pomalo rezignirano priča nam o velikoj krizi u Italiji pa kao što su kazivali njegovi djedovi da se treba prilagođavati situaciji, učinio je to i on u vjeri da će se kroz koju godinu oporaviti talijanska ekonomija. Pamti one slavne dane kada je Trst živio od Jugoslavena, a danas tek povremeno navrate Hrvati i Slovenci. Uglavnom se roba danas prodaje turistima kojih je sve više i koji sve duže borave u Trstu, a najčešće su to Nijemci, Španjolci i Englezi. Ove jeseni Donda planira preuređenje trgovine, a namjeravaju otvoriti i muzej cipela, od kojih je nekoliko povijesnih uzoraka već izloženo u samom izlogu trgovine.

Sa svakim sljedećim korakom gradskim ulicama postaje jasnije da uspomene neće otvoriti vrata starih radnji. Stvarnost je naš usud, a to znači malo je izbora u postojećim trgovinama. Iako na izlozima preostalih prodavaonica piše sconti, ribassi, saldi, sale… gotovo su prazne ili privremeno zatvorene zbog korištenja godišnjeg odmora vlasnika. Trgovina za djecu i novorođenčad, poznati Chicco je pust, cijene su pale do 70 posto, a odjevni modeli za malene šminkere izgledaju kao sa naslovnica dječjih revija. U Vialle XX. Settembre zatvorene su neke stare radnje cipela i torbica, pa čak i YamamaY, koji tek razvučenim nazivom iznad vrata i golišavim lutkama u izlogu podsjeća na svoju prošlost, prodavaonicu donjeg rublja.

Lino više ne stanuje ovdje

U obližnjoj robnoj kući marke OVS (nekadašnja Standa) kupci se mogu nabrojati tek na prste iako su cijene snižene na 70 posto i cool su modeli. Već od 15 eura ima izazovnih krpica u obilju. Šetnju nastavljamo do trgovine obućom Lina Marijanija, ali izlog je oblijepljen papirima, znači i Lino više ne stanuje ovdje. Spuštamo se prema rivi. I trgovina Stefanel privremeno je zatvorena. Pogled nam udara u stražnju stranu crkve svetog Antona, pa skrećemo prema najpoznatijem kvartu iz ere zlatnog Trsta – Ponterossu. Bljesne nam u glavi na tren uspomena na Darwill, veliku prodavaonicu satova i zlata, 18 karatnog, kada se taj plemeniti metal kupovao u velikim količinama kao bižuterija.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter