VIŠEGODIŠNJI PROBLEM

NAJEZDE DIVLJIH SVINJA na rubnim dijelovima grada ogroman su problem. Rovinj će prvi u Hrvatskoj LEGALIZIRATI IZLOV DIVLJAČI U NASELJIMA

| Autor: Aleta BRATTONI
Divlje svinje u park-šumi Zlatni rt (Arhiva)

Divlje svinje u park-šumi Zlatni rt (Arhiva)


Od kraja svibnja do kraja srpnja s visokih smo čeka odstrijelili 122 divlje svinje. Sve su potom označene evidencijskim markicama i razdužene u roku od 24 sata preko Ministarstva poljoprivrede, što radimo zbog Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge, kazao je predsjednik Lovačkog društva Rovinj, Franko Udovičić

O problemu najezde divljih svinja u Rovinju već smo više puta izvještavali, a rovinjski lovci godinama muku muče kako bi smanjili brojnu populaciju ove crne divljači. No, to nije lak zadatak s obzirom na to da se divlje svinje zadržavaju na prostorima na kojima je lov zabranjen, kao što je to primjerice park šuma Zlatni rt sa Škarabom. Osim toga, divlje su svinje viđene i u prigradskim naseljima, a unutar 300 metara od naseljenog mjesta zabranjeno je loviti.

Ipak, nakon dugog niza godina na pomolu je rješenje. Naime, Grad Rovinj prvi je istarski grad i među rijetkima u Hrvatskoj, koji je naručio program zaštite divljači na tom području, a isti bi svjetlost dana trebao ugledati za otprilike mjesec i pol.

- Time ćemo dobiti dokument na osnovu kojega legalno, uz pomoć komunalnih redara i policije, možemo izlovljavati divljač na područjima na kojima je to dosad bilo zabranjeno. Ove ćemo zime povećati aktivnosti za smanjenje crne divljači s prostora Cuvi, Veštra, Cocaletto i drugih prigradskih naselja, naveo je predsjednik Lovačkog društva Rovinj, Franko Udovičić.

Dok čekaju stupanje na snagu navedenog programa, rovinjski lovci ne odmaraju. Zbog zaštite usjeva poljoprivrednika, a ponajviše vinove loze s lovnim su aktivnostima krenuli relativno rano, još krajem svibnja. Umjesto skupnog lova, koji zbog opće poznate situacije nije dozvoljen, krenuli su u pojedinačni lov na divlje svinje, a rezultatima su i više nego zadovoljni.

- Od kraja svibnja pa sve do kraja srpnja s visokih smo čeka odstrijelili 122 divlje svinje. Sve su potom označene evidencijskim markicama i razdužene u roku od 24 sata preko Ministarstva poljoprivrede, što radimo zbog Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge. Divlje su svinje također ispitane na trihinelu, objasnio je predsjednik rovinjskih lovaca dodavši da su time znatno olakšali zaštitu usjeva i najezdu crne divljači u prigradska naselja.

Inače je dopušten godišnji izlov od 70 divljih svinja, uz maksimalno prekoračenje od 50%, no, zbog širenja afričke svinjske kuge, divlje se svinje izlovljavaju do njihova biološkog minimuma.

Stoga su u samo dva mjeseca odstrijeljene 122 divlje svinje, dok glavna lovna sezona tek slijedi u listopadu, kada će se, ako to bude bilo moguće, organizirati redovan skupni lov. Do kraja godine, procjenjuje Udovičić, trebali bi doći do dvjestotinjak odstrijeljenih divljih svinja. Usporedno s lovnim aktivnostima, Lovačko društvo Rovinj poljoprivrednicima je, u svrhu zaštite usjeva, podijelilo 34 električna pastira, kao i 20 litara repelenata. No, zbog pojave koronavirusa onemogućen je lovni turizam, koji je inače lovcima donosio sredstva potrebna za nabavku opreme za zaštitu usjeva poljoprivrednika. Članarina i dobra volja lovaca trenutno predstavljaju njihova jedina sredstva, pa su stoga i svi napori koje čine još teži.

- Ipak, postoji mogućnost za naknadnim lovnim turizmom, u smanjenom obliku i na način koji bude bio propisan od strane Stožera, veli Udovičić.

Trenutno su lovci u lovu na šojke, svrake, lisice, čagljeve i ostale predatore, što je tradicija u kolovozu, te čime ispunjavaju obaveze propisane Lovno-gospodarskom osnovom, ujedno olakšavajući poljoprivrednicima zaštitu na voću.

Tijekom srpnja i kolovoza rovinjski lovci najviše pomogli divljači u lovištu donoseći im na pojilišta svježu, pitku vodu čime su spriječili selidbu divljači u druge krajeve zbog pomanjkanja vode. Tome su im uvelike pomogli i rovinjski vatrogasci koji su s cisternama punili veće lokve i bare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of