Ljeti se na Polutoku zna udvostručiti broj ljudi

NADSTANDARD U ISTRI: U špici sezone na terenu je 13 TIMOVA HITNE POMOĆI

| Autor: Duška PALIBRK

Uz naših pet specijalizanata koji će dva mjeseca specijalizacije iz hitne medicine odraditi u Istri, iz cijele Hrvatske došlo nam je 26 mladih liječnika, nešto medicinskih tehničara i vozača. Teško ih je dobiti dok god je to nadstandard i rad na određeno vrijeme, kaže dr. Gordana Antić, v.d. ravnatelja istarskog Zavoda za hitnu medicinu

 

U špici sezone smo, kada se u Istri zna i udvostručiti broj ljudi, ali v.d. ravnatelja istarskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Gordana Antić kaže da je hitna služba potpuno ekipirana. Zavod za hitnu medicinu Istarske županije na terenu ima 13 timova zaduženih za izvanbolničku hitnu pomoć, u odnosu na devet timova koliko ih je u mjesecima izvan turističke sezone. Od dodatna četiri tima koja su angažirana za ljetnu sezonu, dva s liječnikom (T1) i jedan bez liječnika (T2 - dvije medicinske sestre/tehničari) plaćaju Županija s gradovima i općinama, a jedan kompletan T1 tim zadužen za Istarski ipsilon osigurava Ministarstvo prometa. Od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zatraženo je da se taj takozvani ljetni nadstandard uvrsti kao cjelogodišnji standard u novoj nacionalnoj mreži hitne medicine koja je trebala ugledati svjetlo dana 1. srpnja.

Funkcionalna integracija

- Naši zahtjevi za proširenje mreže hitne medicine u Istri odnose se na čitavu godinu, dok bi se ljeti za skrb o turistima morale pobrinuti turističke zajednice i lokalna samouprava. Tako propisuje novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Neslužbene su informacije da je HZHM usvojio naše zahtjeve i proslijedio Ministarstvu zdravstva. Dokazali smo da su u medicinskoj pratnji nekih pacijenata dovoljni sestra i vozač, budući da smo svi na mobitelima, kaže dr. Antić.

- Kako bi se što bolje iskoristili postojeći resursi u hitnoj medicini, na zadnjoj je sjednici koncem lipnja Županijska skupština usvojila odluku o funkcionalnoj integraciji između Istarskih domova zdravlja, pulske Opće bolnice i županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Propisao je to i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Procesom koordiniramo mi iz Zavoda i uskoro ćemo imati sporazum o međusobnoj suradnji, najavljuje dr. Antić.

Turističke ambulante tijekom sezone otvorili su Istarski domovi zdravlja, ali im u Umagu to ovoga ljeta (kao i prošloga) nije uspjelo zbog deficita kadra pa će tamošnja ispostava Zavoda hitne medicine biti pod većim pritiskom, posebno vikendima i praznicima. I u Labinu turistička ambulanta ne radi utorkom i srijedom, što također osjete u hitnoj službi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini