odlučili su

Načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio i Plinio Cuccurin potpisali sporazum o donaciji:  UZAJAMNO POMAGANJE BALA I MON PERINA KLJUČ JE IZLASKA IZ OVE KRIZE

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

U Mon Perinu su odlučili. Umjesto na računu tvrtke, novac koji bi uštedjeli korištenjem općinskih mjera za pomoć gospodarstvu, bit će donacija općinskom proračunu. Cilj je jasan: očuvanje dosadašnje razine socijalnog standarda mještana Bala. Sporazum o donaciji potpisali su jučer načelnik Bala Edi Pastrovicchio i predsjednik Nadzornog odbora i većinski dioničar Mon Perina Plinio Cuccurin. Tim će se sporazumom za općinske socijalne programe u naredna tri mjeseca osigurati oko 200 tisuća kuna.

Naime, na zadnjoj sjednici općinskog Vijeća, koja je zbog pandemije korona virusa po prvi put održana on line, donesena je odluka o pomoći gospodarskim subjektima i građanima koji se bave određenim djelatnostima koje su najviše pogođene situacijom i donesenim mjerama. Mjerom je obuhvaćen i najveći gospodarski subjekt s tog područja, Mon Perin, ujedno i najznačajniji punitelj općinskog proračuna. Na ime zakupa zemljišta koje je u vlasništvu Općine Bale, kao i komunalnog doprinosa, Mon Perin godišnje u općinsku kasu uplati više od 1,8 milijuna kuna. Radi se o dvije obveze koje su svim poslovnim subjektima pogođenima posljedicama koronakrize umanjeni za 50 posto. Međutim, u Mon Perinu su odlučili odreći se tog popusta u svrhu nastavka realizacije programa koji doprinose socijalnom standardu mještana.

„Kao što je već poznato Općina Bale za svako novorođeno dijete obiteljima isplaćuje 10 tisuća kuna, što je mjera u kojoj Mon Perin sudjeluje s 40 posto. Uz Grad Umag jedina smo jedinica lokalne samouprave u Istri koja svojim mališanima osigurava besplatni smještaj u vrtićima te i po tom pitanju Mon Perin sudjeluje s 40 posto. Tu je i niz drugih mjera prema osnovnoškolcima, prema studentima, ali i prema našim sugrađanima treće životne dobi. Uz neminovno smanjenje proračunskih prihoda koje će uslijediti Općina bi svakako morala revidirati i taj svoj socijalni program. Srećom, Mon Perin je pokazao spremnost da se odrekne svog dijela umanjenja obaveza na ime zadržavanja tih prava. Zahvaljujući takvoj odluci i njihovoj donaciji socijalni programi u Balama nastavit će se provoditi u punom obimu usprkos ovoj krizi. Jedan od njih realizirao se i tijekom nedavnih uskršnjih blagdana podjelom bonova našim umirovljenicima, za što je Općina odvojila oko 50 tisuća kuna. Na isti način nastavit će se realizacija i svih ostalih socijalnih programa, a uštede će se tražiti na drugoj strani“, kazao nam je načelnik Bala Edi Pastrovicchio. Jedna od mjera uštede, dodaje, bit će smanjenje plaća u općinskoj upravi i njemu kao načelniku, s čime će se krenuti već od ovog mjeseca.

„Smatram da i mi moramo preuzeti dio tereta i pokazati svoju odgovornost. Ne bi bilo korektno da su ljudi koji nama pune proračun prisiljeni na uštede i rezanje plaća u svojim firmama, a da mi to ne napravimo“, kazao je Pastrovicchio.

Što se planiranih investicija tiče, njih će, kaže načelnik, realizirati u onoj mjeri koliko to budu u mogućnosti. Najveći dio investicija financirao se iz prodaje nekretnina i komunalnih doprinosa, a to su prihodi, kaže, na koje će kriza bez sumnje značajno utjecati.

„Međutim, i u takvim uvjetima funkcionirat ćemo kao i dosad, što znači maksimalno odgovorno, te se 100 posto truditi da svaku zarađenu ili ušteđenu kunu upotrijebimo na najbolji mogući način“, zaključuje baljanski načelnik.

Predsjednik Nadzornog odbora Mon Perina Plinio Cuccurin kazao je da se i u teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo model upravljanja lokalnom samoupravom koji se provodi u Balama već 15 godina pokazao i dokazao kao efikasan i ispravan.

„To znači da se načelo zajedništva, solidarnosti, međusobnog pomaganja i transparentnosti poslovanja pokazuju u punom svjetlu i u najtežim trenucima. Općina je u situaciji kad ima problema s održavanjem socijalnog standarda odgovorno postupila i izašla u susret poduzetnicima koji pune općinski proračun. S druge strane, Mon Perin je tvrtka koja je nastala s ciljem da bude oslonac i pokretač poduzetništva u Balama. Zahvaljujući odgovornom poslovanju i planiranju kojim smo osigurali sredstva za barem godinu, dvije poslovanja, možemo pokazati solidarnost. Upravo zato sredstva koja bi se uštedjela primjenom mjere koju je Općina donijela, Mon Perin će donirati u općinski proračun. Mon Perin može tako postupiti te uz vlastitu rezervu i snagu opstati do naredne turističke sezone, pri čemu će sačuvati sva radna mjesta. No svjesni smo da Mon Perin ne bi bio Mon Perin da nema stanovnika Bala i Općine Bale. To su pupčano povezane cjeline i zato je Mon Perin građen kao dioničko društvo u kojem se razvija socijalno, participativno i održivo poduzetništvo. Kada taj model spojimo s modelom upravljanja Općinom u kojem prevladava solidarnost, zajedništvo i transparentnost dobili smo dobitnu kombinaciju za savladavanje krize. Vjerujem da će, upravo s tom kombinacijom, Bale uspjeti iz ove krize izići puno jače nego što su u nju ušle i da će upravo Mon Perin u poduzetništvu biti jedan od predvodnika izlaska iz nje“, poručio je Plinio Cuccurin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini