Svjetski dan turizma

Na šezdesetak punktova diljem Istre: TURISTIČKE ATRAKCIJE BESPLATNO ILI S POPUSTOM

  U županijskom odjelu za turizam vjeruju, istaknula je pročelnica Nada Prodan Mraković, da će, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom iskoristiti potencijal turizma da bi stvorili nove i bolje poslove, posebice kod malih i srednjih poduzeća i OPG-a, koji su najviše pogođeni krizom. A upravo ti sadržaji najviše promoviraju i valoriziraju lokalne vrijednosti, kulturu, tradiciju i običaje

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


U Račjoj Vasi, selu u srcu istarskog Krasa, na 692 metra nadmorske visine, najavljeni su sadržaji Svjetskog dana turizma u Istri koji pada na današnji dan, a obilježit će se će ovog vikenda, 1. i 2. listopada, na šezdesetak punktova diljem Istre. Svoja vrata otvorit će turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popuste do 50 posto ili potpuno besplatno. Osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica i predstava moći će se posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače. U manifestaciju su se uključile i lokalne turističke zajednice sa svojim programima.

Županijski odjel za turizam, sedmi put zaredom organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma upravo da bi domicilnom stanovništvu, ali i turistima, skrenuo pozornost na niz sadržaja i atrakcija, odnosno na turističku ponudu koja postoji diljem Istre, poručila je pročelnica Nada Prodan Mraković, te dodala da se ove godine Svjetski dan turizma održava pod geslom "Rethinking tourism/ Promišljajmo turizam".

gg

Povod održavanju konferencije za novinare u Račjoj Vasi, u Centru za promicanje gradina i tradicionalnu uporabu bilja, istaknula je Prodan Mraković, je ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma koja poziva na promišljanje daljnjeg razvoja turizma, pogotovo na ovakvim, još netaknutim područjima s očuvanom prirodom, autentičnim načinom života i arhitekturom. Na taj način cilj je dati doprinos održivom i odgovornom razvoju turizma i zaštiti okoliša u ovome kraju, ali i pokazati da se putem turizma može pokrenuti lokalna ekonomija, zadržavanje lokalnog stanovništva u ruralnom kraju i vraćanje mladih obitelji.

U županijskom odjelu za turizam vjeruju, istaknula je Prodan Mraković, da će, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom iskoristiti potencijal turizma da bi stvorili nove i bolje poslove, posebice kod malih i srednjih poduzeća i OPG-a, koji su najviše pogođeni krizom. A upravo ti sadržaji najviše promoviraju i valoriziraju lokalne vrijednosti, kulturu, tradiciju i običaje. Istra je već sada vrlo bogata različitim sadržajima koji egzistiraju tijekom cijele godine, i nisu fokusirani isključivo samo na sunce i more što je primarni turistički proizvod Istre, već motiviraju goste na dolazak tijekom cijele godine, posebice u pred i posezoni.

Laniška općina se po prvi puta uključila u obilježavanje Svjetskog dana turizma s Festivalom Encijan što je, istaknula je načelnica Roberta Medica, potvrda da se i na krajnjem sjeveru Istre polako, ali sigurno razvijaju turistički sadržaji.

- Naša se općina jasno odredila da svoje buduće razvojne značajke temelji na prirodnim resursima i njihovoj valorizaciji u smjeru razvoja atraktivne turističke ponude, proizvodnje zdrave hrane, lovstva, stočarstva i poljoprivrede. Veliki razvojni potencijal Ćićarije su čisti zrak, netaknuta priroda i obilje pitke vode. Stoga manifestacija Festival Encijan ima za cilj promovirati Ćićariju i njezinu bogatu kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu s posebnim naglaskom na valorizaciju arheološkog lokaliteta prapovijesne gradine Rašpor u čijoj se blizini nalazi i prirodno stanište ljekovite biljke Encijan, a čiji je motiv i na grbu laniške općine, zaključila je Medica. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater