OD 26. DO 28. TRAVNJA

NA KAŠTELU 22. ŠPARUGADA: Branje šparuga, degustacija jela, zabava…

| Autor: Luka JELAVIĆ
(L. JELAVIĆ)

U petak se održavaju sportska natjecanja i smotra klapa, a od 22 sata posjetitelje će zabavljati Alen Vitasović i Šajeta. Subota je središnji dan Šparugade i nudi najraznovrsniji program

Posljednjeg travanjskog vikenda, od 26. do 28. travnja, u Kaštelu će biti održana 22. Šparugada, tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija. Cilj je, kroz bogat kulturno-zabavni, gastronomski i sportski program, promovirati šparogu, divlju proljetnu šumsku deliciju. Šparugada je nastavak tradicionalne pučke fešte Ottave koja se oduvijek u Kaštelu održavala prve nedjelje, osam dana poslije Uskrsa.

Sportska natjecanja

Organizatori su objavili trodnevni program ovogodišnje Šparugade koja počinje u petak sportskim natjecanjima i 9. smotrom klapa, a nakon klapa od 22 sata, posjetitelje će zabavljati Alen Vitasović i Šajeta. Subota je središnji dan Šparugade i nudi najraznovrsniji program. Sve počinje ujutro međunarodnim boćarskim turnirom, te nešto kasnijim programom za najmlađe (biciklijada, mala šparugada, likovna radionica…). U popodnevnim će satima biti održano tradicionalno natjecanje u branju šparuga.

Beračima ove godine neće biti lako, jer je ovog proljeća šparoga zbog suše nešto manje. Po običaju, ocjenjuje se najljepši mac, šparuge moraju biti ujednačene veličine, a organizatori su pripremili i nagradu za najdužu šparugu. Subotnji program nastavlja se večernjom izložbom i degustacijom jela od šparuga, dok u večernjim satima slijedi koncert Mambo Kingsa.

Izložba oldtimera

Nedjeljni program počinje svetom misom na "ottavu", slijedi turnir u stolnom tenisu, te Šparun - rekreativna trail utrka po okolici. U popodnevnim satima, zanimanje će posjetitelja sigurno privući vremešni automobili, dok će u 17 sati početi završni kulturno-umjetnički program s podjelom priznanja za sudjelovanje na raznim natjecanjima.

Šparugada će biti zaključena velikom fritajom s šparugama i zabavom. Od noviteta treba spomenuti pokušaj sljubljivanja šparuga i domaćeg (craft) piva, a cijelo vrijeme trajanja manifestacije održava se sajam autohtonih proizvoda.

Glavni pokrovitelj 22. Šparugade je istarski župan Valter Flego, a organizatori su KUŠD Lipa, Mjesni odbor, Zajednica Talijana i Boćarski klub Kaštel.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum