200 KILOMETARA PREPREKA

MLINI SU BILI SAMO POČETAK Slovenija će do kraja godine postaviti još 40 KILOMETARA OGRADE NA GRANICI S HRVATSKOM

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Nakon što je nedavno usred sela Mlini u blizini Buzeta Slovenija postavila metalni portun doslovno posred ceste, na tome neće sve i stati. Slovensko Delo piše da do kraja godine Slovenija planira postaviti još 40 kilometara ograde uz granicu s Hrvatskom. Dosad su se naši susjedi ogradili s gotovo 200 kilometara prepreka, od čega je skoro 120 kilometara žičana, a 80 takozvana panel ograda. Nepoznato je hoće li i koliko novih kilometara biti postavljeno na slovenskoj granici s hrvatskom Istrom.

Naime, Delo piše da država ne želi javno objaviti gdje će postaviti novu ogradu i koliko će uopće granice s Hrvatskom ostati bez umjetnih prepreka. "Policija zbog sprječavanja nezakonitih prelazaka granice i usmjeravanja migracija postavlja privremene tehničke barijere u skladu s odlukama slovenske vlade i nacrtima za postavljanje tih prepreka, a radi se o tajnim podacima…", poručuju za Delo iz slovenskog ministarstva unutarnjih poslova. Ono što je poznato jest da novih 40 kilometara neće biti žilet žica, već panel ograda. Rok za njezino postavljanje je do kraja godine, a u tajnosti ostaje i podatak kad će početi radovi.

Slovensko ministarstvo javne uprave za Delo je pojasnilo da za kupnju 40 kilometara nove ograde nije raspisan javni natječaj, jer je ona bila dio već provedenog postupka nabave, a ugovor je potpisan još u kolovozu lani. Sloveniju će to koštati 4,5 milijuna eura. Delo doznaje i da je održavanje oko 200 kilometara ograde naše susjede do sada koštalo gotovo 600 tisuća eura.

Slovenski dnevni list navodi i da je po podacima policije u ovoj godini, do kraja ožujka, u Sloveniju preko Hrvatske nezakonito ušlo 1.810 ljudi. "Privremene zaštitne prepreke pomažu policiji pri upravljanju s nezakonitim prelascima granice i usmjeravanju migranata", ističu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova. Uvjereni su da lokalno stanovništvo razumije da je riječ o mjeri "koja omogućava učinkovitiju zaštitu državne granice i pružanje veće sigurnosti u državi.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum