SLUČAJ MLINI

OŠTRA PORUKA VALTERA FLEGA: Ovo je nastavak slovenske politike postavljanja žilet žica i dizanja zidova među prijateljima

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

"Policijska uprava istarska nije bila upoznata s namjerom postavljanja metalnih vrata u naselju Mlini. Nadležne službe Republike Hrvatske obavit će dodatne izmjere radi utvrđivanja pozicije postavljenih vrata u odnosu na protezanje granične crte između Republike Hrvatske i Republike Slovenije te će se poduzeti potrebite radnje kako bi se mještanima omogućilo pristupanje njihovim poljoprivrednim zemljištima koja se nalaze na području Republike Slovenije".

dgovorila je to Nataša Vitasović, voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću, na naš upit kako u PU istarskoj komentiraju najnoviji potez Slovenije koja je u Mlinima, na samoj državnoj granici postavila metalna vrata na cestu usred sela i time zapriječila prolaz do nekoliko, doduše nenaseljenih hrvatskih kuća.

Odnosno, kako komentiraju tvrdnje mještana da je metalni portun postavljen na hrvatskom teritoriju, oko 20 metara od granične crte, kao i da je njegovim postavljanjem, onima koji posjeduju propusnice onemogućen pristup do njihovih poljoprivrednih i šumskih površina na slovenskoj strani.

Prema neslužbenim informacijama razlog postavljanja portuna je trenutna epidemija koronavirusa kako bi se i fizičkim barijerama spriječio eventualni ulazak migranta u Sloveniju. Nastavak je to postavljanja prepreka uz graničnu crtu s čime je slovenska strana započela krajem 2015. godine. Od tada je fazno postavljana žičana ograda uz državnu granicu na Ćićariji, a sada su očito na red došli i Mlini kod Buzeta, ispod graničnog prijelaza Požane/Sočerga. No takav granični "režim" iako je motiviran bojazni od mogućeg zaoštravanja izbjegličke krize, najviše utječe na dobrosusjedske odnose. Postavlja se i pitanje da li je Slovenija, da bi postavila ogradu, povrijedila granični prostor?

Postaviti metalna vrata ured sela koji je djelom na slovenskom, a dijelom na hrvatskom teritoriju, i time onemogućiti prilaz hrvatskim kućama, mogući je presedan barem u istarskim okvirima, pa čudi da Slovenija o tome nije obavijestila PU istarsku. Nikakve informacije nisu slijedom toga imali niti u lokalnoj samoupravi u kojoj su o svemu doznali od mještana Mlini iako je Grad Buzet desetljećima zbratimljen sa susjednom koparskom općinom.

Što misli o tome da je Slovenija u jeku pandemije koronavirusa postavila željezna vrata na graničnoj crti usred sela Mlini, upitali smo i zastupnika u Europarlamentu, Buzećana Valtera Flega.

- Selo Mlini nalazi se da tako kažem u mojem dvorištu, u mojem mjesnom odboru, i tim više me jako ljute takvi potezi naših susjeda. Poznato je da je u Mlinima, na žalost, već dugo godina tema granice jedna bolna i neugodna tema i život u Mlinima zbilja nikada nije bio ni jednostavan, ni lagan, ali ovakvim odlukama samo se dodatno otežava. Portun nasred ceste kojom je nekad patrolirala policija nije nikakva mjera koja će poboljšati stanje bilo čega na tom prostoru, već samo jedna jako, jako tužna i ružna simbolika koja je nikla preko noći u Mlinima. Mogu pretpostaviti da će se slovenska strana pravdati epidemijom koronavirusa, ali u biti to je samo nastavak njihove politike postavljanja žilet žica, dizanja zidova među ljudima, među prijateljima, među susjedima, izjavio je Flego.

IDS-ov europarlamentarac odaslao je poruku prema slovenskoj Vladi da prekine s provođenjem loših politika za koje ne postoje opravdanja, ni nacionalni, a ni lokalni interes.

- Neka pobjedi razum i neka maknu taj portun i olakšaju mještanima Mlini koji nemaju pristupa svojoj imovini. Neka im ne otežavaju dodatno život i neka ne podgrijavaju temperaturu. Upoznao sam s ovime svoje slovenske kolege iz Kluba zastupnika Renew Europe jer trebaju znati što se događa i koji je moj stav. Mi se zbilja nalazimo u jako teškim vremenima za sve nas, za gospodarstvo, za Europu u konačnici, i na testu nisu samo naši zdravstveni sustavi, na testu nije samo gospodarstvo, na testu je naše zajedništvo. Stoga pozivam slovensku stranu na dijalog, a ne na ovakvo jednostrano postupanje, na žalost reprizu filma već viđenog sa žilet žicama i dizanjem ograda jer Schengen ostaje naš prioritet. Drago mi je da je slovenski premijer neki dan rekao, i konačno da je slovenska strana uvidjela, da je Schengen dobar ne samo za Hrvatsku nego i za naše slovenske prijatelje i da je ulazak Hrvatske u Schengensko područje od strateškog interesa za Hrvatsku, za Sloveniju, za Europu i stoga nemojmo raditi kontra poteze već gledajmo koji je zajednički cilj, poručio je Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter