U SJENI KORONA KRIZE

SLOVENCI ŠOKIRALI HRVATE NA SJEVERU ISTRE: Postavili željezna vrata usred sela Mlini. Dario Ugrin: "Bio sam u ratu, a danas mi Slovenci stavljaju metalni portun na hrvatskom teritoriju! I još me nitko ništa ne pita!"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

U Mlinima nadomak Buzeta, ispod graničnog prijelaza Požane/Sočerga, na samoj državnoj granici, slovenska strana postavila je metalni portun na cestu usred sela! Time je zapriječila prolaz do nekoliko, doduše nenaseljenih, hrvatskih kuća. Mještani tvrde da je portun na hrvatskom teritoriju, oko 20 metara od granične crte. Tvrde i da je njegovim postavljanjem onima koji posjeduju propusnice onemogućen pristup njihovim posjedima na slovenskoj strani. Blokirana je pogranična cesta koja je od pamtivijeka povezivala selo Mline s hrvatske i selo Maršiči sa slovenske strane.

Mještanima pograničnih Kodolja, najviše sela Mlini, Konti, Goričica i Ugrini, njive i šume na slovenskoj su strani, a zabrinuti su jer će se, navodno, uz državnu granicu postavljati žica.

Mlin

Državna granica

- Žalosno je to. U Mlinima živim otkad sam se rodio. Sada se usred sela stavljaju velika željezna vrata s dva lokota, tako da ne mogu do svoga vrta niti do rezervoara na izvoru Bračane. Ako mi nešto pušta ne mogu ni ventil zatvoriti. Tri se kuće u Mlinima iz njega snabdijevaju vodom pa tako i moja, požalio se 67-godišnji Dario Ugrin iz Mlini. Tvrdi da je portun postavljen na hrvatskom teritoriju, a gdje točno prolazi granična crta, rekao je, neka odrede Ljubljana i Zagreb. Smatra da su jednako krive obje strane: hrvatska ne vodi računa o svom teritoriju, a slovenska to koristi.

Selo dijeli državna granica, a sada i metalna ograda. S druge strane portuna, kaže Ugrin, ostale su četiri hrvatske zgrade, na tri je postavljen kućni broj Maršiči, a vlasnik četvrte nije to htio prihvatiti jer je tražio natpis Mlini. Jednostranim potezom susjedna Slovenija jednom je dijelu Mlini 2007. godine dodijelila nove kućne brojeve i time preimenovala taj dio sela u Maršiče. Na ulazu u selo stoji natpis Mlini, a na vratima kuća Maršiči. A Maršiči su zapravo slovensko selo kilometar udaljeno od Mlini.

Mlin

Sporni portun u Mlinima

Komentirajući to što su Mlini već godinama predmet sporova, i međugraničnih i privatnih, Ugrin kaže kako za to nisu krivi ljudi već politika Slovenije i Hrvatske. Politika koja je to dozvolila.

- Nisam se ja za to borio! Na Požanama sam bio 1991. godine kada je granica prvi puta postavljena, u pričuvi do 1994. godine. Još sam i u Oluju otišao. A danas mi netko usred sela postavlja metalni portun. Pritom me nitko ništa ne pita, kao ni moje sumještane, kaže Ugrin i pokazuje iskaznicu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata uz pitanje - "Valjda i ovo nešto vrijedi".

Da je trebalo obavijestiti mještane, a ne da ih ovakav potez Slovenaca šokira, mišljenja je i Edo Podreka iz Štrpeda, također suvlasnik nekretnina na slovenskoj strani, kod Sočerge.

- Na prvoj liniji smo trebali biti mi mještani, a iza nas Zagreb i Ljubljana koji bi trebali potpisati ono što se mi dogovorimo. Mi, naime, znamo gdje su granice. Meni je pokojni mlinar Toni pokazao točno gdje je granična crta. Žalosno je jer se ovakvim željeznim vratima vraćamo u srednji vijek. Prema našim spoznajama slovenska strana će nastaviti ograđivanje svoga teritorija, to je njihov odabir i njihovo pravo. No smatram da je bilo drugih pametnijih rješenja na koji način se ti problemi, ako je portun stvarno postavljen zbog izbjeglica, mogu riješiti. Trebalo je zajednički sjesti za stol i pronaći rješenja koja bi pomogla i jednoj i drugoj strani. Tim više što su sela s obje strane granice od davnine povezana. Istri takve granice ne trebaju. Sada sumnjam da će se taj portun ikada više maknuti, skeptičan je Podreka.

Mlin

Dario Ugrin

Iako Mlini kod Buzeta nemaju veze s onim selom Mlini kod Plovanije, na lijevoj obali Dragonje, osim što su oba u pograničnom području, kao da ih prati slična sudbina.

- Ne želimo nove Škudeline, Bužine i Savudrijsku valu. Pa ipak moglo bi se i u našim Mlinima dogoditi sličan slučaj jer si je Slovenija postavljenjem kućnih brojeva Maršiči zauzela bolje startne pozicije. U bilo kakvom graničnom sporu za onih nekoliko kućnih brojeva neće se znati da li su na hrvatskoj ili slovenskoj strani, uvjeren je Podreka koji smatra kako nitko nema pravo trgovati hrvatskim teritorijem, kućnim brojevima, nazivom mjesta.

Mlin

Sporni portun u Mlinima

- Mi tuđe ne želimo, svoje ne damo. Zar je to Europa otvorenih granica, upitao je.

Komentar smo zatražili od gradonačelnika Buzeta Siniše Žulića.

- Neugodno sam se iznenadio kada sam dobio informaciju mještana da je postavljen metalni portun jer je moj stav oko toga vrlo jasan. Protiv sam bilo kakvih graničnih barijera, neovisno i o tome da li imaju uporište u zakonu, jer se na taj način kvare dobrosusjedski odnosi koje imamo, u ovom slučaju sa zbratimljenom koparskom općinom. Područje sela Mlini je već dugi niz godina u nekakvim sporovima, a neovisno o tome da li se portun nalazi na slovenskom ili hrvatskom teritoriju, trebalo je naći načina da se omogući pristup dijelu kuća koje se nalaze na hrvatskoj strani i kojima je to jedini pristup do njih. Uputio sam upit Ministarstvu unutrašnjih poslova i Policijskoj postaji koparske općine i vjerujem da ćemo doći do konkretnih informacija. Prema neslužbenim informacijama, razlog postavljanja portuna je trenutna epidemija koronavirusa. Portun je fizička barijera kojom se spriječava eventualni ulazak migranata u Sloveniju. Stoga vjerujem da će po završetku epidemije portun biti otvoren, a mještanima Kodolja osiguran pristup njihovim kućama i poljoprivrednim površinama na slovenskoj strani, izjavio je Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter