FAKE NEWS

Ministar Beroš i brojni portali prošli tjedan su prenosili vijest da je u Rovinju cijepljeno 80 posto stanovnika. ISTINA JE JAKO DALEKO OD TIH BROJKI

| Autor: Boris BILAS
Rovinj je trenutačno najposjećenije mjesto na Jadranu (M MIJOŠEK)

Rovinj je trenutačno najposjećenije mjesto na Jadranu (M MIJOŠEK)


Iako je neosporno da je cijepljenje što većeg broja stanovnika najučinkovitija mjera u borbi protiv virusa covid - 19, jednako bi dobro bilo kada bi se u javnosti baratalo točnim brojkama, a ne proizvoljnim izračunima pojedinaca. Isto tako, u uređenoj bi se državi barem od ministra zdravstva moglo očekivati da iznosi ispravne podatke, a ne da javnosti prezentira neprovjerene činjenice.

Upravo to je prije par dana napravio ministar zdravstva Vili Beroš kada je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera iznio podatak da je Rovinj hrvatski rekorder u procijepljenosti stanovništva te da je u njemu do sada cijepljeno 80 posto stanovnika ovoga grada. Beroš je ponovio informaciju koja se pojavila na nekim portalima, a koja je nastala krivim izračunom brojke koju je krajem lipnja u javnost pustio Ured gradonačelnika Rovinja Marka Paliage. 

Mutna matematika 

U tom se priopćenju navodi sljedeće: "Dok je u većini ostalih dijelova Hrvatske zabilježen pad u odazivu građana na cijepljenje, situacija na području Grada Rovinja je i više nego zadovoljavajuća. Prema podacima Ispostave Rovinj Istarskih domova zdravlja, od 11. veljače 2021. do 24. lipnja 2021. u Ispostavi Rovinj cijepilo se ukupno 11.414 građana, od čega 2.056 na punktu Doma Zdravlja te 9.358 na punktu u Dvorani Valbruna. Od voditeljice Ispostave, dr. Corinne Pellizzer Lanča, saznajemo i kako je 6.853 primilo prvu dozu, dok se s obje doze cijepilo ukupno 4.561 osoba".

Budući da po posljednjem popisu stanovništva Rovinj ima oko 14.500 stanovnika, brojka od 11.414 građana odgovara brojci od 80 posto cijepljenih. Međutim, i sam gradonačelnik Marko Paliaga za Glas Istre je rekao da ne zna otkuda ministru Berošu taj broj, jer oni brojku od 80 posto cijepljenih nisu komunicirali. Paliaga je potvrdio i da su u brojku od 11.414 građana uključeni i stanovnici okolnih općina poput Bala i Kanfanara koji su se cijepili u Rovinju. Isto tako, iz ovih je brojki jasno da se do sada s dvije doze cijepilo tek oko 4.500 ljudi, što je oko trećine stanovnika Rovinja, ali i tu treba uzeti u obzir da je dio cijepljenih vjerojatno iz okolnih općina. Nepoznato je i računaju li se u brojci od 6.853 osobe koje su primile prvu dozu i onih 4.561 s drugom dozom ili su to isključivo osobe koje su primile samo jednu dozu, te će se u idućih nekoliko mjeseci cijepiti drugom dozom. U tom bi slučaju brojka doista i mogla doći do 11.414 cijepljenih građana, ali opet niti u toj brojci neće biti samo stanovnici Rovinja.

Bez obzira na ovu krivu interpretaciju brojki, ostaje neosporna činjenica da je Rovinj vrlo uspješan kada je u pitanju cijepljene stanovništva te da su građani ovog grada svjesni koliko cijepljenje znači za uspješnu turističku sezonu u Rovinju koji je i ove godine najposjećeniji grad na hrvatskoj obali. Šteta je jedino što jednaku odgovornost nemaju i osobe u vrhu vlasti koje šire neprovjerene brojke, a samim time i nepovjerenje onih građana koji se još uvijek nisu cijepili. 

Paliaga svejedno zadovoljan 

Dr. Jasna Valić iz istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo za Glas Istre je rekla da oni nemaju točne podatke za Rovinj jer su oni u nadležnosti lokalne podružnice Istarskih domova zdravlja, ali je potvrdila da je u cijeloj Istri do petka samo s jednom dozom cijepljeno 48 posto ukupne populacije, dok je s dvije doze cijepljeno 37 posto odraslih ili 31 posto ukupne populacije. Jasna Valić je naglasila da je u cijeloj situaciji oko cijepljenja lako moguće da je došlo do zabune jer se barata s puno različitih brojki.

- Ne čudi da je došlo do nesporazuma jer je previše brojki u igri. Morate računati na one koji su preboljeli covid, pa su se onda neki od njih već cijepili, pa imate one koji se cijepe s cjepivom Johnson&Johnson za koje je dovoljna jedna doza i onda na kraju one koji su cijepljeni s dvije doze. Međutim, mislim da je svima jasno da je jedino bitno da nas se što više cijepi jer je to jedini način da se vratimo normalnom životu, rekla je dr. Jasna Valić, dok gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kaže da je usprkos ovom nesporazumu još uvijek jako zadovoljan kako teče cijeli proces cijepljena u Rovinju.

- Rovinjke i Rovinjci pokazali su još jednom veliki stupanj odgovornosti te brige za zaštitu svojeg zdravlja i zdravlja drugih osoba. To je ujedno i jedan od ključnih razloga zbog kojeg Istra bilježi daleko bolju epidemiološku situaciju od ostatka Hrvatske. Cijepljenje je trenutno jedini izlaz kojeg imamo iz ove situacije te jedini način kojim možemo zaustaviti širenje virusa. Podsjetio bih samo kako su u pojedinim zemljama koje su postigle visok postotak procijepljenosti ukinute gotovo sve restrikcije, pa i obveza nošenja maski. Stoga se nadam da ćemo uskoro i mi postići masovni imunitet koji će nam omogućiti ukidanje svih ili većine mjera koje su trenutno još uvijek na snazi, izjavio je Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter