OPĆINSKI PRORAČUN U MALOM

MEDULINSKI BUDŽET: Općina raspolaže sa stotinu milijuna kuna

Za program održavanja komunalne infrastrukture spremno je 13,6 milijuna kuna, dok je za kapitalna ulaganja po mjestima, planirano više od 30 milijuna kuna

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Predstavljen medulinski proračun u malom

Predstavljen medulinski proračun u malom


Predsjednik medulinskog Općinskog vijeća Dražen Mišković i pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Silvija Perica predstavili su informativnu brošuru o ovogodišnjem općinskom proračunu. Ta brošura predstavlja sažetu verziju tog financijskog dokumenta i projekcije proračuna za 2022. i 2023. godinu. Ovaj projekt je pripremljen kako bi se mještanima približio općinski proračun na vrlo jednostavan i slikovit način.

Mišković je istaknuo kako je proračun planiran na realnim temeljima te kako vjeruje da će se realizirati u skladu s planiranim projektima.

- Svjesni kako bez ulaganja nema ni napretka, osigurana su znatna sredstva za vrlo važna investicijska ulaganja u poboljšanje komunalne infrastrukture kao što su prometnice s fekalnom kanalizacijom i oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom, pješačko biciklističkim stazama, dječjim igralištima, plažama, grobljima, i drugo. Znatna sredstva ulažu se i u unaprjeđenje uvjeta života obitelji i mladih, uz osiguravanje kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u suvremenim vrtićima i školi, istaknuo je Mišković.

Pročelnica Perica je navela kako je proračun jedan od najvažnijih dokumenata Općine, odnosno temeljni dokument kojim sa planiraju svi prihodi, rashodi i razvojni projekti.

- Proračun predlažu stručne službe, općinske tvrtke i ustanove, mjesni odbori te od ove godine i mještani koji su predlagali projekte i aktivnosti za koje žele da se realiziraju. Nakon prikupljanja prijedloga načelnik je predložio proračun, a Općinsko vijeće ga je i prihvatilo, rekla je Perica.

S obzirom da je proračun vrlo kompliciran i obiman dokument s više od stotinjak stranica, u cilju približavanja proračuna mještanima, izrađena je knjižica u kojoj je prikazano od kuda dolaze općinski prihodi i u što se sve ulažu. Tako je, na primjer, vidljivo da od 100 milijuna kuna, koliko iznosi ovogodišnji proračun, više od trećine prihoda čine uplate od upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknadama te 30 posto prihodi od poreza.

Isto tako, vidljivo je da se za program održavanja komunalne infrastrukture planira 13,6 milijuna kuna, dok je za kapitalna ulaganja po mjestima, planirano više od 30 milijuna kuna. Prikazani su i projekti po pojedinim naseljima, a nabrojano je i niz rashoda koji se financiraju iz proračunskih prihoda, kao na primjer rashodi iz kulture, sporta, socijalne, zdravstvene i civilne zaštite i slično.

Mišković je naveo kako se u proračunu znatna sredstva ulažu u otplatu kredita za Opću bolnicu Pula, dodatni standard hitne medicinske pomoći, naglasivši kako su te usluge sve važnije. Primjerak brošure bit će podijeljen kućanstvima uz račune za komunalnu naknadu, a dostupan je i na web stranicama Općine Medulin u PDF formatu, kao i na općinskoj porti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini