RAZGOVOR

MARKO PALIAGA, GRADONAČELNIK ROVINJA, o gorućem problemu bespravnih graditelja: Slovenci se tako neodgovorno i bezobzirno ponašaju. Agresivni su i bahati, uništavaju prostor, a DRŽAVA NE REAGIRA!

Mi se mučimo, radimo po procedurama, donosimo sve vrste planova, donosimo razne studije oko iskorištavanja prostora, provodimo javne rasprave i onda dođe Slovenac, mimo zakona napravi vikendicu gdje ne bi smio i - nikome ništa, ističe Paliaga

| Autor: Robert FRANK
Marko Paliaga (Milivoj Mijošek)

Marko Paliaga (Milivoj Mijošek)


"Trend je opasan, moramo stati na kraj bespravnoj gradnji. Bitke trenutno gubimo, ali rat moramo dobiti".

Pomalo dramatično, ali iskreno, s velikom dozom brige, odgovornosti i namjere da bespravnim graditeljima stane na kraj, aktualni gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga otvorio je i zatvorio intervju koji smo vodili u subotnjem predvečerju. Kad je Rovinj u pitanju, kao i zaštita njegovih interesa, Paliaga je transparentan, direktan, uobičajeno srčan i strastven, posvećen te spreman na sukob sa svakime tko narušava ljepotu grada, ali i okolice koja se, po njegovom riječima, nedozvoljenim građevinskim intervencijama u prostoru nezaustavljivo uništava. Odlučio je tome stati na kraj još u kampanji kad se obećao suprotstaviti investitorima koji ne poštuju prostorne planove i bez problema se usuđuju graditi bez dozvola. Paliaga je, naprosto, gradonačelnik i, prije svega, reći će, "čovjek s doslovno nultom tolerancijom na bespravnu gradnju". Naravno da se tako i zamjera. No to ga ne ometa u želji da po svaku cijenu očuva prostor kao važan, možda i najvažniji resurs Rovinja.

- Jednom mi je netko rekao da bavljenje politikom i vođenje grada nije samo dodvoravanje, već da nekad treba zauzeti stav koji nekada neće biti shvaćen ili opće prihvaćen, ali ima svoju odgovornost, smisao i težinu. Borba čiji sam predvodnik, ona protiv nelegalne gradnje, u samom je sukusu mojeg političkog angažmana. No moram priznati da administrativno nismo uspjeli u kontroliranju bespravne gradnje.

Educirani komunalci

- Ipak, niste se predali? Borba se nastavlja?

- Napravili smo, i kao Istarska županija, i kao IDS, jedan veliki pomak. Svi su istarski gradovi i općine, naime, potpisali deklaraciju kojom smo zamolili nadležno Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat da se kroz izmjenu određenih zakona postigne cilj kojem stremimo.

- O čemu se radi?

- Želimo da se jedinicama lokalne samouprave prepusti da same kontroliraju bespravnu gradnju izvan građevinskog područja.

- Dakle, tamo gdje je bespravna gradnja najočitija i odmah vidljiva, može se reći na prvu, vaši bi komunalni redari promptno intervenirali?

- Tako je. Nemamo aspiracije, ni kadrovske ni tehničke, da se bavimo nelegalnom gradnjom unutar građevinskog područja. To ne, ali ovo što tražimo - u praksi možemo provesti. Naši komunalni redari su dovoljno educirani i osposobljeni da mogu prepoznati bespravnu gradnju na poljoprivrednom području. Prolaze razna usavršavanja i slijedom toga točno znaju što se smije, a što se ne smije graditi. Oni znaju da se na jednom hektaru može, recimo, graditi pedesetak kvadrata, ali ne za stambenu, nego za gospodarsku namjenu poput skladištenja poljoprivrednog materijala.

- Imate li bilo kakvu povratnu informaciju oko statusa vašeg prijedloga upućenog ključnim institucijama u Zagrebu?

- Prije par dana smo kao Grad Rovinj uputili dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu graditeljstva sa zamolbom da se naš prijedlog o davanju ovlasti komunalnim redarima što prije razmotri.

- Jeste li ministra graditeljstva i Glavnog državnog inspektora obavijestili o stanju na terenu, o brojnoj bespravnoj gradnji?

- Poslali smo im jako puno slika, tako da su, barem na taj način, upoznati s problemima.

- Reakcije nema, a problemi se očito gomilaju.

- Čini se da je zasad tako. Posebno sam, osobno, kao Marko Paliaga, zabrinut jer se počelo puno pričati o drugom valu legalizacije. Vjerojatno se baš zato upravo događaju nevjerojatne situacije u kojima se na poljoprivrednom zemljištu sada stavljaju šatori, tende i veliki suncobrani, kako bi se dobila sjena i stvorio privid već izgrađenog objekta. Mi to, inače, snimamo dronom i ne možemo shvatiti kako je to što se zbiva moguće. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta to rade svjesno, namjerno, zbog orto-foto snimanja.

- Tko to radi, tko su najčešći bespravni graditelji?

- Većinom stranci. Posebno me boli što su to Slovenci, Talijani i Austrijanci.

- Oni dominiraju?

- Nažalost, da. Najagresivniji su, bahati i ne poštuju naš prostor. Ja sam jedini manjinski gradonačelnik u Hrvatskoj, Slovenac sam. I zato mogu legitimno reći da sam izuzetno razočaran u slovensku politiku i postupanje po pitanju bespravne gradnje u Istri. Razočaran sam u njihov odnos prema nama. Gotovo da smo i sugrađani, i onda se oni, Slovenci, tako neodgovorno i bezobzirno ponašaju prema našem teritoriju! Ta naša Istra nije ni samo naša, nego je i njihova, slovenska, sve do granice s Trstom. Umjesto da budemo zajedno, da koordinirano štitimo resurse prirode, oni ne poštuju pravila i uništavaju je. Ne mogu to shvatiti i ne želim to prihvatiti. I mi ovdje i Slovenci zajedno smo Istrijani. Trebali bismo paziti kako se ponašamo prema zemlji kao našem najvećem bogatstvu.

- Razočarani ste s ponašanjem jednog dijela Slovenaca?

- Mislim da Slovenci u ovom trenutku Istri rade veliku štetu! Pokazali su to na Crvenom vrhu kod Umaga, pa u Dugoj uvali, Barbarigi… Pozivam hrvatske građane da posjete Barbarigu i da vide koliko su stranci spremni uništiti naš teritorij.

- Unatoč tome što je prostor ključni resurs države, Hrvatska i Istra i dalje nemaju adekvatan mehanizam zaštite teritorija?

- Jedino što stvarno ima smisla je spuštanje odgovornosti na našu, lokalnu razinu. Recimo, mi smo za povećanje nadležnosti rada komunalnih redara, jer će nam to omogućiti da kao neposredno zainteresirana zajednica kvalitetno i stručno reagiramo na nepravilnosti u prostoru. Logika je jednostavna - država po tom pitanju, preko svojih institucija, zakazuje, a mi smo spremni intervenirati. Zbog izostanka državne reakcije događa nam se devastacija prostora. Ako kao Grad donosimo prostorne planove, onda moramo imati i mogućnost kontrole korištenja prostora. Jedno je s drugim izuzetno povezano. Mi se mučimo, radimo po procedurama, donosimo sve vrste planova, donosimo razne studije oko iskorištavanja prostora, provodimo javne rasprave i onda dođe Slovenac, mimo zakona napravi vikendicu gdje ne bi smio i - nikome ništa.

- Možete li malo više stisnuti Glavnog državnog inspektora? Zar je moguće da u Zagrebu postoji tolika nezainteresiranost za bespravnu gradnju po Istri?

- Glavni državni inspektor Andrija Mikulić obećao je da će napraviti jedan veći snimak stanja u Istri. Rekao je da će se po tom pitanju potruditi. Volio bih da mu se jedan dan na tome mogu iskreno zahvaliti. Ukoliko želimo da se nešto postigne, on u prvom trenutku mora pojačati inspekcijske nadzore, izdavati rješenja o zaustavljanju bespravne gradnje i naplatiti, konačno, nekome kaznu. Visoku, što višu, čim se počnu graditi temelji, pa da vidimo tko će se dalje usuditi graditi tamo gdje je to zabranjeno. U principu, ako Državni inspektorat bude radio svoj posao kako treba i po sadašnjem zakonu, onda na našu razinu ne treba spuštati nikakve poslove. No ako to ne budu ili ne mogu raditi, pustite nas da mi sami obavljamo inspekcijske nadzore u dijelu u kojem smo za to osposobljeni.

- Iskreno mi djeluje nevjerojatno da se u Istri, koja je stvarno u mnogim aspektima korak ispred ostatka Hrvatske, događa bespravna gradnja iza koje stoje prozapadni Slovenci, Talijani i Austrijanci.

- Nažalost, to je tako. Ovdje se teritorij iskorištava na krajnje neprihvatljiv način: trajno ga se uništava kroz gradnju kuće ili vile s bazenima usred poljoprivrednog zemljišta. Gradi se od malih kućica u kampanji do kuća s apartmanima za iznajmljivanje. Ja sam gradonačelnik koji bi želio da mu se omogući, nakon što je izabran temeljem direktnog izbora, da bude i direktno odgovoran. Dajte nama gradonačelnicima ovlasti i vidjet će se tko je među nama odgovoran, a tko nije, tko hoće raditi, a tko neće, već se skriva.

- Mislite li da se i ovih dana oko Rovinja bespravno gradi?

- Svakodnevno se to događa, doslovno svakodnevno! U prvom valu netko je legalizirao objekt od 50 četvornih metara, a sada se to nadograđuje sa 150! Pod famoznom rekonstrukcijom dograđuju se turistički kapaciteti. Ako tu pojavu ne zaustavimo, ona će dugoročno oduzeti konkurentsku prednost i atraktivnost Rovinja. Izgubit će se promet u privatnom i u hotelskom smještaju, prostor će se nelegalno preizgraditi, infrastruktura će biti preopterećena i nećemo više imati ono što nas krasi i što je naš forte. A to je očuvanost prostora. To je naše bogatstvo.

- U kontekstu nekog strateškog promišljanja, djelujete dosta zabrinuto. Ne pretjerujete li malo? Rovinj je, ipak, jedna od tri najbolje turističke destinacije u Hrvatskoj.

- Za mene je održivi razvoj princip po kojem današnje resurse koristimo racionalno da bi sutra drugim generacijama nešto ostalo. Nemojmo sve danas potrošiti i podređivati vlastitim interesima. Ne možemo sve sada uništiti za deset ili sto tisuća eura. Tako ja razmišljam.

- Sudjeluju li i domaći ljudi u bespravnoj gradnji? Suprotstavljaju li se tome kada to radi netko do njih?

- Domaći ljudi, nažalost, isto sudjeluju u tome. Pozivam ih da se pogledaju u ogledalo i da kažu - ja u tome neću sudjelovati! Moraju susjedu, strancu, također reći - nemoj bespravno graditi! Znate, u Sloveniji bi za to što oni ovdje rade završili u zatvoru. A ovdje… Bahatosti nema kraja među ostalim i zato jer ih se efikasno ne kažnjava. Inspektori su jedno vrijeme učestalo izlazili na teren po cijeloj Istri, no onda se to reduciralo.

- Zašto?

- Možda i zato što sam kao gradonačelnik, samo iz razloga što želim zaštititi naš prostor, nekoga u inspektoratu malo i uvrijedio pa se, u kontri prema meni, stalo s inspekcijskim nadzorima. Ispričavam im se ako sam zvučao nepristojno. Nije mi bila namjera omalovažiti njihovu službu, nego ih potaknuti da bolje rade i štite naš prostor.

Istočna obala

- Bojite li se da je vaše protivljenje bespravnoj gradnji sizifovski posao?

- Bitke gubimo, ali rat s bespravnim graditeljima, bilo oni Slovenci u najvećem broju, Austrijanci, Talijani ili domaći ljudi, moramo dobiti. Nitko nikoga neće zezati ni prijavljivati za benigne situacije, kad netko doslovno deset centimetara proširi kućicu za odlaganje alata, ali bespravni bazen i apartman u kampanji, e to neće ići!

- Koja su područja Istre najugroženija bespravnom gradnjom?

- Osim Rovinja i Umaga, područje oko Novigrada je isto dosta oštećeno, kao i istočna obala, područje od Loborike i Marčane. Tu je i Vodnjana čiji se načelnik Klaudio Vitasović bori protiv toga, pa sve do Duge uvale koja je jako uništena. Ne ulazim u problematiku Medulina koji bespravnu gradnju ima na dnevnoj bazi, ali tamošnja vlast naprosto ne reagira. Ona to prešućuje. Medulin nam sigurno nije urbanistički primjer dobrog i odgovornog upravljanja prostorom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum