MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

LABIN Glavičić: Okruženi smo kvalitetnim ljudima, trebamo se bolje povezati

| Autor: Branko BIOČIĆ

U povodu Međunarodnog dana volontera, Grad Labin je danas u Polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice organizirao prijem za volontere. Volonterima se obratio domaćin, gradonačelnik Valter Glavičić koji je pozvao volontere da se otvore prema Gradu, kao što je Grad otvoren prema njima.

Otvoreni za komunikaciju

- Zajednica smo koja po mnogo čemu prednjači. Može se desiti da zbog loše komunikacije neke stvari ostanu nedorečene. Okruženi smo kvalitetnim ljudima i samo se trebamo bolje povezati. Danas je prilika da otvoreno razgovaramo, poručio je Glavičić. Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, rekla je kako su volonteri krenuli s volontiranjem ne vodeći se materijalnim nego onim da je dobro činiti dobro.

- Ne želimo se s vama sresti samo jednim godišnje kada obilježavamo Međunarodni dan volontera. Želimo suradnju i komunikaciju tijekom čitave godine. Grad Labin je prepoznat kao primjer dobre prakse. Nedavno smo osvojili nagradu Gradova za jednakost u kategoriji malih gradova te smo jučer bili pozvani na okrugli stol u Rijeci, gdje se razgovaralo o ulozi gradova u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti. U Labinu smo napravili puno po tom pitanju i težimo da to bude još i bolje. Nazadovat ćemo kao društvo ukoliko ne budemo komunicirali, stoga otvoreni smo za komunikaciju s civilnim sektorom, rekla je Mohorović Čekada.

Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti pod čijom je ingerencijom civilni sektor, istaknuo je kako su volonteri pokazatelj razvijenosti društva te kako u Labinu postoji 150 udruga, odnosno na stotinu stanovnika jedna udrugu, što je ocijenio kao više nego dobru situaciju. Siniša Verbanac, tajnik Sportske zajednice Grada Labina, već dugi niz godina okuplja brojne klubove koji imaju veliki broj volontera dodao je kako volonteri izdvajaju svoje slobodno vrijeme za funkcioniranje društva i zbog tog njihovog angažmana društvo je puno bogatije.

Bitna je uloga udruge u društvu

Vesna Blažina, koordinatorica Labin Zdravog grada i osoba u Gradu Labinu zadužena za predškolski i školski odgoj čestitala je volonterima njihov dan zahvalivši im na uloženom trudu i zalaganju te davanju sebe onima kojima je najpotrebnije. Ispred volontera skupu se obratila Renata Kiršić koja je poručila da su prepoznatljivi i u drugim sredinama.

- Puno se stvari radilo u Labinu koje su na višem društvenom nivou. Sve udruge koje su aktivne rade svoj posao srčano i dobro. Ideja je da se otvorimo jedni prema drugima, da se ne smatramo konkurencijom. U konačnici se mjeri učinak udruge i tko ne doprinosi društvu bit će maknut, jer nije poanta udruge da pridonosi njezinim članovima, već društvu u cjelini, poručila je Kiršić, a labinski gradonačelnik zaključio je da što god se dešava u zajednici, građani to prate te kako su Labinjani puno više involvirani u društvene tokove i javna događanja i od puno većih sredina. Susret je završio ugodnim druženjem uz prigodni domjenak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini