LABIN

MLADI POLJACI VOLONTIRAJU U UDRUZI ALFA ALBONA: Prepustili se kreativnosti volontera te osmislili aktivnosti i ljeto u gradu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Volonteri iz Poljske (B. BIOČIĆ)

Volonteri iz Poljske (B. BIOČIĆ)


U Labin su stigli početkom srpnja, a ostaju do kraja kolovoza i to zahvaljujući Erasmus+ projektu "Blizej Ludzie - Blizej Swiata" u sklopu Europskih snaga solidarnosti, putem kojeg je već ugošćeno četvero volontera tijekom prijašnje dvije godine, a još dvoje očekuje se u rujnu i listopadu

I danas s početkom u 19 sati održat će se još jedna u nizu radionica u organizaciji udruge Alfa Albona. Bit će to prigoda za upoznavanje Agate, Alicje, Kinga i Jeremia, volontera iz Poljske na kratkoročnoj službi u udruzi Alfa Albona u Labinu. U Labin su stigli početkom srpnja, a ostaju do kraja kolovoza i to zahvaljujući Erasmus+ projektu "Blizej Ludzie - Blizej Swiata" u sklopu Europskih snaga solidarnosti, putem kojeg je već ugošćeno četvero volontera tijekom prijašnje dvije godine, a još dvoje očekuje se u rujnu i listopadu. Projekt se provodi u partnerstvu s poljskom organizacijom EFM - Europejskie Forum Mlodziezy.

Nova znanja i vještine

-U Hrvatsku sam odlučila doći jer volim putovati, a volontiranje pruža tu mogućnost. Učenje je jedno od glavnih razloga zbog čega ljudi putuju. Kroz volontiranje imate priliku isprobati nešto drugačije te steći nova znanja i vještine. Upravo ovakvi oblici programa za mlade omogućavaju nam da saznamo više o sebi samima, vrlinama i da shvatimo kako je svijet zapravo otvorena knjiga. Svaka destinacija jedinstveni je resurs znanja, kaže Alicja.

Voditeljica udruge Alfa Albona Anja Šumberac dodaje da su volonteri od iznimne važnosti za Udrugu, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada održavaju ljetne kampove te im je svaka pomoć dobrodošla. Međutim, kako ove godine zbog situacije oko koronavirusa nisu bili u mogućnosti održati kamp, a projekt mobilnosti je odobren, odlučili su svejedno ugostiti volontere, prepustiti njihovoj kreativnosti na volju te provesti aktivnosti i ljeto u gradu.

Kingina "hrvatska priča" započela je prije četiri godine na Sveučilištu u Splitu gdje je učila o hrvatskoj kulturi, povijesti, geografiji te hrvatski jezik.

- Nakon toga nekoliko puta sam se vraćala, kao pripravnica, osoba koja radi s mladima te volonterka kako bih unaprijedila svoja znanja. Nakon dvije godine u Dalmaciji, pružila mi se prilika za upoznavanje Istre, kaže Kinga o svojoj ljubavi prema Hrvatskoj.

Završni party 25. kolovoza

Alfa Albona je u 2018. i 2019. godini uspješno održala i dječji ljetni kamp, a zbog brojnih upita odlučili su djeci ipak pružiti nekakav oblik zabave te su došli na ideju da jednom tjedno održavaju dječje kreativne radionice pod vodstvom poljskih volontera. Na njima je bilo samo osmisliti nekoliko kreativnih tema i provesti ih u djelo.

Agati se neizmjerno sviđaju ulice starog grada Labina. Svoje slobodno vrijeme redovito koristi za šetnje gradom. Što se tiče rada u Alfa Alboni, sviđa joj se što je kroz dječje radionice mogla pokazati iskustva u radu s djecom te što ih podupiru za izražavanje kreativnosti. Radionice se održavaju svakog utorka od 19 do 20 sati na otvorenom te su besplatne. Osim što se dobro zabave, djeca imaju prilike razvijati svoje intelektualne, logičke i kreativne vještine kroz didaktičke metode koje se primjenjuju na svakoj od radionica. A sve što na radionici proizvedu, odnosno stvore vlastitim ručicama mogu ponijeti kući.

Prva radionica održana je 14. srpnja, a posljednja je zakazana za 18. kolovoza. Međutim, u planu je i završni dječji party 25. kolovoza, u isto vrijeme, na istome mjestu uz jednaku količinu zabave.

A što nakon ovog volonterskog iskustva?

- Nakon Hrvatske planiram nastaviti ciklus putovanja te otići u Nizozemsku u posjetu najboljem prijatelju, a u rujnu sestri u Englesku primijeniti znanje engleskog koje se ovim projektom poboljšalo. Ovim volonterskim iskustvom stekao sam nova saznanja, a svakako ću po povratku kući iskoristiti ono stečeno na radionici te napraviti vlastitu majicu oslikanu akrilnim bojama, odgovorio nam je Jeremi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of