PRISTIGLI BROJNI POSJETITELJI

FOTO / KRAFIFEST U KRŠANU: Domaćice iz Vozilići, Čepića, Labina i Paladnjaki napravile više od 400 kilograma raznih vrsta krafa. NA OVU POSLASTICU ČEKALO SE U DUGIM REDOVIMA

| Autor: Branko BIOČIĆ


Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u nedjelju je za Praznik rada u Kršanu održan 17. Krafifest. Manifestacija je to koja ima za cilj očuvanje i promociju istoimene gastro delicije ovoga kraja. U ponudi su bili krafi koje je pripremilo dvadesetak vrijednih domaćica toga kraja, iz Vozilići, Čepića, Labina i Paladnjaki kod Žminja i to u raznim varijantama. Njihova voditeljica Ana Trdoslavić iz Vozilići nam je rekla:

- Napravile smo više od 400 kilograma raznih vrsta krafa, slatkih, slanih, kuhanih, friganih i flambiranih. Za ovaj kraj krafi znače puno jer se rade od davnina, ja sam ih naučila raditi još kao mala od mame. Oni se inače rade za razne svečane prigode, i velike fešte, krštenja, pričesti, berme, svatove i slično. Tako se rade i danas. U slatke se stavlja sir, šećer, mrvice, limun, malo rakije i vanilije. Od toga se napravi smjesa od kojih se rade kuglice i njima se puni tijesto. U slane krafe se stavlja samo sir. Tijesto se mora pripremiti, stavi se kvasac, limun, maslac i doda se voda po potrebi i pusti se da odmori jedno pola sata, rekla nam je gospođa Trdoslavić.

U pripremanju krafa okušao se i općinski načelnik Roman Carić:

- Ova manifestacija traje od 2004. godine i možda je najdugovječnija u općini Kršan. Iako više nema puno nonica koje su to radile tradicija se nastavila jer ima puno mladih koji znaju raditi krafe. Za tri godine imat ćemo jubilarni 20. Krafifest i biti će još malo svečaniji i bogatiji, rekao je Carić. Zadovoljna je bila i direktorica Turističke zajednice Kršan Ariana Brnetić jer su krafi i ovaj Festival lijepi promotori ovoga dijela istočne Istre.

- Jako sam zadovoljna odazivom, vidi se da su ljudi željni druženja i zabave. Posjetitelji su stigli iz cijele Istre i Primorsko-Goranske županije ali bilo je dosta i Talijana, Slovenaca, izletnika i turista. Nadam se da ćemo doseći rekorde iz vremena prije pandemije, rekla je Brnetić. Sreli smo i inicijatora ovog događaja, Bruna Fadela iz Labina.

- Pokojni kuhar Mario Licul i ja pokrenuli smo Krafifest 2004. godine. To je sada naraslo. Prvih deset godina aktivno sam ovdje sudjelovao a sada dolazim kao gost. Ova manifestacija ima veliku važnost za ovaj kraj s obzirom na dugogodišnju tradiciju pravljenja krafa. Drago mi je da se to prenosi na mlade jer bi bila velika šteta da se krafi zaborave. Bez obzira na moju inicijativu vidim veliku želju i entuzijazam kod Kršanaca da tu tradiciju održavaju i nastave što mi je posebno drago, rekao je Fadel.

Za krafe su bili veliki redovi, porcija od tri kuhana ili frigana prodavala se po 20 kuna a za istu cijenu mogla su se dobiti i dva flambirana. Osim krafa nudila su se na štandovima i druga jela, penete s gamberima i tikvicama, grah s kobasicom, pašta bolonjez, šparoge, čevapčići, odojak i drugo.

Svi su stolovi unutra u šatoru i izvan njega bili popunjeni a ljudi su stizali u valovima. Posjetitelji su se mogli okušati i u pripremanju krafa na organiziranoj radionici te zabaviti uz brojne gastronomske delicije, s naglaskom na to autohtono jelo, kraf, uz radionice kuhanja te zabavni program do dugo u noć. U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su KUD Ivan Fonović Zlatela, KUD Ljiljani, Dean Jedretić na harmonici, Sunset band te ansambl udaraljki BUM BAM iz Labina. U sklopu manifestacije za djecu je organizirana radionica "Mali pasticer", a djeca su izrađivala kuharske kape od kartona i papira, ukrašavala kuharske drvene kuhače, izrađivala slatke okruglice.

Simpatične djevojke iz Žutog kišobrana radile su im facepainting. Voditelj programa bio je Neno Pavinčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of