UZ OBLJETNICU LABINSKE REPUBLIKE

"KOVARSKI SANJI I PENŠJERI": Otvorena rudarska soba, uspomena na kovarsku prošlost Labinštine

Građani pozvani da donose predmete iz rudarske prošlosti pa će se soba nadopunjavati

| Autor: Branko BIOČIĆ
Otvorena rudarska soba na gradskoj tržnici u Labinu (Snimio Branko Biočić)

Otvorena rudarska soba na gradskoj tržnici u Labinu (Snimio Branko Biočić)


Na gornjem katu labinske gradske tržnice otvorena je rudarska soba, odnosno prostor koji svojim uređenjem podsjeća na sredinu prošlog stoljeća, vremena u kojem je bilo najintenzivnije rudarenje i koje nosi jaka sjećanja i emocije, kao dio programa obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike.

"Kovarski sanji i penšjeri" prvotno najavljen pod radnim nazivom "Kamara od kamarati" već su u svom početku izazvali veliko zanimanje jer je riječ o interaktivnoj izložbi uspomena na rudarstvo Labinštine, koju stvaraju i osmišljavaju sami građani.

Grad Labin je postavio inicijalnu scenografiju, a daljnje opremanje prostora ići će prema dinamici odaziva građana i prikupljanju uspomena.

Stoga je svim građanima Labinšćine upućen poziv da zajedno s Gradom Labinom kreiraju ovu izložbu na način da ustupe predmete, dokumente, fotografije koje ih vežu za njihovu obitelj, obitelj rudara.

To može biti svaki uporabni predmet koji su rudarske obitelji koristile, stare zdjele, čaše, vaze, satovi, pribor za jelo, pribor za pripremanje hrane, predmeti vezani uz higijenu, dakle bilo koji uporabni predmet koji ih posebno veže za članove njihove obitelji koji su bili rudari. Zanimljive su i fotografije, stari kalendari, zahvalnice, dokumentacije, odresci od plaća, rudarske lampe, šljemovi, alati, table, trliži…

Građani mogu posuditi ili darovati ili pak dati autorska prava na korištenje za fotografije te druge tiskane i pisane materijale. Ovisno o načinu sudjelovanja, na izrađenom obrascu biti će potpisana izjava o posudbi, darovanju ili davanju autorskih prava. Soba će se nadopunjavati i mijenjati svoj izgled ovisno o doniranim i ustupljenim predmetima iz rudarske prošlosti Labinštine.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter