ISTRAŽIVANJE VIJEĆNIKA VIKTORA ŠIMUNIĆA

KOLIKO GRAĐANI HRVATSKE PLAĆAJU GRADSKE VIJEĆNIKE? U Hrvatskoj je oko osam tisuća vijećnika, POGLEDAJTE KOLIKO ZA NJIH GODIŠNJE IZDVAJAMO

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ilustracija (Davor Pogrančić / Cropix)

Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavja, proveo je jednomjesečno istraživanje koje je obuhvatilo prikupljanje podataka o vijećnicima u svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, te visini njihovih naknada

Jedan gradski vijećnik u Gradu Oroslavje koji se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji odlučio je da mu mandat neće proteći u uobičajenom odlasku na sjednice i dizanju ruke za ili protiv predložene odluke, već je proveo pravo istraživanje čije je rezultate predstavio prošlog tjedna tijekom gostovanja u emisIji Direkt RTL televizije. Njegovo ime je Viktor Šimunić, nezavisni je vijećnik iz spomenutog Oroslavja, a njegovo istraživanje koje je trajalo mjesec dana obuhvatilo je prikupljanje podataka o vijećnicima u svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, te visini njihovih naknada.

Bio je to izuzetno obiman posao s obzirom na teritorijalni ustroj Hrvatske i ogroman broj jedinica lokalne samouprave. No, na koncu je s puno truda, kako je otkrio u emisiji, uspio prikupiti više od 95 posto podataka. A ti prikupljeni podaci govore da županije, gradovi i općine u Hrvatskoj imaju oko 8.000 vijećnika koji dobivaju osobnu financijsku naknadu, a njihove stranke posebno još dobivaju i naknadu za politički rad.

Predlagao ukidanje naknada

Tih 8.000 vijećnika godišnje na račun svog rada u vijećima, prema izračunu Šimunića, „zarade“ oko 50 milijuna kuna neto. Odaziv na zahtjeve za pristupom informacija, kako je izvijestio putem društvenih mreža, bio je vrlo dobar, a zanimljivo je da odgovor nije dobio od Grada Oroslavje te obližnje općine Radoboj što očito samo potvrđuje onu da „nitko nije prorok u vlastitom selu“. Razlog za to možda leži i u tome što je ovaj nezavisni vijećnik, kako kaže, oko teme vijećničkih naknada „ušao u sukob sa svojim vijećem u Oroslavju“, te kad bi god predlagao da se one ukinu bio proglašavan populistom i idealistom.

- Došao je kod nas na vlast HDZ i na prvoj, drugoj sjednici digli su naknade i to ne malo. Ja primam 300 kuna mjesečno naknadu, a kad se sve vijećničke naknade stave na kup, dolazi se do iznosa od 110 tisuća kuna godišnje što je za grad veličine Oroslavja jako puno novca, kazao je Šimunić za RTL Direkt objašnjavajući motiv za svoje istraživanje.

S obzirom na to da ne postoji baza iz koje bi povukao te podatke krenuo je s 555 mailova sa zahtjevom za pristup javnim informacijama koje je, kako je kazao, slao cijelu jednu noć i jutro. Većina je odgovorila, a podaci su zanimljivi pri čemu je izdvojio primjer Ličko-senjske županije u kojoj županijski vijećnici po sjednici primaju 500 kuna naknade, dok su naknade članovima općinskih i gradskih vijeća u toj županiji još i izdašnije.

Prostor političke kupovine

- Viša razina često prima manje naknade od niže razine. Nema pravila, ništa nije regulirano, kazao je Šimunić. Izdvojio je, kako kaže, i pozitivne primjere, a među njima je i pet posto općina koje uopće ne daje naknade vijećnicima. To su primjerice Tuhelj, Marija Bistrica, Primošten, Novo Virje i još neke druge.

- Ima, kaže Šimunić, onih koji stvarno rade, a najveći negativci, po njemu su županije. Naglasio je da će se prije ili kasnije stvari morati početi mijenjati budući da ovakva situacija, po njemu, nema nikakvog smisla, odnosno, kako tvrdi - to je čista politička kupovina. Na razini županija, pokazuju podaci do kojih je došao Šimunić, vijećnicima se isplati oko 15 milijuna kuna, ali i njihove stranke imaju pravo dobiti naknadu za politički rad. Prema zakonskom minimumu stranke bi trebale dobiti najmanje 4.535.000 kuna godišnje. Minimum je propisan, no ne i maksimum pa tako u županijama stranke zapravo uberu 18.700.000 kuna godišnje, četiri puta više od minimuma. Najviše dobije HDZ jer toj stranci pripada gotovo 30 posto županijskih vijećnika. Slično je vjerojatno i na razini općina i gradova gdje bi po zakonskom minimumu stranke trabale dobiti oko 14.500.000 kuna, no te podatke Šimunić još u potpunosti nije obradio. Iznosi koji se strankama ili vijećnicima isplaćuju, zaključak je njegova istraživanja, nemaju veze ni s brojem stanovnika ni s ekonomskom snagom županije, grada ili općine, a naknade vijećnicima osciliraju od zakonom propisanog minimalca od 500 kuna do 3.270 kuna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum