VELIKI PROJEKT U NAJMANJEM GRADU

FOTO / Kod Huma se planira gradnja modernog turističkog naselja. Pogledajte kako bi to moglo izgledati

Mislim da su danas u svijetu puno zanimljivije ovakve dislocirane lokacije za turizam nego gužvanje na moru, obrazložio je projektant turističkog naselja, arhitekt Relja Šurbat

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Hum, ilustracija (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Hum, ilustracija (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Kao zainteresirani investitor i većinski vlasnik zemljišta u obuhvatu Turističkog područja Rujavac na Humšćini, Tvrtka Hum Development podnijela je Gradu Buzetu zahtjev za pokretanje postupka izrade urbanističkog plana uređenja (UPU) tog izdvojenog građevinskog područja na kojem se planira izgradnja turističkog naselja s deset vila i hotelom.

Na ovotjednom sastanku Mjesnog odbora Roč održanom u Humu, pod predsjedanjem Renisa Gržinića, taj su zahtjev razmotrili mještani Humšćine, a za mjesec dana o njemu bi trebalo raspravljati i Gradsko vijeće.

- Posljednji je to konzultativno-savjetodavni sastanak prije formiranja točke dnevnog reda o mogućnosti izrade urbanističkog plana uređenja za izdvojeno građevinsko područje izvan naselja, gospodarske namjene, ugostiteljsko-turističke, Turističko područje Rujavac, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan.

wer2r

Upravo su se na njegovu inicijativu prethodno na tu temu u buzetskom Narodnom domu sastali gradonačelnik, resorna pročelnica, vijećnici, članovi gradskih odbora s investitorom, a u sličnom sastavu prisustvovali su i sastanku u Humu koji je uključio Mjesni odbor Roč i zainteresirane građane.

Turističko područje Rujavac uvršteno je u prostorni plan Grada Buzeta koji je donesen 2018. godine, naglasila je resorna gradska pročelnica Anica Milković Grbac.

Sljedeći korak je donošenje odluke o izradi UPU-a, a njegovu izradu financirat će podnositelj zahtjeva. Prema prostornom planu maksimalni kapacitet u zoni je 130 osoba, no potencijalni investitor ih planira manje. Detaljnim planom svi se uvjeti mogu odrediti još i strožim od onih utvrđenih prostornim planom.

wer2r

- Cijela zona od 1,7 hektara predviđena je za gradnju, međutim mi smo od dozvoljenih 30 posto izgrađenosti predvidjeli oko 8 posto, mali hotel od deset soba i deset vila kao depandanse tog hotela, kapaciteta 50 do 60 osoba. Mislim da su danas u svijetu puno zanimljivije ovakve dislocirane lokacije za turizam nego gužvanje na moru, obrazložio je projektant turističkog naselja, arhitekt Relja Šurbat.

Nikola Sulić uključio se u raspravu kao investitor ovog projekta te podsjetio da je 2005. godine investirao u Istarsku pivovaru u Buzetu, koja i danas radi.

- U Turističkom naselju Rujavac predviđen je smještaj malog broja osoba s pružanjem visoke usluge, istaknuo je Sulić te rekao da treba imati hrabrosti investirati u turizam jer se takve investicije ne vraćaju brzo.

wer2r

Uz opasku da je ovo prvi projekt takvog tipa na tom području, Dean Stanić iz Huma naglasio je da Turističko naselje Rujavac izgleda kao urbani projekt te je dvojbeno koliko se njegova estetika uklapa u okruženje. Mišljenja je da je takav kakav je predstavljen na sastanku u Humu predimenzioniran u odnosu na krajolik u koji dolazi.

Da ovakav tip zgrada nije primjeren području Humšćine, stava je i Robert Prodan koji je upozorio i na problem infrastrukture jer mještani i sada imaju problem s vodom i strujom, a izgradnju kanalizacije ne očekuju "idućih sto godina", iako su u drugom vodozaštitnom području.

- U prostornom planu 12 je turističkih punktova od kojih su eventualno, u ovom trenutku, dva pred realizacijom, a dok ih se ne realizira barem 50 posto, prostorno-planski neće se moći omogućiti budućim potencijalnim investitorima da grade, istaknuo je gradonačelnik Damir Kajin.

Gradonačelnik Kajin je rekao i da se dnevno opterećenje posjećenosti Huma kreće u vršnim terminima između 750 do tisuću ljudi. Istaknuo je da su investicije u turizmu potrebne - da li tako velike to je druga stvar - te poručio mještanima da razmisle i ne budu apriori protiv. Podsjetio je također da su on, vijećnik s njegove liste Sandi Černeka te SDP-ov vijećnik Vedran Majcan, tada u oporbenim redovima, u ožujku prošle godine na Gradskom vijeću srušili kvorum, spriječili razmatranje prijedloga odluke o izradi UPU-a Rujavac i time omogućili da se sada o njemu provede šira rasprava.

wer2r

Javna rasprava o projektu

- Srž rasprave u Humu bila je dobiti informaciju zajedno s investitorom što se radi na ovom području, pokušati doći do toga što je za ovo područje dobro i da li planirana investicija donosi dobro ili loše. Hoće li ga obogatiti i na koji način ili će ga devastirati, naglasio je potpredsjednik Gradskog vijeća Vedran Majcan (SDP).

Obraćajući se mještanima istaknuo je da potpuno shvaća njihove strahove i bojazni i da su oni opravdani, jer svaka novost, svaki napredak, nosi neku neizvjesnost.

- Nisam siguran da se razvoj može zaustaviti, ali se može kontrolirati. Ima argumenata za i protiv investicije. Zato je i pokrenuta šira rasprava o tome da se pokuša doći do rješenja koje će biti zadovoljavajuće i za mještane i za investitora, da se pokuša donijeti kvalitetna odluka koja će se razmatrati kroz odbore Gradskog vijeća i na samom njegovom zasjedanju, rekao je Majcan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of