SVETA NEDELJA

Klarić: U Domu kulture neće biti muzej vina


- Kiršići su iz Jurazini u općini Sveta Nedelja, to je jedan razlog, a drugi je biznis, kaže Labinjan Adriano Kiršić o motivima zbog kojih je Općini Sveta Nedelja još lani u lipnju uputio inicijativu o uređenju muzeja vina za kojeg kaže da je integralni marketinški projekt kojemu je cilj promocija vina u svim segmentima, dakle vino, vinske sorte, vinari, proizvodi, pozicioniranje na tržištu i to na više svjetskih jezika.

- Ideja je nastala još prije 15-ak godina, ali u proteklom razdoblju, zbog inercije lokalnih općinskih vlasti i građana, taj projekt nije javno razmatran, kaže Adriano Kiršić koji od općine traži pokretanje javne rasprave. Za realizaciju projekta predložio je zgradu Doma kulture koja, iako sagrađena prije 20 godina (uređivala se u etapama, a 2003. godine u dio prostorija na katu uselila je općinska uprava), još uvijek, svih tih godina, nije stavljena u funkciju. Navodno nije bilo poduzetničkog komercijalnog interesa.

Diskoteka odletjela u zrak 1995.

Dvokatna zgrada je sagrađena na mjestu gdje je prethodno stajala diskoteka Big N, kultno zabavno okupljalište mladih iz cijele Labinštine, ali i Istre koja je devedesetih odletjela u zrak. U noći 27. ožujka 1995. eksplozivnom je napravom diskoteka srušena i pretvorena u prah i pepeo. Počinitelj nikada nije pronađen. Tko pamti osamdesete godine prošlog stoljeća zna da su tada egzistirale četiri oštarije koje su radile kroz cijelu godinu, dapače, u Nedešćini je bilo više "prometa" izvan redovitih cikličkih sezonskih turističkih mjeseci. Nedešćina je tada bila poznata po tom svom renomiranom "disco clubu" koji je dugi niz godina egzistirao u lokalnim prostorijama Doma kulture "Poldrugo Valentin". Bila je Nedešćina tada istarski "vikend centar" zabave i potrošnje, zbog čega se lokalno stanovništvo znalo redovito buniti zbog pretjeranih prometnih gužvi i buke u večernjim i noćnim satima koju su stvarali posjetitelji. Zlatna vremena za nedešćanske ugostitelje, kao i noćni život, nestala su rušenjem diskoteke. I tu je Kiršić vidio priliku za otvaranje Muzeja vina.

- Sredinom prošle godine, nekoliko dana nakon lokalnih izbora, u Nedešćini sam o realizaciji muzeja vina razgovarao s općinskim načelnikom Gianvladom Klarićem koji mi je bio najavio osnivanje općinska komisija koja će sakupiti prijedloge i ideje o razvoju općinskog područja, nakon čega se trebala održati javna rasprava na kojoj bi se građani, a kasnije i općinski vijećnici očitovali. U tom sam kontekstu lani 30. lipnja napisao pismo namjere i poslao ga na općinsku adresu, a time na uvid svim čimbenicima vlasti lokalne općine. S načelnikom je ostao u kontaktu do početka ove godine do kada mu je, kako kaže, učestalo obećavao formirati komisiju, što na kraju nije napravio. "Objekt bi se sastoji od niza polica na kojima su izložena vina istarskih vinara. Uz to posjetiteljima bi bila dostupna foto i video prezentacija sa svim relevantnim podacima o lokaciji, vinima, vinskim sortama, proizvođačima vina i sve druge informacije, ističe Kiršić te dodaje kako bi se u muzeju nalazila kušaonica, a oko objekta bi se s vremenom razvila dodatna gastronomska ponuda. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini