PRVI OVE GODINE

KALDIRSKI PLAC OD FRUTI: Kilogram svježe ubranih trešanja po 25 kuna

| Autor: Mirjan RIMANIĆ


Vrijeme je za "plac" odlično, ali za voće nije baš tako. Najprije je voćnjake zahvatio mraz, onda suša i na kraju tuča. Unatoč tomu voća ima i odlične je kvalitete, kaže Renata Jurić Bertoša iz OPG-a Fruti Bertoša

Jučerašnje sunčane nedjelje održan je prvi ovogodišnji Kaldirski plac od fruti u organizaciji Udruge Kaldir. Intenzivniji promet već je na prilazima Kaldiru nagovještavao da se ondje nešto događa. Vrijeme izolacije, želja za svježim zrakom u prirodi i svježe domaće voće privuklo je brojne posjetitelje. Organizatori Udruga Kaldir i izlagači, lokalni OPG-ovi, doista imaju razloga za zadovoljstvo jer zanimanje za trešnje, koje su činile glavninu ponude, bilo je doista veliko.

Marelice, ocat, džem

"Super je", kaže Andrej Rabak, predsjednik Udruge Kaldir, kao da je iznenađen tolikim brojem posjetitelja. Budući da je sezona voća tek počela, a trešnje su prvo voće koje dozrijeva, nije neobično da ih mnogi žele kušati. Kaldirci su kilogram svježih trešanja, koje su tijekom "placa" stizale na štandove prodavali po 25 kuna.

Kaldirski plac od fruti održavat će se tijekom sezone dozrijevanja voća svake nedjelje, jer kako kaže Rabak, na ovaj će način kupci dobivati svježe domaće voće izravno iz voćnjaka. Naime, voće koje se nudi ubrano je dan ranije, a štandovi se popunjavaju kako se prodaje, prema tomu voće koje se nudi ubrano je unutar 24 sata. Što se ponude, barem za sada, tiče bit će zadovoljavajuća. "Malo je suho", kaže Rabak, ali uz navodnjavanje može se postići zadovoljavajuća količina i kvaliteta.

Renata Jurić Bertoša (Mirjan RIMANIĆ)

Renata Jurić Bertoša iz OPG-a Fruti Bertoša također je nudila trešnje, a imala je i jednu "kašetu" marelica koje su doslovce planule. Na njenom je štandu uz to bilo i nekoliko staklenki domaćeg džema te boca voćnog octa.

- Vrijeme je za "plac" odlično, ali za voće nije baš tako, kaže Jurić Bertoša. Najprije je voćnjake zahvatio mraz, onda suša i na kraju tuča. Unatoč tomu voća ima i odlične je kvalitete. Zadovoljna je što je u Kaldir došlo toliko ljudi i što je zanimanje za trešnje tako veliko. Ako se prema ovom, prvom "placu" može suditi onda bi ovo moglo biti dobro ljeto za kaldirske voćare koji će svake nedjelje širiti ponudu, tako će Jurić Bertoša već iduće nedjelje na "plac" uz trešnje donijeti marelice, a nada se i breskve.

Stižu prve breskve

Ovo je četvrta godina održavanja manifestacije koja promovira domaće kaldirsko voće i kaldirski kraj, poznat po poljoprivredi, a posebno po voćarstvu i sve više po vrhunskim vinarima. Povoljni mikroklimatski uvjeti Kaldiršćine pogoduju uzgoju raznih sorti voća, a impresivan je podatak da gotovo 70 posto svježeg voća koje se proizvodi i distribuira u Istri dolazi upravo iz Kaldiršćine.

"Kaldirski plac od fruti" osmišljen je kao tržnica na kojoj se izravno od kaldirskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom cijele voćarske sezone, sve do sredine rujna na jednom mjestu može kupiti domaće svježe voće i prerađevine od voća ubranog na obroncima Kaldirske kotline. Kaldir već duže vrijeme štiti i promovira naziv "Kaldirsko voće", koji podrazumijeva izvornost domaće proizvodnje, kvalitetu voća i voćnih prerađevina te uloženi trud lokalnog stanovništva.

Minule nedjelje u ponudi su bile svježe domaće trešnje, a prodavali su ih OPG Beletić Davide, OPG Bertoša Samoel, OPG Božić Aleksandra, OPG Cvitko Kristijan, OPG Rabak Andrej, a tijekom sezone svojim voćem priključit će im se i OPG Bon Danijel. Kao i svake godine, ponuda na "Kaldirskom placu od fruti" će se širiti sukladno sezonskoj ponude uvijek svježeg voća. Tako nakon trešanja, iduće nedjelje u ponudi se očekuju marelice i prve breskve. "Kaldirski plac od fruti" se održava uz dopuštenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i uz pridržavanje propisanih protuepidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa, naglašavaju organizatori.

Obitelj Momić iz Tara voli kvalitetno voće  (Mirjan RIMANIĆ)

Među brojnim posjetiteljima bila je i simpatična obitelj Momić iz Tara. Suzdržana supruga kupovala je trešnje, a sinovi koji nisu bili raspoloženi za razgovor uživali su u njihovoj svježini i slatkoći. Otac Marko na ramenima je nosio, očito svoju mezimicu, malu Olgu koja je uživala u okusu bresaka, ali i atmosferi "placa" koju je promatra onako s visoka.

Momići, kaže Marko, često posjećuju "Kaldirski plac od fruti". Razlog je posve jasan. Voće je domaće i što je najvažnije, sigurno svježe, a to se na drugim mjestima teško nađe. Stoga će ponovo doći u Kaldir jer svi u obitelji vole voće, a ovo je najbolje mjesto na kojem se može kupiti svježe domaće voće.

Idući "Kaldirski plac od fruti " održat će se u nedjelju 31. svibnja od 8 do 13 sati ispred zgrade škole.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater