U Zadnju svibanjsku nedjelju

VRAĆA SE POPULARNA ISTARSKA MANIFESTACIJA KOJA PROMOVIRA DOMAĆE VOĆE. Prvo izdanje bit će u znaku trešanja

Kaldirski plac od fruti je osmišljen kao tržnica na kojoj se direktno od kaldirskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom cijele voćarske sezone sve do sredine rujna na jednom mjestu, u srcu kaldirskog kraja, može kupiti domaće svježe voće i voćne prerađevine od voća ubranog na obroncima Kaldirštine

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(foto TZ Motovun)

(foto TZ Motovun)


Dobra vijest za sve ljubitelje domaćeg i svježeg voća. Vraća se Kaldirski plac od fruti! Prvi ovogodišnji, u organizaciji Udruge Kaldir održat će se zadnje svibanjske nedjelje, na platou ispred stare škole u Kaldiru, u slučaju kiše u prostoru škole, a na njemu sudjeluju OPG Beletić Davide, OPG Bertoša Samoel, OPG Božić Aleksandra i OPG Rabak Andrej. Osim Kaldirskog placa od fruti u nedjelju se održava i Wine Day - dan otvorenih vinskih podruma u Istri u kojem sudjeluju dvije kaldirske vinarije - vinarija Benvenuti i vinarija Bertoša.

Kaldirski plac od fruti tijekom lipnja održavat će se svake nedjelje, a u srpnju, kolovozu i početkom rujna, svake druge nedjelje. Na prvom placu u ponudi su trešnje. Kao i svake godine, ponuda će se proširivati sukladno sezonalnosti ponude svježeg voća, a nakon trešanja, u narednim se terminima održavanja u ponudi najprije očekuju marelice i prve breskve.

Nakon jednogodišnje pauze zbog prirodne nepogode, snijega i leda, koja je zadesila Kaldirštinu u travnju prošle godine, ovo je peta godina održavanja manifestacije koja promovira domaće kaldirsko voće i kaldirski kraj, nadaleko poznat po poljoprivredi, naročito po voćarstvu i sve više po vrhunskim vinarima. Kaldir kraj Motovuna predstavlja istinski voćarski raj, jer izrazito povoljni mikroklimatski uvjeti pogoduju uzgoju raznih sorti voća, a impresivan je podatak da gotovo 70 posto svježeg voća koje se proizvodi i distribuira u Istri dolazi upravo iz Kaldira.

Kaldirski plac od fruti je osmišljen kao tržnica na kojoj se direktno od kaldirskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom cijele voćarske sezone sve do sredine rujna na jednom mjestu, u srcu kaldirskog kraja, može kupiti domaće svježe voće i voćne prerađevine od voća ubranog na obroncima Kaldirštine. Kaldir već godinama štiti i promovira sam naziv "Kaldirsko voće", jer on pokazuje izvornost domaće proizvodnje, kvalitetu voća i voćnih prerađevina te uloženi trud lokalnog stanovništva.

Ovogodišnja sezona, ističe Renata Bertoša iz OPG-a Bertoša Samoel, bit će dosta dobra, voćke su lijepo rodile. - Kaldirski plac puno nam znači jer se kupci mogu uvjeriti gdje raste voće, da je domaće i svježe. Zadovoljni su oni, zadovoljni mi jer imamo mogućnost prodaje na kućnom pragu, rekla je Renata.

Podršku Kaldirskom placu od fruti kontinuirano pružaju suorganizatori, Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun. Direktor motovunskog TZ-a David Matković napominje da su u TZ-u iznimno sretni i zadovoljni što se vraća Kaldirski plac od fruti, događanje koje za cilj ima daljnju popularizaciju brenda kaldirskog voća.

- Prošle godine je nažalost Kaldirštinu zadesila prirodna nepogoda koja je rezultirala velikim štetama, radi čega se Kaldirski plac od fruti nije održavao, međutim veliki broj upita koje smo dobivali lani u TZ-u tijekom cijele sezone definitivno govore u prilog tome da su ljudi zaživjeli s ovom manifestacijom te da jako cijene važnost konzumacije svježeg domaćeg voća i podržavaju lokalne proizvođače u njihovim cjelogodišnjim naporima. Općina Motovun i motovunski TZ pružaju podršku vrijednoj Udruzi Kaldir u njihovim aktivnostima i bit ćemo njihovi partneri u svim projektima koji za cilj imaju daljnju valorizaciju i razvoj kaldirskog kraja, izjavio je Matković.

Načelnik Tomislav Pahović napominje da Općina Motovun ulaže značajna sredstva u Mjesni odbor Kaldir koji je ujedno i mjesni odbor s najviše stanovnika nakon MO-a Motovun. Prije nekoliko godina uređena je nova mrtvačnica na kaldirskom groblju. U prošloj je godini uređeno modreno dječje igralište po najvišim standardima ukupne površine 220 četvornih metara. Na dječjem igralištu se nalazi šest igrala, a čitavo je igralište popločeno antistres podlogom. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrade stare škole u Kaldiru što uključuje uređenje fasade s izolacijom kao i nabavu i postavljanje novih prozora i vrata.

Dovršena je jednostavna nabava za opremanje multimedijalne dvorane i kuhinje u sklopu škole u Kaldiru. Prostor će se opremiti novim uredskim namještajem, novim stolicama, stolovima, policama i ormarima. Također, i rashladnim klima uređajima i informatičkom opremom koja uključuje novi kompjuter, printer, projektor, projektorsko platno, LCD ekran te sustav ozvučenja. Uredit će se i nova kuhinja s kompletnim namještajem i potrebnim kuhinjskim aparatima. Nabavilo se sedam novih, tipiziranih štandova za Kaldirski plac od fruti.

Uređeni su zidovi i ograde sadašnjeg nogometnog igrališta zahvaljujući radnim akcijama vrijednih žitelja Kaldirštine, a kroz nekoliko dana započinje uređenje podloge na koju će biti postavljena umjetna trava čime Kaldir dobiva moderno malonogometno igralište. Uređeno je i asfaltirano nekoliko nerazvrstanih cesta prema selima Cvitki, Bertoši i Paladini te u samom naselju Kaldir, a započinje se s uređenjem i asfaltiranjem još jedne nerazvrstane ceste u samom naselju Kaldir kao i uređenje oborinske odvodnje u selu Lazi. Priprema se projektna dokumentacija za uređenje i asfaltiranje svih nerazvrstanih cesta na Kaldirštini.

- Nakon konstruktivnog sastanka s županom te ravnateljem ŽUC-a, saniran je veći dio županijske ceste Meloni - Lazi uz obećanje kako će se u županijski proračun za 2023. godinu uvrstiti izrada projektno-tehničke dokumentacije za temeljitu sanaciju cijele dionice spomenute županijske ceste, najavio je Pahović.

Dovršeno je pisanje "Fotomonografije Kaldira" kapitalnog djela za Kaldir i Kaldirštinu, čiji su urednici profesor Livio Prodan i prof. dr. sc. Ivan Milotić. Predstavljanje "Fotomonografije Kaldira" koja obuhvaća povijest i sadašnjost Kaldira i njegovih vrijednih žitelja, previđeno je za siječanj iduće godine u sklopu proslave blagdana Sveta tri kralja, Kolejana, u Kaldiru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini