HUM

Jubilarni 5. festival industrijske konoplje održava se u subotu: POČINJE JEDINI FESTIVAL O KONOPLJI U HRVATSKOJ

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

U sajamskom djelu predviđena je degustacija proizvoda od konoplje, ulja od konoplje, brašna, čajeva, sjemenka…, ali i ostalih autohtonih proizvoda, a moći će se degustirati sir s konopljom, keksi, krekeri, kruh, razni namazi od konoplje, burgeri od konopljinog kruha, gin s konopljom

 

U promijenjenom terminu, krajem kolovoza (umjesto krajem listopada kao do sada), neposredno uoči same žetve, održat će se u subotu jubilarno peto izdanje Festivala industrijske konoplje u Humu, jedini takav specijalizirani sajam u Hrvatskoj. "Za iduću godinu planiramo posijati nasad konoplje u blizini sajamskog prostora da bi posjetitelji sajma mogli vidjeti konoplju kako raste na njivi", najavio je Tomislav Zornada iz Roča, jedan od istarskih proizvođača industrijske konoplje.

Festival počinje u 14 sati

Jubilarno sajamsko izdanje poklopilo se upravo s godinom u kojoj je izmijenjena zakonska regulativa te je moguće koristiti cijelu biljku u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva. Iako sama izmjena zakonske regulative nije garancija povećanja proizvodnje, ipak je to vjetar u leđa proizvođačima. Do sada su se mogle upotrebljavati samo sjemenke industrijske konoplje u prehrambene svrhe, dok se ostatak biljke bacao.

Organizator festivala Udruga Hum za sve je goste najmanjeg grada na svijetu već tradicionalno pripremila sadržajnu sajamsku ponudu, degustaciju domaćih proizvoda i predavanja. Sajam su podržali Turistička zajednica Istarske županije, županijski Odjel za poljoprivredu, Istarska županija, Grad Buzet, buzetska Turistička zajednica i Mjesni odbor Roč. Peto izdanje Festivala industrijske konoplje započinje u subotu u 14 sati.

Specijalizirana smotra industrijske konoplje dobar je način za promociju konoplje i njenih prednosti. Tako je u sajamskom djelu programa predviđena prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će desetak izlagača, ne samo proizvođača proizvoda od konoplje, ulja od konoplje, brašna, čajeva, sjemenka…, već i ostalih autohtonih proizvoda, a moći će se degustirati sir s konopljom, keksi, krekeri, kruh, razni namazi od konoplje, burgeri od konopljinog kruha, gin s konopljom. Organizatori su se pobrinuli i za Craft beer & Burger kutak.

Prvo predavanje s početkom u 15 sati održat će Dejan Heranda na temu "Konoplja kao hrana, konoplja za zdravlje!" - Slovenski aktivist uvodno će govoriti o konoplji kao hrani koja može puno doprinijeti zdravlju te će odgovarati na pitanja o zdravstvenim tegobama koje je moguće rješavati s konopljom i njenim ekstraktima, najavio je Aleksandar Merlak iz Udruge Hum.

Sastojci konoplje i utjecaj na zdravlje

Zasigurno će veliki interes pobuditi Tanja Bagar, direktorica i predsjednica stručnog vijeća Međunarodnog instituta za kanabinoide, koja će s početkom u16 sati, govoriti na temu "Sastojci konoplje i njihov utjecaj na zdravlje". Bagar je aktivna u akademskoj sferi, a ima i veliko istraživačko iskustvo. Diplomirala je mikrobiologiju na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, a poslijediplomski studij nastavila na Medicinskom fakultetu u Ljubljani, gdje je i doktorirala iz biomedicinskih znanosti. Kao predavač sudjeluje na različitim nacionalnim ili međunarodnim konferencijama o kanabinoidima i endokanabinoidnom sustavu, kanabisu, prehrani. Bavi se mikrobiološkim aspektom, staničnom biologijom, biokemijom i molekularnom biologijom u vezi s endokanabinoidnim sustavom i radom kanabinoida, među ostalim i laboratorijskim analizama proizvoda iz kanabisa.

U 17 sati magistar Vili Erveš iz Instituta ICANNA govorit će o konoplji kroz povijest i trenutnoj situaciji u Europskoj uniji. U 18 sati u Humu započinje koncert etno skupine Šćike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater