IDENTITET DESTINACIJE

JOŠ JEDNA DONACIJA POZNATOG PODUZETNIKA: Plinio Cuccurin Baljanima darovao LEPTIRA I SVECA

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Donacijom od 300 tisuća kuna izradit će se skulptura leptira, simbola preobražaja Bala u uspješno mjesto, koja će biti postavljena na kružnom toku na ulazu u Bale. Dijelom donacije financirat će se i skulptura blaženog Julijana, simbola baljanskog duha i prošlosti, koja će biti postavljena u dvorištu baljanske crkve

Plinio Cuccurin je s načelnikom Općine Bale Edijem Pastrovicchijem danas u Općinskoj vijećnici potpisao ugovor o donaciji 300 tisuća kuna. Tim sredstvima, koja Cuccurin daruje svojim sumještanima, financirat će se izrada skulpture leptira, koji je kao bajkovito biće simbol Bala. Skulpturu će izraditi akademski kipar Goran Štimac iz Rijeke.

Skulptura leptira bit će veličine 5 puta 5 metara i postavit će se na kružnom toku na ulazu u Bale do veljače 2019. godine. Jednim dijelom iznosa od 300 tisuća kuna financirat će se i brončana skulptura blaženog Julijana, simbola baljanskog duha i prošlosti, koju će izraditi venecijanski kipar Massimiliano Melluso. Postavljanje i otkrivanje te skulpture, koja će se lijevati u Padovi, najavljuje se za 1. svibnja 2019. godine, kad je i Dan Općine Bale. Po riječima načelnika Pastrovicchia, blaženi Julijan svoje mjesto pod suncem dobit će u dvorištu baljanske crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije.

Pripadnost Balama

Ovom su prigodom Općina Bale, tvrtka Mon Perin i njihova zajednička tvrtka Fort Forno potpisali ugovor temeljem kojeg se na tvrtku Fort Forno prenosi pravo na komercijalizaciju skulpture leptira, blaženog Julijana i muralesa koje su izradili studenti ljetne kiparske kolonije i slikarske kolonije. Predviđeno je da se prihodi od komercijalizacije navedenih umjetničkih djela koriste za financiranje kulturnih manifestacija na području Bala.

Plinio Cuccurin, kojem je ovo jedna u nizu vrijednih donacija svom kraju i sumještanima, kaže da je to znak njegove pripadnosti i zahvalnosti kraju koji kroz kip blaženog Julijana simbolizira prošlost Bala, dok leptir simbolizira preobražaj Bala i njihovu još bolju i svjetliju budućnost.

Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bale, zahvalio se na vrijednoj donaciji te između ostalog istaknuo da Bale ovim ugovorom započinju razdoblje kreacije destinacijskog identiteta Bala putem originalnih suvenira, čime će Bale posebnošću i različitošću konkurirati ostalim mjestima.

Između ostalog, Cuccurin je financijski sudjelovao u sanaciji baljanske crkve i gradnji nove sportske dvorane, no čini se da se nije umorio. Potpisivanju ugovora jučer su prisustvovali i zamjenik načelnika Sandi Drandić, direktor "Mon Perina" Massimo Piutti i direktor "Fort Forna" Ivan Maričić.

Motor koji pokreće

Cuccurin je istaknuo da je motor koji ga pokreće činjenica da je rođeni Baljanin.

- Baljanin sam po rođenju i po srcu. Ova donacija nije ni prva, a siguran sam da neće biti ni posljednja. Razlog zbog kojeg su kao motivi izabrani leptir i blaženi Julijan logični su i razumljivi. Leptir je naime simbol preobrazbe Bala, iz malog i neuglednog mjesta u ovo što imamo danas, a to je mjesto u koje se dolazi i ostaje, rekao je Plinio Cuccurin, dodavši da je druga skulptura, ona blaženog Julijana, zaštitnika Bala, naručena zbog zahvalnosti njegovoj pomoći i podršci da se sve to što su Baljani zamislili i ostvari.

- Dakle, ova je donacija znak moje privrženosti, pripadnosti i zahvale Balama i mještanima, a koja će se projicirati i kroz kip blaženog Julijana, skulpture koja simbolizira prošlost i duh Bala, te skulpturu leptira koji na najbolji način predstavlja metamorfozu Bala u posljednja manje od dva desetljeća, ali i nagovješćuje još bolju i svjetliju budućnost, rekao je Plinio Cuccurin. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of