DIONIČKO DRUŠTVO IZ BALA

INOVATIVNA SKUPŠTINA MON PERINA: Održat će se elektroničkom komunikacijom, u stvarnom vremenu i donijet će važnu odluku. Dobit od 11,4 milijuna kuna neće se isplatiti dioničarima. Koristit će se za stabilizaciju firme i očuvanje radnih mjesta

| Autor: Robert FRANK

Prošlo je točno 30 godina otkad je izvršena pretvorba Tvornice duhana Rovinj, danas Adris Grupe, čiji je idejni začetnik i autor bio baljanski poduzetnik Plinio Cuccurin, a na čelu tog procesa ondašnji prvi čovjek te kompanije Anton Cerin. Tada je TDR, u politički delikatnim vremenima i gospodarski osjetljivom razdoblju, učinio veliki iskorak nakon kojeg više ništa nije bilo isto. Priča o uspjehu koji je uslijedio vjerojatno je nadmašila očekivanja i onih s najviše optimizma. Isti čovjek koji je tada vodio proces pretvorbe TDR-a, Plinio Cuccurin, i danas povlači potez po kojem će u poslovnim krugovima ostati upamćen.

Radi se, naime, o Skupštini dioničkog društva Mon Perin iz Bala koje je, koliko je zasad poznato, prvo koje se odlučilo održati svoju Skupštinu elektroničkom komunikacijom. Poanta je da će posredstvom tehnike dioničari na njoj sudjelovati u stvarnom vremenu, ali na daljinu. To je zanimljiv i inovativan poslovni presedan na koji se predsjednik Nadzornog odbora Mon Perina Plinio Cuccurin odlučio obzirom na iznimnu situaciju kao posljedicu pandemije covidom 19. Dioničari Mon Perina, trgovačkog društva koje svake godine sve uspješnije upravlja kampom na području Bala, prihvatili su održavanje takve Skupštine na prijedlog predsjednika Nadzornog odbora. Razlog zbog kojeg se Skupština Mon Perina planira održati u potpuno drugačijim okolnostima nego što je to bila dosadašnja praksa, zabrana je okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Osim što je jedinstvena po načinu održavanja, Skupština bi mogla biti posebna i po još jednoj odluci. Naizgled uobičajena Skupština, na kojoj se pod pretpostavkom zakonitog i odgovornog rada članovima Uprave i Nadzornog odbora daje razrješnica, dobit će drugačiju dimenziju u trenutku kad se bude izglasala odluka dioničara da im se dobit ostvarena u 2019. godini u iznosu od 11,4 milijuna kuna ne isplati, već da se zadrži te iskoristi za jačanje i stabilizaciju firme do sljedeće turističke sezone. Osim toga, zadržana dobit Mon Perina bit će u funkciji očuvanja radnih mjesta. Kao predsjednik NO-a Plinio Cuccurin u svom obraćanju dioničarima prije održavanja same Skupštine koja će verificirati takve odluke napisao je da se ovako odgovorno ponašanje može postići samo uz solidarnost dioničara i radnika Mon Perina te lokalne zajednice. U Mon Perinu su ispravno procijenili da će se ovogodišnja turistička sezona odraditi u puno drugačijim okolnostima nego inače te u bitno smanjenom opsegu. Tim je značajniji njihov potez kojim se dobit umjesto na račune dioničara preusmjerava u održavanje tvrtke i njenu stabilizaciju. Cuccurin je dioničare o prijedlogu da se zbog krize uzrokovane koronavirusom ne donosi odluka o isplati dividende obavijestio pismenim putem. Pismenim putem svoje pozitivno očitovanje o ovakvoj Skupštini, koja će se održati uz pomoć zagrebačke tvrtke Codex Sortium i varaždinskog odvjetničkog društva Porobija, dao je i prof. Jakša Barbić.

Kao što je već poznato, Plinio Cuccurin je kao jedini osnivač zaklade Mon Perin istarskom Stožeru civilne zaštite kao pomoć u borbi protiv koronavirusa stavio na raspolaganje pola milijuna kuna, za koje je Dino Kozlevac rekao da itekako dobro znaju na što bi se odmah moglo potrošiti. U pismu dioničarima Mon Perina Cuccurin još jednom naglašava zahvalnost svima koji su na prvoj crti bitke protiv opasne pandemije i ističe važnost da se slijede njihovi napori i naputci. Obzirom da inzistira na solidarnosti, zajedništvu i uzajamnom pomaganju, upravo u tom smislu je i donesena odluka o neisplati dobiti dioničarima i njeno ciljano stavljanje u funkciju održavanja zaposlenosti i radnih mjesta, ali i samog Mon Perina. Uz to, cilj je i dalje pomagati lokalnu zajednicu i Općinu Bale, što je Mon Perin, podsjetimo, konkretno napravio kad je općinsku mjeru za pomoć gospodarstvu, koja podrazumijeva 50-postotno umanjenje obveza prema Općini Bale na ime zakupa zemljišta, odlučio vratiti u općinski proračun. Poruka njegovog predsjednika Nadzornog odbora je da Mon Perin, i u ovim teškim vremenima, kad nije sasvim izvjesno kako će se u budućnosti odvijati djelatnost turizma, ugostiteljstva i općenito gospodarstva, nastavlja njegovati participativno, socijalno, uzajamno i održivo poduzetništvo.           

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum