U PULSKOJ LIPI

Janko Hoener, volonter iz Njemačke otvorio Info punkt 


U povodu Dana Europe, u srijedu 9. svibnja u pulskoj je Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i ove godine otvoren već prepoznatljiv Info punkt. Jednostavnim otvaranjem vrata školske zgrade, sjedeći u školskoj klupi, učenici tako stječu prva iskustva u svome budućem zanimanju: informiraju goste grada Pule o gradskim znamenitostima, događanjima ili daju tek one važne informacije o tome gdje se može nešto dobro pojesti ili povoljno prenoćiti. Promidžbene materijale donira Turistička zajednica grada Pule, a učenici u razgovoru s gostima našega grada imaju priliku u praksi pokazati što su naučili na nastavi njemačkog jezika.

Više nije turist

- No ove je godine Info punkt otvorio jedan gost iz SR Njemačke koji više nije turist u našem gradu. Riječ je o Janku Hoeneru, 26-godnišnjaku iz njemačkog Kölna, volonteru programa „kulturweit“ kojeg zajedno ostvaruju Komisija UNESCO-a i njemačko Savezno ministarstvo vanjskih poslova. Janko Hoener boravi u ovoj pulskoj školi kao volonter od rujna, a radno mu je mjesto u treffpunktu, multimedijalnom prostoru SR Njemačke.

Volonitarnje u školi koja je članica svjetske mreže Škole: partneri budućnosti omogućuje mu uvid u nastavni rad, prvenstveno u nastavu njemačkog kao stranog jezika i projektnu nastavu, a smatra i da se iz dužeg boravka u inozemstvu može jako puno naučiti. Ovo mu nije prvo međunardno volontersko iskustvo: Već je volontirao u vrtićima u Florianopolisu u Brazilu, gdje je u međunarodnom timu pripremao i održavao radionice o multikulturalnosti, ekološkoj svijesti, građanskoj odgovornosti i ljudskim pravima, rekle su profesorice njemačkog Vesna Pavletić i Marina Bojanić.

Janko Hoener pomaže nastavnicama njemačkog jezika u nastavnom procesu, planira i realizira vlastite projekte i velika je podrška učenicima tijekom priprema za polaganje međunarodno priznatih ispita Goethe-Instituta koje su upravo u tijeku. Budući da su pripreme organizirane na iPadovima koje je Goethe-Institut Kroatien stavio školi na raspolaganje za korištenje u nastavi njemačkog jezika, pomoć gospodina Hoenera je uvijek dobrodošla, budući da na Sveučilištu u Bonnu studira informatiku. Hobi su mu fotografija i snimanje te je često angažiran i na takvim zadacima u sklopu brojnih školskih projekata.

- Svi su mi projekti na kojima sam ove godine radio vrlo dragi, no najviše mi se urezao u sjećanje susret s njemačkim književnikom i ilustratorom Quintom Buchholzom početkom mog boravka u Puli. Tijekom razgovora u treffpunktu naše škole taj je umjetnik s nama podijelio zanimljive detalje vezane uz svoj umjetnički rad. Bio je to velik i vrlo zanimljiv projekt, navodi

Po plažama i šumama

U Puli se već osjeća kao kod kuće: uči hrvatski, istražuje pulske plaže i istarske šume, sudjeluje u utrkama kao što su Pulska Xica i Brijunski polumaraton, te svojim fotoaparatom bilježi svaki zanimljivi trenutak. „Sviđa mi se život u Hrvatskoj, opušteniji je i jednostavniji nego u Kölnu u kojem vlada stres i uštogljenost, što ovdje jedva da osjećam. Hrvate doživljavam kao vrlo srdačne i ljubazne ljude. Rado boravim u kafićima, u Rojcu, na plaži Stoja i u Šijanskoj šumi. Na početku mi je bilo teško otkriti Pulu iz jedne drugačije perspektive, vidjeti ispod površine koja se prezentira turistima. Pula je više od Arene i Foruma, no trajalo je prilično dugo dok nisam otkrio sve mogućnosti koje nudi ovaj zanimljivi grad“, veli.

Janko Hoener rado putuje i druži se ostalim volonterima iz SR Njemačke koji su također angažirani u Hravtskoj i susjednim zemljama.

„Nisam još siguran čime ću se baviti u budućnosti. Sviđa mi se rad u školi i u društvenim djelatnostima općenito te bih rado i dalje radio u tom području. Ostaje mi i obveza da završim svoj studij, što mi je svakako želja. Nemam još sigurnih planova vezanih uz budućnost, uživam u ovom trenutku u Puli“, zaključio je. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum