PAZIN

Izabrano novo vodstvo istarskih antifašista: PODBACIO PLAN O POMLAĐIVANJU SAVEZA

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Savez antifašista Istarske županije ispunio je gotovo sve planove, osim onog o povećanju broja članova. Mladi se, rečeno je, teško opredjeljuju za aktivnost u Udruzi, ne zato što im je antifašizam stran, naprotiv oni razmišljaju antifašistički, ali se najčešće zbog posla i općenitog stanja u društvu ne žele aktivirati

 

Istarski antifašisti održali su izbornu skupštinu na kojoj su izabrali novo predsjedništvo u sastavu: Edo Jerman, Radovan Krota, Milorad Mikač, Boris Siljan, Romano Božac, Branko Oplanić, Milan Antolović, Edi Andreašić, Mitar Gavočanov, Arduino Matošević, Rino Černac, Elvis Marić i Severino Franković. U ovoj je prigodi Edo Jerman, potpredsjednik istarskih antifašista i potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, zahvalio dosadašnjem predsjedniku istarskih antifašista Tomislavu Ravniću. 

Nezamjenjivi Ravnić

Zbog zdravstvenih razloga i visoke životne dobi Ravnić (92 godine) nije prisustvovao skupštini, a iz tih razloga nije ni predložen za člana predsjedništva, ali svi su se složili kako će Tomislava Ravnića biti nemoguće zamijeniti. Stoga je pred budućim predsjednikom, kaže Jerman, težak zadatak da bude barem približno onakvim kakav je to bio Ravnić, kojem su članovi skupštine uputili srdačne pozdrave i veliku zahvalu za sve, a učinio je jako mnogo, za očuvanje antifašizma i tekovina Narodnooslobodilačke borbe u Istri i Hrvatskoj. Na kraju su mu poželjeli puno zdravlja uz najavu skorog susreta.

Izborna skupština Saveza antifašista Istarske županije trebala je biti održana u svibnju, ali je zbog epidemiološke situacije odgođena. Prema izvještaju o dosadašnjem radu, Savez antifašista Istarske županije ispunio je gotovo sve planove, osim onog o povećanju broja članova. Mladi se, rečeno je, teško opredjeljuju za aktivnost u Udruzi, ne zato što im je antifašizam stran, naprotiv oni razmišljaju antifašistički, ali se najčešće zbog posla i općenitog stanja u društvu ne žele aktivirati. Pri tomu neugodnosti na radnom mjestu mogu predstavljati priličan problem, zaključeno je.

Istarski antifašisti zadovoljni su odnosom Istrana prema antifašizmu, što se ne bi moglo reći za neke druge krajeve Hrvatske. Istra je po tomu doista drugačija, a Jerman smatra kako većina Istrana doista živi antifašizam. 

Tekovine NOB-a

- Opadanje članstva udruge je prirodno, ali to nije velik problem koliko je to omalovažavanje tekovina antifašizma i Narodnooslobodilačke borbe. Stoga članovi udruge moraju konstantno raditi na promicanju istine o antifašističkom pokretu i antifašističkoj borbi, jer, kako kaže Jerman, ne smije se zaboraviti 17 tisuća Istrana koji su pali kao žrtve fašizma. - Članovi udruge antifašista moraju se boriti protiv reafirmacije fašizma, revizije povijesti i omalovažavanja tekovina NOB-a. Nažalost, mladima je danas irelevantno mnogo toga iz antifašističke prošlosti Istre i Hrvatske. Njima je svejedno, kaže Jerman, tko je bio na kojoj strani. Ne brine ih povijest, a povremeni neofašistički ispadi u Hrvatskoj izrazi su bahate i nepromišljene mladosti koja ništa ne zna o Narodnooslobodilačkom, niti Domovinskom ratu. Zbog toga mlade treba educirati, treba ih obrazovati da se mračna vremena naše povijesti ne bi ponovila. Zato im treba prenijeti što je fašizam, a što antifašizam, zaključio je Jeerman.

Istarski antifašisti uživaju podršku lokalne samouprave i zahvaljujući tomu još uvijek mogu djelovati i provoditi svoje aktivnosti, ponajprije održavati sjećanja na događaje iz NOB-a i komemorirati žrtvama fašizma. Novo vodstvo Saveza antifašista Istarske županije nastavit će istim tempom, uvjeren je Jerman.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini