Naši roditelji i nonići su se oduvijek bavili poljoprivredom. Nakon 20 godina politike, strast i hobi koje imam još od djetinjstva pretvorili su se u novi posao, kaže Vitasović
Klaudio Vitasović (Snimio Milivoj Mijošek)
Bivši IDS-ov gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, nakon više od dva desetljeća na čelu Grada i aktivnog bavljenja politikom, okrenuo je novu stranicu svoga života. Odjenuo je trliš, obuo škornje i počeo hraniti kokoške, guske, purane? U blizini svoje kuće, tik uz prugu koja prolazi kroz Vodnjan, sagradio je peradarnik i ondje, kako sam
kaže, zasad smjestio oko 150 komada razne peradi. Početak je to novog obiteljskog biznisa Vitasovićevih, koji se iz hobija iznjedrio u novu poslovnu avanturu. U radnom tonu, dok je u ruci držao kantu s kukuruzom i hranio svoje ptice, razgovarali smo s Klaudijom Vitasovićem koji nam je otkrio i ispričao neke detalje tog svog novog
posla.
- Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Vita već više od desetljeća bavi se proizvodnjom maslinovog ulja. Imamo oko 700 mladih maslina i ove smo godine, s obzirom na sve nedaće koje su pogodile ulike tijekom proljeća, uspjeli proizvesti oko tone ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Sve prodamo na našem tržištu, uglavnom u Istri. Naši roditelji i nonići su se oduvijek bavili poljoprivredom koja je u našoj obiteljskoj tradiciji. Nakon eto 20 godina politike, strast i hobi koje imam još od djetinjstva pretvorili su se u novi posao. Za sada imamo novu volieru (kavez za perad, op. ur.), koja je u potpunosti "u mreži" ne bi li izbjegli napad kuna, lasica, lisica i drugih grabežljivaca. Tu će nam biti smješteno matično jato jer nam je u planu sagraditi još jednu, puno veću volieru na otprilike nekoliko tisuća kvadratnih metara, priča nam Vitasović.
Veći peradarnik
Novonastala situacija s pandemijom Covida i sveukupnom situacijom u svijetu nagnala je bivšeg prvog čovjeka Vodnjana na proizvodnju zdrave hrane.
- Proizvodnja zdrave hrane, pogotovo na ovakav, prirodan i neinvazivan način, zasigurno je dobitna kombinacija. Jer svjedočimo kako se hrana masovno proizvodi i kako se plasira na tržište. Zato smatram da zdrava i domaća proizvodnja hrane ne može propasti. Trenutačno pripremamo teren za ograđivanje novog terena, kao i volieru za matično jato. Ondje ćemo izgraditi jedan hangar gdje će perad spavati i skrivati se od ružnog vremena. Sve će biti otvoreno, s grmljem, niskim raslinjem i stablima. To perad voli i bolje živi, priča Vitasović.
Novi, veći peradarnik će biti smješten na otprilike dva hektara površine, gdje će se smjestiti proizvodnja, nastavlja Vitasović.
- Iduće godine ćemo uzeti oko 500 mladih kokica koje će
ondje biti smještene. Cilj nam je da za otprilike dvije godine dođemo do dvije tisuće. To će biti slobodan uzgoj na otvorenom bez umjetnih svjetala i hranilica. Za sada imamo jaja za naše potrebe i za svega nekoliko klijenata. Za godinu dana bi se proizvodnja povećala i tek tada bi se moglo govoriti o većim količinama, nastavlja Vitasović.
Sadnja voća
Osim peradi i maslinovog ulja, Klaudio Vitasović planira proširiti proizvodnju svog OPG-a. Pored novog kokošinjca namjerava zasaditi voće i drugu poljoprivredu.
- Planovi su opširni, no za sada jedino je sigurno da ćemo se baviti peradarstvom. Moj brat radi vino sa svojim OPG-om, a zajednički nam je cilj otvoriti jedan mali restoran u kojem bi nudili sve naše proizvode koje sami proizvedemo. Volim kuhati, što sam i javno pokazao više puta, pa eto krenuli bi i u tom smjeru, otkriva nam Vitasović.
Peradarstvo poznaje od mladosti, pa mu taj posao nije stran. Poznaje pasmine peradi, a u svom kokošinjcu ih ima podosta.
Pasmina hrvatica
- Imamo više pasmina. Kokoši su faraonke ili kako ih u Hrvatskoj zovu biserke. U Italiji je jako cijenjena kao nesilica. Nemamo samo kokoši, već su tu guske, patke i purani. Guske su mađarske pasmine kolosi koja se prilagođava svim uvjetima. Usto, imamo i crne kokoši pasmine australop. A iduće godine ćemo dobiti otprilike tristo hrvatica. To je registrirana pasmina kod nas, no ne znam kako će se pokazati. Poznato nam je da je to je kokoš koja se prilagođava i nije osjetljiva, nastavlja Vitasović.
I dok se neki novi političari bore na staroj istarskoj političkoj sceni, neki, samo po stažu stari političari poput Klaudija Vitasovića, počinju novu karijeru, ovoga puta pravom, a ne u političkom kokošinjcu. Tko će uspjeti, a tko će nastaviti lutati kao "guske u magli", pokazat će vrijeme. Klaudiju Vitasoviću ne možemo nego čestitati na novom poslu i na hrabrosti za novi početak. Jer kako bi rekao moj stari učitelj skijanja Mario Paljar iz Poreča: "Ni tovar oni ki padne, nego oni ki se ne zna dignut".
Istarska kokoš
U Istri se radi na zaštiti pasmine istrijanke.
- To je istarska kokoš i volio bih biti dio te priče. Ljudi bi to sigurno prihvatili. Dobro je znati da jedno pile od oko šest tjedana starosti košta u nabavi 30 kuna. S nabavkom novih kokoši na ljeto, počet ćemo plasirati jaja na šire tržište. Što se tiče prerade mesa, već smo u kontaktu s klaonicama koje će za nas raditi. Za sve to smo aplicirali jedan projekt na EU fondove od 15.000 eura vrijednosti. To će biti za izgradnju kokošinjca i slijedi nabava opreme. Imat ćemo nove inkubatore, hranilice i pojilice za mlade kokice koje će biti i za jaja i za meso, kaže Vitasović.