U OSIJEKU ODRŽAN 1. FORUM "ICT-DRUŠTVO"

Vitasović: Stvorili smo uvjete za zapošljavanje i zadržavanje mladih u gradu


Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Klaudio Vitasović sudjelovao je na 1. Formu "ICT – društvo" u Osijeku. Organizatori Foruma bili su Institut za europske i globalizacijske studije te Osijek Software City koji su okupili poslovnu, akademsku i političku zajednicu na temu kako informatičke i komunikacijske tehnologije učiniti razvojnim pokretačem Slavonije i Hrvatske i kako zadržati mlade i perspektivne ljude u Hrvatskoj. Isto tako, cilj je Foruma i stvaranje povoljne poduzetničke klime, reforma obrazovnog sustava te poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora.

Gradonačelnik Vitasović je pozvan da na Forumu prezentira dosadašnje uspješne rezultate i primjere dobre prakse, odnosno sinergije javnog i privatnog sektora, te poduzete mjere i aktivnosti koje su Vodnjan dovele do grada u kojem je poželjno investirati, otvarati nove poslovne pogone te, ono što je najbitnije, zapošljavati mlade i rješavati stambeno zbrinjavanje istih.

- Izuzetno smo zadovoljni statističkim pokazateljima koji govore da Grad Vodnjan bilježi najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj u 2017. godini (19,83 posto) te da smo u "Top 10" gradova po porastu zaposlenosti na području Grada u razdoblju od 2013 -2017. godine (30,78 posto). To svakako potvrđuje činjenicu da je Grad Vodnjan u proteklom razdoblju provodio niz mjera i programa od važnosti za stvaranje pozitivne investicijske klime te povoljnih uvjeta za rad gospodarskih subjekata, a samim time i stvaranja novih radnih mjesta. Da bismo u tome uspjeli, Grad je provodio i provodi razne poticajne mjere, od smanjenja komunalnog doprinosa za nove poslovne pogone, subvencioniranja kamata na kredite poduzetnika, do potpora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpora za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, sufinanciranja ulaganja u standarde kvalitete, sufinanciranja troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, kazao je Vitasović.

Naglasio je da su uveli nepovratne potpore novoosnovanim tvrtkama, sufinancirali troškove za programe u poljoprivredi, subvencionirali deficitarna zanimanja, subvencionirali žene u poduzetništvu.

- Tu svakako moramo spomenuti i otvaranje novih poslovnih pogona koji su se u Vodnjanu realizirali proteklih godina i koji su doprinijeli u razvoju gospodarstva Grada. Nastojali smo uvijek biti partner svim poduzetnicima i investitorima na način da gradske službe budu uvijek na raspolaganju i budu aktivni kreatori razvoja gospodarstva, kazao je vodnjanski gradonačelnik.

Paralelno sa provedbom mjera i poticanja razvoja gospodarstva, pohvalio se Vitasović, razvijen je i poseban program poticaja stanovanja za mlade pod nazivom Vodyoung.

- Stvorili smo pozitivnu klimu glede zadržavanja mladih i privlačenja mladih iz drugih krajeva u naš grad, a sve kako bi davali poticaj mladim obitelji koje bi za mjesto stanovanja izabrale upravo Vodnjan, odnosno kako bi poticali aktivno naseljavanje mladih na području grada te istovremeno unaprijedili perspektive za život mladih kroz stvaranje infrastrukturnih uvjeta i novih radnih mjesta, zaključio je gradonačelnik Vitasović.

(L. SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater