ISTARSKI PUT DO SVJETSKIH PRIZNANJA

Ivošević: Ponosni smo na brojne nagrade, no naše su aktivnosti usmjerene i na nove izazove pred nama

Maslinarstvo u najširem smislu te riječi nije samo proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ako smo dokazali da smo sposobni proizvoditi ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete, da ga znamo promovirati, brendirati, oglašavati i prodavati, zasigurno se moramo okušati i u ostalim disciplinama koji izviru iz osnovnog produkta - masline

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Lani su najveće investicije realizirane u području maslinarstva i ekstra djevičanskih maslinovih ulja (Snimio Milivoj Mijošek)

Lani su najveće investicije realizirane u području maslinarstva i ekstra djevičanskih maslinovih ulja (Snimio Milivoj Mijošek)


Turistička zajednica Istarske županije je krajem siječnja započela kampanju i uputila svim proizvođačima poziv za kandidaturu i dostavu ekstra djevičanskog maslinovog ulja za novu ediciju vodiča Flos Olei za 2022. godinu.

Prema riječima direktora TZ-a Istre Denisa Ivoševića ove su godine krenuli puno ranije s prikupljanjem istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja upravo s namjerom da rezerviraju prvu poziciju na degustacijama. Dodaje, kako možda zvuči neobično, no već je i sam redoslijed ocjenjivanja iznimno značajan za ishod i održavanje reputacije Istre kao svjetske maslinarske destinacije.

- Činjenica je da se svake godine sve više ulaže u znanje, ali i usvajanje novih vještina, pa vjerujemo da ćemo prikupiti rekordan broj uzoraka koji će nam omogućiti da se približimo novim rekordima - i to ne samo po broju uvrštenih istarskih maslinara, već i da po prvi puta netko od istarskih maslinara dosegne do prestižnih 99 bodova. To je rezultat kojem se nadamo, a koji bi nam svima puno značio i donio dodatni poticaj u razvoju maslinarstva te potvrdio vrhunsku reputaciju maslinarske destinacije Istre, kaže Ivošević.

Nadmašena i Toskana

Podsjetimo se da je Istra u ovom jedinstvenom vodiču prisutna od 2005. godine kad su iz naše regije u nju bila uvrštena tek dva istarska proizvođača. Čast da budu prvi imale su obitelj Ipša iz mjesta Ipši i obitelj Beletić iz Novigrada. Vodič je tada izlazio pod imenom L'Extravergine, da bi od 2010. godine promijenio i naziv i izdavača u novo, danas prepoznatljivo ime, Flos Olei. Već od prvog izdanja vodiča pod tim novim imenom 2010. godine Istra je zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi konačno Istra te sjajne 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom nego što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru.

- Zvuči nestvarno, i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Kako je to izgledalo prošle godine dovoljno govori činjenica da je Istra imala 71 uvrštenog maslinara, a Toskana 43. No, još je važnije da na ocjenjivanje pristigne više od tisuću uzoraka iz cijeloga svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača u organoleptičkom smislu kuša sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 71, što je zaista impozantno, ponosno ističe direktor regionalne Turističke zajednice.

Daljnji rast investicija

No laskava priznanja nisu razlog za spavanje na lovorikama, već motivacija za daljnje investicije i rast.

- U protekloj kriznoj, rekao bih najtežoj, godini u novijoj povijesti, kada gotovo da i nije bilo investicija, a one planirane bile su na vrijeme zaustavljene, jedino je na području maslinarstva, među rijetkima, ostvareno ono što je bilo planirano. Tako su se najveće investicije realizirale s ciljem podizanja kvalitete prerade, skladištenja, ali i prezentacije te prodaje istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ukupna ulaganja premašuju iznos od 50 milijuna kuna što je, za jedan tako specifičan, nišni produkt, izuzetno veliko postignuće. S jedne strane investirano je u nova moderna i tehnološki napredna postrojenja prerade, dok je s druge strane uloženo u arhitektonski zanimljiva rješenja zgrada s dizajnerski opremljenim novim kušaonicama i buticima. Tako je lani obitelj Chiavalon u Vodnjanu otvorila novi maslinarski centar, moderno zdanje koje obuhvaća posebnu liniju prerade maslina Mori, s novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, prostorom za skladištenje. S investicijama je nastavila i obitelj Ipša koja je u Ipšima kod Oprtlja također otvorila atraktivan maslinarski centar. Radi se o preuređenom i revaloriziranom tradicionalnom zdanju u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, s novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, istarskom konobom i skladištem. Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu potresom pogođenog Zagreba Damir Vanđelić i njegova obitelj otvorili su novi maslinarski centar uz cestu koja vodi od Bala do Rovinja. Nova uljara također je preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem su smješteni nova linija prerade maslina Mori, s novim podrumom, salom za degustacije i prodajnim punktom, u kombinaciji s proizvodnjom voća i povrća s obzirom na to da se maslinarski centar nalazi u središtu 67 hektara velikog OPG-a.

Pitanje identiteta i ponosa

Spomenuti treba i značajne investicije obitelj Galić koja je u Kostanjici kod Grožnjana otvorila novi podrum za ekstra djevičanska maslinova ulja, salu za degustaciju i prodajni punkt te panoramsku terasu, kao i one tvrtke Oleum Maris koja je u masliniku koji se nalazi uz cestu između Vodnjana i Pule otvorila novi maslinarski centar. Radi se o modernom zdanju s novim podrumom i prodajnim punktom, i nastavlja s novom salom za degustacije i projekcije te panoramskom terasom. Na koncu to je i investicija obitelj Beletić iz Novigrada koja je otvorila novu, modernu liniju prerade maslina Pieralisi.

Denis Ivošević (Snimio Milivoj Mijošek)

Popis je to samo dijela, odnosno onih najznačajnijih investicija istarskih maslinara uz koje je pokrenuto još pregršt manjih koje upotpunjuju sliku o tome koliko se pridaje važnost podizanju novih maslinika, usvajanju novih znanja i vještina, unapređenju proizvodno-tehnološkog procesa, ali i novim modelima prezentacije i prodaje konačnog produkta – ekstra djevičanskog maslinovog ulja premium kvalitete. „U Istri je maslinarstvo postalo ultimativno pitanje identiteta i nacionalnog ponosa!, kaže Ivošević

Konzumne masline

- Maslinarstvo u najširem smislu te riječi nije samo proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ako smo dokazali da smo sposobni proizvoditi ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete, da ga znamo promovirati, brendirati, oglašavati i prodavati, zasigurno se moramo okušati i u ostalim disciplinama koji izviru iz osnovnog produkta - masline, kaže Ivošević te pojašnjava koja su to područja u kojima leži potencijal za daljnji rast istarskog maslinarstva. Prije svega to je, kaže, proizvodnja konzumnih maslina kojom se danas na Poluotoku rijetko tko komercijalno bavi.

- Gotovo da nemamo nijednog ozbiljnijeg proizvođača koji je na ovom planu pronašao svoju nišu ili specijalizaciju i to je dio koji nam definitivno nedostaje, tim više što je potražnja za takvim proizvodom izuzetno velika, posebno s obzirom na razvijenu gastronomiju u Istri i u Hrvatskoj. Upotreba konzumnih maslina se definitivno može koristiti u širokom spektru prezentacije istarske gastronomije - može poslužiti u najrazličitijim oblicima i tehnikama pripreme kao uvodni pozdrav iz kuhinje, kao zaseban snack ili u kombinaciji s ostalim proizvodima kao nadopuna prilikom raznih degustacija, može se koristiti i kao predjelo, toplo ili hladno, kao dodatak glavnom jelu, zašto ne i kao dio deserta. No, ono što je najvažnije, izbjegli bi uvoz najgore kvalitete takvih maslina, a koje uvozimo gotovo bez ikakvih kriterija kvalitete i kontrole zdravstvene ispravnosti, pojašnjava Ivošević. Jedan od pravaca svakako je i snažnije usmjerenje prema nišnoj kozmetičkoj proizvodnji butik kozmetičkih proizvoda na bazi maslina. U ovom dijelu namjenske proizvodnje, podsjeća, imamo pionire koji su se počeli baviti upotrebom ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kozmetici i to ne samo kroz prodaju u specijaliziranim trgovinama, već i u sve većoj primjeni u wellness, beauty i healthy tretmanima.

Prirodna „medižija“ i ogrjev

Nije potrebno posebno objašnjavati, kaže naš sugovornik, da je ekstra djevičansko maslinovo ulje, na način kako se proizvodi u Istri, prirodan proizvod i sadrži brojne kvalitete. Prirodno je bogato nezasićenim masnim kiselinama, te ima visoki udio fenola koji imaju blagotvorni zdravstveni učinak jer polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je isto tako i prirodan izvor tokoferola, prekursora vitamina E koji, kada je prisutan u dovoljnoj količini, doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Tokoferoli u prisutnosti s fenolima djeluju sinergijski, tj. pojačavaju njihov antioksidacijski učinak.

- Od davnina se zna da je ekstra djevičansko maslinovo ulje prirodan lijek, „medižija“, no sad je i globalno poznata Jennifer Lopez pokrenula svoju kozmetičku liniju na bazi maslinovog ulja "JLo Beauty Olive Complex", što će zasigurno potaknuti neke da se isto okušaju u toj specifičnoj niši kozmetike i prirodnih lijekova, kaže Ivošević. Na koncu, veli, iskoristiti se pametno može i otpad koji nastaje preradom maslina, i to iskorištavanjem koštica za ogrjev. Tako bi se u potpunosti iskoristio potencijal masline, te jednim dijelom riješio problem zbrinjavanja tog otpada.

- S novim usmjerenjima, poput ovog, Istra će pokazati da se pored prestiža u proizvodnji premium ekstra djevičanskog maslinovog ulja, okrećemo i drugim disciplinama koje obuhvaćaju izuzetno širok spektar mogućnosti - od segmenta zdravlja, prehrane i psihofizičke kondicije čovjeka, segmenta tretmana ljepote i pomlađivanja, tretmana wellnessa, u najširem smislu te riječi, pa sve do održivog i odgovornog razvoja u smislu rješavanja otpada u cilju ogrjeva, zaključuje Denis Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini