LOKALNI IZBORI

IVAN KIRAC, NEZAVISNI KANDIDAT: Općina Medulin više troši na marketing, nego na vrtiće!

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Ivan Kirac

Ivan Kirac


Kandidat za medulinskog načelnika Ivan Kirac s istoimene nezavisne liste grupe birača objavio je podatke o proračunu Općine Medulin te ponudio određena rješenja ukoliko njegova lista na ovim izborima dobije povjerenje birača. Kirac upozorava na poražavajuće podatke do kojih je došao analizirajući proračun jedne od najbogatijih općina u Hrvatskoj za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Upozorio je da zaduženje Općine Medulin u ovom trenutku iznosi 45 milijuna kuna, što bi značilo da je svaki stanovnik zadužen u iznosu od 7 tisuća kuna.

- Utvrdili smo kako se u prosjeku 31 milijun kuna, što je čak 37 posto proračunskih sredstva, troši na službena putovanja, prijevoz, energiju i razne usluge. S druge strane, financiranje iz europskih fondova svedeno je na svega 6,5 posto. Neprihvatljivo je da se za usluge "promidžbe i marketinga" koje provodi općinska tvrtka Medulinska Rivijera d.o.o. izdvaja gotovo 6 milijuna kuna u posljednje četiri godine, što je nešto više nego što se izdvaja za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima. Tu treba napomenuti da ta Medulinska Rivijera d.o.o., u sklopu koje djeluje općinska radio postaja Medulin FM, po zaposleniku godišnje izdvaja 137.000 kuna, dok primjerice nacionalni Otvoreni radio u istu svrhu izdvaja 109.000 kuna! Neprihvatljivo je da je od prihoda ostvarenih od komunalne naknade i komunalnih doprinosa u zadnje četiri godine, gotovo 30 milijuna kuna potrošeno nenamjenski, upozorava Kirac.

Ističe da je netransparentnost Općine vidljiva i na recentnom primjeru izrade urbanističkog plana uređenja (UPU) za lokaciju Ševe, gdje je na parcelama u privatnom vlasništvu, protivno svrsi određenoj Zakonom o poticanju poduzetničke infrastrukture, planirana gospodarska, odnosno poduzetnička zona.

- Zanimljivo je da je odlukom Općinskog vijeća od veljače 2021. godine odlučeno da će se izrada UPU-a financirati proračunskim sredstvima, umjesto da to čine zainteresirani vlasnici zemljišta jer upravo je takav model ranije bio prihvaćen. Radi se, naime, o iznosu od približno 160 tisuća kuna koje će Općina izdvojiti za izradu UPU-a. Bitno je istaknuti da je upravo u toj zoni direktor medulinske Turističke zajednice Enco Crnobori jedan od vlasnika 7.600 kvadrata zemljišta, pa se legitimno postavlja pitanje transparentnosti odlučivanja i trošenja javnog novca, kaže Kirac.

Smatra da ovakav trend rastrošnosti mora prekinuti te da je nužno potaknuti gospodarski razvoj i stvoriti preduvjete za atraktivna ulaganja koja na razini cijele općine sustavno izostaju. Radi veće transparentnosti i sprečavanja daljnjeg rasipanja novca, Kirac planira uvođenje financijskog kontrolinga Općine i svih poduzeća i ustanova.

- Osiguranje minimalnih preduvjeta za život naših sumještana, od asfaltiranja te dovođenja infrastrukture u svaku ulicu, sve do poticanja otvaranja cjelogodišnjih trgovina i usluga zdravstvene skrbi, pa do većih izdavanja za djecu, obitelji, osobe treće životne dobi i socijalno ugroženih, naš je prioritet. Potrebno je sustavno i planski ulagati u razvoj poljoprivrede, stvoriti jasnu i plansku strategiju razvoja turizma uz očuvanje kulturnog identiteta Općine te zaustaviti daljnju divlju urbanizaciju i nelegalnu gradnju koja ugrožava komunalne kapacitete, ali i sam okoliš. Svakako, prioritet nam je i znatno ojačati kapacitete korištenja i povlačenja sredstva koja su na raspolaganju iz europskih fondova, ističe Kirac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater