KANDIDAT ZA NAČELNIKA MEDULINA

GORAN BUIĆ: Postavlja se pitanje čiji interes zastupa Ivan Kirac, Općine Medulin ili Kaštijuna d.o.o.?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Goran Buić (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Goran Buić (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Medulinci u nedjelju ponovno izlaze na birališta, a jedan od kandidata koji na njima traži njihovo povjerenje za još četiri godine upravljanja Općinom jest i aktualni načelnik, nezavisni Goran Buić. Razgovor u završnici izborne kampanje započeli smo osvrtom na rezultat prvog izbornog kruga iz kojeg je Buić s osvojenih 38,03 posto glasova izišao kao relativni izborni pobjednik. U drugom krugu snage će odmjeriti s Ivanom Kircem koji je osvojio 30.03 posto glasova.

- Izrazito sam zadovoljan izbornim rezultatom jer kad se zbroje glasovi Ivana Kirca i mene, ostali smo na praktički istom postotku udjela u Općinskom vijeću kao i do sada. Zašto to napominjem? Nije tajna da je Ivan Kirac do prije mjesec dana bio dio moje ekipe koja dotad ničim, ali baš ničim nije pokazala nezadovoljstvo mojim radom. Dapače, Ivana Kirca sam smatrao vrijednim predsjednikom mjesnog odbora. Često smo se sastajali, čak smo zajedno pisali moj predizborni program. Njegova djevojka Paola Šimunović bila je aktivna vijećnica moje nezavisne liste u dosadašnjem sazivu Općinskog vijeća. Čak se krenulo sa zajedničkim prikupljanjem potpisa za moju kandidacijsku listu i mene kao načelnika. I onda - paf. Nož u leđa! Pitam vas, je li baš bilo nužno da jedan mladi čovjek koji bez iskustva, ali očito velikih ambicija, nema clean start u politici? Za politiku je ključno imati povjerenje u političke partnere. U Općinskom vijeću je samo povjerenje to koje čini suradnju mogućom! Osim povjerenja, nema nikakvog pravnog alata, ugovorne obveze koja bi članove Općinskog vijeća usmjerilo na suradnju. Ivan Kirac je na samom početku svoje karijere izigrao povjerenje svojih prijatelja, članova moje liste, a posljedično i mene. Šteta za jednog mladog političara. Start na potpuno krivim i lažnim osnovama.

- Kako vidite suradnju u općinskom vijeću naredne četiri godine?

- Veselim se radu Općinskog vijeća! U proteklom sazivu birači su bogato honorirali naš rad, osiguravši nam apsolutnu većinu, na kraju krajeva kao i ovaj puta u zbroju dviju listi. Apsolutna većina je prouzročila neaktivnost i nezainteresiranost pojedinih političkih opcija. I zaista mogu reći da nisam imao većih kritika političkih partnera i u biti nisam bio prezadovoljan intenzitetom suradnje. Moram reći da svakako i ja snosim dio odgovornosti, jer te apsolutna većina jednostavno ne prisiljava na suradnju, nego čini pomalo uspavanim u nastojanju uključivanja svih političkih opcija u sustav odlučivanja. Za istaknuti je da smo tada IDS-u i HDZ-u dodijelili funkcije predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća, samo iz razloga poticanja političke suradnje. U ovom sazivu tih problema neće biti te se veselim budućoj suradnji koja ovog puta ni iz kojeg razloga neće izostati. Naša lista nikada nije gledala koje je boje dres kojeg nosi politički partner, nego tko je osoba koja ga nosi i kolika je njegova želja za angažmanom kako bi dao doprinos kvalitetnijem životu naših mještana. Stoga se za sada ne opterećujem previše tko će biti naš politički partner. Vjerujem da ćemo stvoriti projektnu koaliciju i da ćemo po principu povjerenja činiti sve za dobrobit općine. Nakon političke eskapade Kirca, dva dana prije predaje izbornih listi, suradnja će biti vrlo upitna. A tko zna, možda nađe način za povratak povjerenja mene ili mojeg tima. Ali to je na sreću, njegov problem.

- Jedno od važnijih pitanja za Medulince je Kaštijun, Vaš komentar o njemu?

- Kad govorimo o Kaštijunu važno je reći da je jedan poznati odvjetnički ured koji stoji iza Kandidacijske liste Ivana Kirca pravni savjetnik Kaštijun d.o.o. u postupku vlasničkog restrukturiranja i dokapitalizacije društva. Kada ista lista zagovara istovjetno restrukturiranje uz potporu člana tog odvjetničkog ureda, postavljaju se dva pitanja. Radi li se o sukobu interesa odvjetničkog ureda, odnosno može li se u postupku restrukturiranja istovremeno zastupati suprotstavljene strane - Kaštijun d.o.o. i Općinu Medulin? Nastavno, postavlja se pitanje, čiji interes zastupa KL Ivana Kirca, Općine Medulin ili Kaštijuna d.o.o.? Prepuštam našim mještanima na prosuđivanje. Moram napomenuti da je do sada Općina Medulin odbijala potpisati ugovor o sufinanciranju kreditnog zaduženja Kaštijun d.o.o. jer se jednostavno radi o projektu koji je štetan po kvalitetu života i gospodarske aktivnosti Općine Medulin. Ulaskom u vlasničku strukturu preuzeli bismo neželjenu kreditnu obavezu. A napominjem, izborili smo se da član građanske inicijative Bojan Blagonić postane član nadzornog odbora Kaštijuna d.o.o. kao predstavnik svih mještana Općine Medulin, a samim time i Općine Medulin kao institucije, stoga teza o neimanju predstavnika u nadzornom odboru kao motiv ulaska u vlasničku strukturu Kaštijuna d.o.o. - ne stoji. Moram isto tako napomenuti da je zbog aktivnosti pojedinih aktivista KL Ivana Kirca, Upravno vijeće Javne ustanove Kamenjak u 2019. pokrenulo pravne radnje uz podršku Općinskog vijeća Općine Medulin te se, uz posljedično pravno zastupanje povezanih članova, ponovno nameće pitanje motiva pokretanja političke inicijative KL Ivana Kirca! Radi li se o pokušaju utjecaja na tijek zbivanja oko računalnih malverzacija na Kamenjaku?

- Poruka Medulincima i biračima pred drugi izborni krug?

- Dragi moji! Ja sam pišem sve svoje tekstove vezane za medije i javni nastup općenito, jer ne želim da itko drugi izražava moje mišljenje! Zagovaram sučeljavanje kandidata kako bi naši građani mogli u direktnoj političkoj i programskoj konfrontaciji presuditi kvalitetu predstavljenih protukandidata. Moj konkurent izbjegavanjem sučeljavanja daje jasnu poruku da je najslabija karika svoje kandidacijske liste te se zapravo skriva iza vlastite nekompetencije. Ja stojim iza svojih riječi, svojih djela, svojih iskustava koja me motiviraju da ubuduće budem još bolji i povezaniji s vama mještanima! Ako želite sigurnost, dokazanu požrtvovnost za Općinu, birajte mene! Jer, promjene su se već desile, a svi ćemo zajedno biti svjedoci demokracije na djelu kroz aktivnu raspravu i angažman svih političkih opcija novog saziva Općinskog vijeća. U posljednje vrijeme, u našoj općini svjedoci smo meni neshvatljivih podjela i animoziteta uzrokovanih lokalnim izborima. Moja će misija biti ponovno povezivanje svih mjesta i mještana te po uzoru na nekadašnje igre Šanpjero, uspostaviti zajedništvo cjelovite Općine Medulin na svim razinama!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater