Svjetski dan turizma u Istri

Istrijani za vikend u ulozi turista NA 64 LOKACIJE VELIKI POPUSTI

Radi se o velikom dijelu naše turističke ponude koja će biti na raspolaganju po vrlo prigodnim cijenama upravo da omogućili i lokalnom stanovništvu da obiđu i dožive te sadržaje, te nakon toga i sami postanu ambasadori, odnosno da Istru mogu iz prve ruke preporučiti gostima, kazala je pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Jučer je u Taru premijerno izveden Dragulj Laron, novi doživljaj u bogatoj paleti legendi, priča i mitova Istra Inspirita (Snimio Milivoj Mijošek)

Jučer je u Taru premijerno izveden Dragulj Laron, novi doživljaj u bogatoj paleti legendi, priča i mitova Istra Inspirita (Snimio Milivoj Mijošek)


Premijernom izvedbom Dragulja Larona, novog doživljaja u bogatoj paleti legenda, priča i mitova Istra Inspirita, jučer je u Tar Vabrigi prigodno obilježen ovogodišnji Svjetski dan turizma u Istarske županije. Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati postizanju ciljeva održivog razvoja.

Ovogodišnji Dan turizma stigao je u Istru nakon izuzetno uspješne turističke sezone na čemu je jučer okupljenim turističkim djelatnicima i svim ostalima čestitala pročelnica Upravnog odijela za turizam Istarske županija Nada Prodan Mraković.

- Turizam je društveni fenomen koji utječe na sve nas. Svi smo mi dio turizma jer to je dominantna gospodarska grana u Istri, te ulazi u ekonomske, društvene, kulturne, ekološke i mnoge druge aspekte naših života. Zbog toga je jako važno da njime upravljamo, da ga održivo razvijamo i da brinemo da nam svi resursi kojima raspolažemo ostanu i za buduće generacije", kazala je Prodan Mraković, dodavši da će Svjetski dan turizma u organizacije Istarske županije biti obilježen tijekom predstojećeg, prvog listopadskog vikenda.

Dragulj Laron

- U ta dva dana u Istri će se moći posjetiti 64 punkta s vrlo različitim sadržajima, od eno gastronomije, preko prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti pa do raznih adrenalinskih i drugih atrakcija. Radi se o velikom dijelu naše turističke ponude koja će biti na raspolaganju po vrlo prigodnim cijenama upravo da omogućili i lokalnom stanovništvu da obiđu i dožive te sadržaje, te nakon toga i sami postanu ambasadori, odnosno da Istru mogu iz prve ruke preporučiti gostima, kazala je pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković. Kao i zamjenica župana Jessica Acquavita, pozvala je građane da se odazovu manifestaciji i iskoriste predstojeći vikend i uživaju u ulozi turista i turističkoj ponudi Istre.

Jedna od tih turističkih atrakcija koje će se ubuduće nuditi gostima Poluotoka je i doživljaj na lokaciji Larun ili kako je lokalci zovu Laron, na kojoj se nalaze ostaci rimske ladanjske vile, gospodarskog kompleksa koji se sastojao od radionice keramičkih proizvoda i uljare te cisterne za prikupljanje vode stari više od dvije tisuće godina.

Povjesničar Gaetano Benčić, zamjenik načelnika Općine Tar-Vabriga, kazao je da se radi o iznimnom spomeniku kulturno povijesne baštine kojeg već gotovo dvadeset godina domaći arheolozi istražuju u suradnji sa svojim francuskim kolegama. "U Taru imamo more, izvrsnu ribu i maslinovo ulje. Rimski konzul Sisenna Statilie Tauro shvatio je da na ovom prostoru može razvijati posao i zarađivati. Stoga je izgradio ovu vilu, ne da bi se u nju dolazio odmarati, već zato što je to bio administrativni centar njegova velikog imanja koje se prostiralo gotovo na području čitave današnje općine. U srcu tog imanja nalazila se tvornica za proizvodnju amfora za transport maslinovog ulja i vjerojatno je na Mediteranu u to vrijeme bilo sličnih lokacija, no mi imamo sreću da se samo ova naša lokacija Larona očuvalo u ovom obliku, kazao je Benčić. Sisenna Statilie Tauro bio je vlasnik posjeda u 1. stoljeću poslije Krista, a najvjerojatnije je on investirao u gradnju gospodarskog objekta. Benčić je kazao da se radilo o rimskom velikašu koji je bio utjecajan u onodobnom društvu i jednom od najvećih posjednika na istarskom poluotoku.

Tradicija i baština

Direktorica turističke zajednice Tar-Vabrige Sanja Žužić podsjetila je da je globalna tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma "Turizam za uključiv rast", te da su se kao domaćini potrudili da manifestacija koju su oni pripremili u potpunosti odgovara toj temi.

- Ova manifestacija uključuje lokalnu tradiciju, povijesnu baštinu i zajedno ih stavlja u funkciju turizma i turističkog proizvoda, što je svima nama cilj. Svi znamo da su nam zadnje dvije sezone bile jako izazovne, ali moramo biti ponosni što smo ostvarili rezultate iznad svih očekivanja, zaključila je Žužić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini