OBILJEŽAVANJE U NEDJELJU

DAN TURIZMA U POREČU: Sadržajan program baziran na kulturnom identitetu grada

Želimo obilježiti Svjetski dan turizma prvenstveno kao zahvalu našim sugrađanima, koji su svojim gostoprimstvom, predanim radom, ljubaznošću omogućili da imamo tako uspješnu sezonu, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić

| Autor: Boris BILAS
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


"Turizam u Poreču je kroz godine kreirao kulturu grada, jednako kao što je i kultura kreirala turističku ponudu. Po toj simbiozi Poreč je možda i jedinstven grad u Hrvatskoj", glavna je nit vodilja jučerašnje konferencije za novinare u Casi Manzolin u Poreču, na kojoj je predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana turizma 27. rujna. Program su predstavili gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić i direktor TZG Poreča, Nenad Velenik, a uz njih su na konferenciji još govorili i Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Elena Poropat Pustijanac, kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine te Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni dvojac iz Studija Sonda.

Sezona još traje

- Iako u Poreču još ne razmišljamo i kraju sezone, jer svjedočimo iz dana u dan kako su naše ulice i dalje pune gostiju, svi smo se složili da u ovim uvjetima želimo obilježiti Svjetski dan turizma prvenstveno kao zahvalu našim sugrađanima, koji su svojim gostoprimstvom, predanim radom, ljubaznošću omogućili da imamo tako uspješnu sezonu. Bilo je teško i naporno ove sezone izdržati, ali možemo svi biti sretni, jer gosti i dalje stižu, a mi već aktivno planiramo događanja za razdoblje ispred nas, rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Turizam i kultura

Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč rekla je da je izuzetno važno prisjetiti se da su prije šest desetljeća potrebe za kulturnim programima proizašle iz potrebe za raznolikom i autentičnom turističkom ponudom. Rezultat svega je osobita simbioza turizma i kulture u Poreču jer je s jedne strane kultura podneblja omogućila da se turizam u Poreču razvije, a s druge strane turizam je kreirao kulturu grada.

- Neki od naših dugovječnih programa kao Annale i Koncerti u Eufrazijani programi su koji se odvijaju u spomenicima nulte kategorije i to je jedinstvena ponuda i vrijednost grada. To je nasljeđe koje bi trebalo valorizirati i njegovati, i dalje graditi taj kulturni identitet porečkog turizma. Upravo me zato veseli što je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma koncipirano oko kulturnog identiteta grada, rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić.

Jedan od glavnih događaja bit će obilježavanje 60 godina koncerata u Eufrazijani, pa će u tom duhu porečkoj publici u petak, 24. rujna, biti predstavljene Ana Rucner, koja već slovi kao ambasadorica hrvatskog turizma i Maria Mikulić Štimac. Iako je koncert besplatan, organizatori apeliraju na zainteresirane da svakako rezerviraju svoja mjesta preko rezervacijskog sustava porečkog Pučkog otvorenog učilišta.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of