osjeća se živost

ISTARSKI TURIZAM U DOBA KORONA KRIZE Pune se kuće za odmor i kampovi, a dobre rezultate ostvaruje i nautika

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Foto: Tom Dubravec / CROPIX


Baljanski Mon Perin protekli je vikend dočekao s čak 80 posto popunjenih kapaciteta, a prema stanju rezervacija i ostatak sezone treba bi nadmašiti sva proljetna očekivanja. Uz kampove dobar početak sezone i stanje bookinga imaju objekti u domaćinstvu, odnosno prije svega kuće za odmor koje su poput kampova u ovoj sezoni naznačene kao jedna od jačih točaka domaćeg turizma

Podvučena je crta pod turistički lipanj, prvi mjesec povratka turizmu nakon što je tu djelatnost u čitavom svijetu u ožujku ove godine zaustavila pandemija koronavirusa. Nakon puno neizvjesnosti i strahova rezultati su vrlo solidni jer u Istru je u proteklih 30 dana, prema podacima eVisitora, stiglo 271.535 turista koji su ostvarili 1.418.707 noćenja. Radi se o točno jednoj trećini lanjske brojke turističkih dolazaka i noćenja iz lipnja i premda su iz puno razloga ta dva razdoblja ove godine jednostavno neusporediva, ono što posebno veseli to je činjenica da se ta razlika sve više smanjivala s odmicanjem lipnja tako da se brojka novopridošlih gostiju zadnjeg vikenda u prošlom mjesecu gotovo poravnala s onom iz istog lanjskog vikenda. Pogotovo se to odnosi na gradove koje su perjanice hrvatskog turizma poput Rovinja i Poreča u kojima se već neko vrijeme ponovno osjeća prava ljetna atmosfera.

"Protekli vikend u Poreču smo imali više od deset tisuća gostiju što je, rekao bih, u odnosu na situaciju odlična brojka. Naravno da to nisu brojke na koje smo mi naučeni, ali su daleko više od samog očekivanja. Pritom govorim samo o području grada Poreča, a kako treba imati na umu da nama gravitira i dobar broj gostiju iz tri okolne turističke općine Tar Vabriga, Funtana i Vrsar, onda mogu reći da se ta brojka proteklog vikenda dizala i na preko 20 tisuća", komentirajući turistički lipanj u svom gradu kazao nam je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Živost se, dodao je, osjeća u čitavom gradu, a pogotovo u starogradskoj jezgri, te su otvoreni gotovo svi ugostiteljski objekti i trgovine.

"Prema najavama kroz tjedan dana će se otvoriti gotovo svi hotelski kapaciteti u gradu, tako da nakon onog neizvjesnog perioda, koji nas je sve malo prestrašio i natjerao da se zapitamo što će biti, ovaj lipanj, a pogotovo njegovi zadnji tjedni, kao i najave za naredne mjesece, ponovno daju jednu realnu podlogu za optimizam", kaže Peršurić. Kad je u pitanju vrsta smještajnih kapaciteta daleko najbolji ulazak u ovu turističku sezonu imali su kampovi.

U istarskim je kampovima tijekom lipnja boravilo 115.296 gostiju koji su ostvarili više od 605 tisuća noćenja. Upravo su kampovi bili jedan od aduta kojim se Hrvatska prije otvaranja granica promovirala na turističkim tržištima kao sigurna destinacija i ta je poruka očito stigla do mnogih turista željnih odmora na Jadranu. Kampovi su prvi otvorili svoja vrata, te su nakon skromnih brojki ostvarenih prvih dana, do konca lipnja mnogi stigli već do sasvim ozbiljnih postotaka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum