POTPISANI UGOVORI

Istarska županija dodijelila 168.000 kuna slabije razvijenim turističkim područjima: POTPORE ZA UREĐENJE PAZINSKE JAME I JOŠ DESET PROJEKATA

Iznos od 10 tisuća kuna utrošit će se na drugu fazu uređenja penjališta Pazinske jame. Potpora je namijenjena i valorizaciji tradicionalne žminjske slastice Kristova kruna koja postaje turistički suvenir

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Pazinska jama (Arhiva Glasa Istre)

Pazinska jama (Arhiva Glasa Istre)


Istarski župan Boris Miletić potpisao je jučer u Puli ugovore o dodjeli potpora turističkim proizvodima i projektima na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije u 2022. godini. Potpore se dodjeljuju četvrtu godinu s ciljem poticanja i pomoći turistički manje razvijenim područjima.

- Programom se potiče razvoj turističkih proizvoda i projekata specijalnih interesa i to su turistička infrastruktura i selektivni oblici turizma, outdoor, aktivni i sportski turizam, izletnički, kulturni i vjerski turizam, eno-gastronomski, kongresni i wellness turizam. Valoriziraju se autohtone vrijednosti, istarska tradicija, kultura i običaji. Svi ti proizvodi nisu vezani uz sunce i more, što znači da potiču dolazak gostiju i turista tijekom cijele godine, da potiču konzumaciju lokalnih sadržaja i proizvoda i disperziraju našu turističku ponudu, kazala je pročelnica Županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Obogaćivanje ponude

Na javni poziv za dodjelu potpora ove je godine pristigla ukupno 21 prijava, a odabrano je 11 projekata kojima je dodijeljeno 168 tisuća kuna. Radi se o projektima kojima će se obogatiti turistička ponuda Istre u segmentima aktivnog outdoor turizma, kulturne ponude i predstavljanja tradicije i običaja Istre, do valorizacije autohtone slastice. Maksimalni mogući iznos pojedinačne potpore bio je 50 tisuća kuna, a sufinanciraju se troškovi uređenja, opremanja i označavanja šetnica, pješačkih, planinarskih, poučnih i drugih tematskih staza, uređenje, opremanje i označavanje izletišta, penjališta, vidikovaca, špilja i drugih zanimljivih mjesta koja su dio neke cjeline. Također se financira nastavak uređenja i opremanja tematskih kuća, muzeja i interpretacijskih centara radi privođenja turističkoj funkciji, osmišljavanje konkretnog turističkog proizvoda, promocija i marketing, kao i postavljanje brojača bicikala na uređenim biciklističkim i pješačkim stazama.

Foto

Kristova kruna - oživljeni žminjski gastronomski i turistički adut (Arhiva Glasa Istre)

Jedna od potpora dodijeljenih ove godine odnosi se na valorizaciju slastice Kristova kruna koju je kandidirala Turistička zajednica općine Žminj. Ova tradicijska žminjska slastica kolač je od badema koji se u davna vremena u tom gradu pripremao za krštenja, pričesti, krizme i vjenčanja, ali se dugi niz godina umijeće njegove pripreme čuvalo unutar svega nekoliko žminjskih obitelji. Ideja je da se ta slastica predstavi i kao jedinstveni slatki turistički suvenir toga kraja.

Outdoor destinacija

- Žminj sve više postaje i turističko odredište. Imamo oko 278 kuća za odmor, apartmana i soba, jedan robinzonski smještaj koji je vrijedan pažnje, te jedan bed and breakfast tako da je iz godine u godinu broj gostiju koji borave na našem području u stalnom rastu. Fokus nam je na kvaliteti, diversifikaciji turističke ponude i na prepoznatljivosti, a jedan od koraka u tom smjeru je i ovaj projekt za koji smo od županije dobili 15 tisuća kuna, kaže direktorica TZ-a Žminja Lenka Šajina. Sredstva su odobrena i TZ-u Središnje Istre, koja će iznos od 10 tisuća kuna utrošiti na drugu fazu uređenja penjališta Pazinske jame.

- Prvu fazu opremanja dovršili smo prije dvije godine te dodatnom investicijom želimo pojačati ponudu Pazinske jame kao središte outdoor aktivnosti središnje Istre. Radimo upravo na tome da postanemo što prepoznatljivija outdoor destinacija, u kombinaciji s kulturnim i enogastronomskim turizmom, kaže direktorica TZ-a Središnje Istre Sanja Kantaruti. U središnjoj Istri dosad je ostvareno 24 posto više dolazaka nego rekordne 2019. godine, odnosno dvostruko više nego u istom periodu lani.

Spomenimo i ostale projekte u turizmu kojima je odobrena županijska potpora, a to su uređenje Staze sv. Roka u Općini Pićan, Eno-gastro radionica u Centru za posjetitelje Maraston koju je kandidirao TZ Općine Vižinada te uređenje i opremanje MTB staze Dane-Vodice-Jelovice-Dane, što je projekt Općine Lanišće. TZ općine Sveta Nedjelja kandidirala je i dobila sredstva za kreiranje nove pješačke rute Staza kalića i bukaleta, TZ grada Buja za tematsku poučnu sakralnu stazu poljskih kapelica, Općina Lupoglav za opremanje vidikovca i nastavak uređenja pješačke kružne staze Aurania, Općina Tinjan za uređenje odmorišta na stazi Jure Grando, Općina Cerovlje za opremanje vidikovca Grimalda, a TZ općine Kršan za označavanje plaže Dražine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater