POTICAJ ZA RAZVOJ NEPROFITNOG SEKTORA

ZAKLADA ZA POTICANJE PARTNERSTVA I RAZVOJA CIVILNOG DRUŠTVA ISTARSKE ŽUPANIJE: Plan je i dalje raditi na razvoju filantropije, posebno korporativne, te otvoriti Kuću filantropije

Veliki je izazov u našem djelovanju jest dokazati društveni učinak onoga što radimo. Nije sve u brojkama, posebno ne u financijskim brojkama. Pogotovo kad se radi o realnim životima, obiteljima, djeci, mladima, starijim osobama i brojnim ranjivim skupinama koje žive u našim zajednicama. Stvarati lokalne zajednice kako bi život svima bio primjeren i ugodan, a pri tome moći dokazati društveni učinak naših aktivnosti po tom pitanju, veliki je izazov za nas, kaže upraviteljica Zaklade Helga Može

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva neprofitna je organizacija osnovana od strane Istarske županije koja od 2006. godine pruža informacijsku, stručnu i financijsku potporu programima koji potiču razvoj neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo i druge programe. Njima se ostvaruje temeljna svrha Zaklade, a to je poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva.

Svjetionik u željezu

Uz proračun Istarske županije, Zaklada se većim dijelom financira sredstvima europskih projekata i sredstvima kroz dugogodišnju programsku podršku i partnersku suradnju s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva te je svojevremeno, na temelju Sporazuma o suradnji, provodila Prošireni decentralizirani model financiranja razvoja civilnog društva u sklopu kojeg je, osim natječaja za građanske inicijative, preuzela i dio aktivnosti provedbe natječaja tijela državne uprave na području pet županija, a danas provodi program „Aktivni u zajednici“.

Jedna od aktivnosti je i uređenje „Znanstvenog vrta“ u centru Pule

Veliko postignuće Zaklade su aktivnosti oko razvoja filantropije, posebno kroz razvoj pulske filantropske priče koju je Zaklada realizirala s povjesničarom Andrejom Baderom te je ona svakako dobar primjer kako povijest i kulturnu baštinu jednoga grada staviti u funkciju osvještavanja djece i mladih, ali i šire zajednice o važnosti filantropije i dobročinstva. Velika izložba pod nazivom „#filantropija…?“ kao i brojne druge aktivnosti koje Zaklada provodi, postali su dobar temelj za pokretanje „Kuće filantropije“ multimedijalnog centra s velikom društveno korisnom ulogom, ali i posebni programi primjerice „Lov na filantropsko blago“ temeljen na Turističkom filantropskom itinereru koji je Zaklada izradila zajedno s Turističkom zajednicom Pula.

Nadalje, priprema se i ponovno postavljanje „Svjetionika u željezu“ čija je priča dobar primjer filantropskog djelovanja kroz povijest… Sve su to dijelovi velike istarske filantropske priče koju Zaklada razvija.

Neizvjesno financiranje

- Najveći problemi Zaklade su nestabilno i neizvjesno financiranje i njihova djelovanja. Potreba je donatora, posebice velikih korporacija i tvrtki da direktno doniraju kako bi im vidljivost bila veća, no upitno je o čemu se tu radi, da li o marketingu i promociji ili filantropiji. No, isto tako nepostojanje kulture doniranja, posebice organiziranog doniranja u novcu kroz zaklade, možda govori o tome koliko je zapravo potrebno graditi povjerenje u zajednicama. S druge strane, veliki je izazov u našem djelovanju, a ubuduće ćemo se time i baviti, jest dokazati društveni učinak onoga što radimo. Nije sve u brojkama, posebno ne u financijskim brojkama. Pogotovo kad se radi o realnim životima, obiteljima, djeci, mladima, starijim osobama i brojnim ranjivim skupinama koje žive u našim zajednicama. Stvarati lokalne zajednice kako bi život svima bio primjeren i ugodan, a pri tome moći dokazati društveni učinak naših aktivnosti po tom pitanju, veliki je izazov za nas. U doba pandemije COVID-19 okrenuli smo se online aktivnostima, komunicirali puno društvenim mrežama, koristili digitalne alate za događaje i edukacije, webinare, radili smo neko vrijeme od kuće, u vrijeme velikog lockdowna, što nama i nije stvaralo velike probleme u provedbi i svakodnevnom funkcioniranju. Nažalost, i na nas je utjecala situacija s pandemijom, smanjena su nam sredstva te smo i plaće neko vrijeme imali manje. Planiramo dalje jako puno raditi na razvoju filantropije, posebno korporativne filantropije, otvoriti Kuću filantropije i razvijati niz aktivnosti i programa u tom kontekstu, kaže upraviteljica Zaklade Helga Može.

Fond gradova i općina

Krajem 2007. godine Zaklada je pokrenula Fond gradova i općina koji ima za cilj umrežavanje jedinica lokalne samouprave u jedinstveni Fond. Članovi su Buje, Buzet, Funtana, Labin, Lanišće, Ližnjan, Marčana, Medulin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vodnjan i Vrsar. Iz Fonda se raspisuje natječaj "Mali projekti za bolje sutra" te se odobravaju financijske potpore za udruge, ustanove i mjesne odbore. Iz tog Fonda je u 11 godina raspisano 18 natječaja te financirano 155 malih projekata koji su povećali kvalitetu života u lokalnim zajednicama za 319.460 korisnika. U provedbu aktivnosti uključilo se 3.476 volontera s 2.719 volonterskih sati.

Upraviteljica Zaklade Helga Može (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

Mali projekt podrazumijeva skupinu aktivnosti pokrenutu od strane skupine građana u lokalnoj zajednici kojima je cilj doprinijeti rješavanju konkretnih problema u lokalnoj zajednici. Neki od vrijednih projekata koji su tako realizirani su "Senzorni park Buje", „Osnivanje društveno kulturnog centra Brgudac“, "Do Teleferike i nazad" i „Obnova tradicijskog suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali, odnosno uvali Soline“.

Zaklada je kroz svoje dosadašnje 15 godišnje djelovanje provodila 30-ak europskih projekata te kroz njih „povukla“ preko milijun eura sredstava za provedbu aktivnosti u Istri. Trenutno aktivno sudjeluje u realizaciji tri projekta od kojih je projekt +Resilient vrlo značajan s obzirom da se radi na razvoju društvenih inovacija. U sklopu projekta, Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u rujnu ove godine organizirali su Dane društvenog poduzetništva i društvenog inoviranja u Istri. Radilo se o interaktivnim radionicama društvenog inoviranja uz popratnu izložbu koja je prikazala rezultate, odnosno društveno-poduzetničke ideje koje se razvijaju u sklopu Projekta +Resilient. Iz tog projekta proizaći će Regionalni centar za razvoj društvenih inovacija - ReCeD'Istria koji će zajedno sa Sveučilištem i ostalim dionicima i dalje nastaviti provedbu ovakvih projekata i aktivnosti.

Edukacija u Marčani

Projekt pod nazivom „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ financiran iz ITU mehanizma Urbanog područja Pula, ima za cilj povećati zapošljivost ranjivih skupina, te podići razinu svijesti o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva, jedne zajednice. Dodatno, posebna pažnja ide u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje. Kroz ovaj projekt provode se aktivnosti osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje. Nadalje, educirat će se mentori i osigurati njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u prilagodbi i savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja. Upravo ovih dana priprema se početna konferencija projekta koja će se u utorak 16. studenog održati u dječjem vrtiću "Vrtuljak" u Marčani.

Uz ova dva velika projekta, Zaklada provodi i projekt pod nazivom "Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni stem – STEM udruga za popularni STEM. Projekt ima za cilj popularizaciju STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovim povezivanjem sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom. Jedna od aktivnosti ovog projekta je i uređenje „Znanstvenog vrta“ u centru Pule te dodatno opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli. Znanstveni vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700 kvadratnih metara, a bit će sastavljena od 20 interaktivnih eksponata koji će prikazivati različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije.

Info dani za udruge od 22. do 26. studenog

Info dani za udruge od 22. do 26. studenog

Jedno od već tradicionalnih događanja koje Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizira su Info dani za udruge. Riječ je o višednevnom edukativnom događanju koje je namijenjeno svim udrugama s područja Istarske županije te ostalim organizacijama civilnog društva, javnim i privatnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave te općenito zainteresiranima za civilni sektor, kao i onima koji tek razmišljaju pokrenuti udrugu i aktivirati se u društvu kroz njeno djelovanje. Ovogodišnji Info dani za udruge u Istri će se održati u tjednu od 22. do 26. studenog s nizom tema koje će biti predstavljene kroz radionice, okrugle stolove i predavanja. Tako će, primjerice, biti govora o Europskom socijalnom fondu+, aktivnom građanstvu, mentalnom zdravlju zaposlenika civilnog sektora, društvenom poduzetništvu i društvenim inovacijama, brendiranju neprofitnih organizacija i njihovoj suradnji s medijima, a planirana je i promocija knjige o društvenom poduzetništvu. Uskoro će na mrežnim stranicama Zaklade biti objavljen detaljan program i popis predavača za Info dane 2021. te će biti otvorene prijave za sudjelovanje.

*Sadržaj nastao u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter