ISTARSKA KULTURNA AGENCIJA

IKA pruža podršku razvoju kulturnog sektora: Istra postaje sve zanimljivija destinacija za snimanje filmova, serija, reklama i realityja

U ovom trenutku se u Istri snimaju ili pripremaju brojni filmovi i reklame, među kojima su "Pula" Andreja Korovljeva, "Pelikan" Filipa Herakovića, "OAO" Julie Becker, "Žal" Mare Prpić i drugi

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica IKA-e/Sa snimanja filma s holivudskim zvijezdama u Rovinju (Snimili Milivoj Mijošek i Matija Đanješić/Cropix)

Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica IKA-e/Sa snimanja filma s holivudskim zvijezdama u Rovinju (Snimili Milivoj Mijošek i Matija Đanješić/Cropix)


Istarska kulturna agencija, IKA, javna je ustanova osnovana od strane Istarske županije s ciljem pružanja podrške razvoju kulturnog sektora u Istri. IKA pruža podršku postojećim subjektima u kulturi kroz aktivnosti koje se odnose na informiranje, obrazovanje, jačanje kapaciteta, promociju te kroz posredovanje, moderiranje i olakšavanje komunikacije s tijelima lokalne samouprave, javne uprave i subjektima iz drugih sektora. Premda među najsnažnijima prije izbijanja pandemije, kreativne i kulturne industrije zbog Covida19 zabilježile su pad od 31 posto u odnosu na 2019. godinu.

Utjecaj pandemije na kulturu

Ekonomski institut iz Zagreba i IKA provode anketu kojom istražuju utjecaj pandemije na kulturni i sektor kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji. Rezultati ankete dio su sveobuhvatnog istraživanja Mapiranja kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji. Osnovni cilj istraživanja je prikupljanje i prikaz podataka i informacija o osnovnim obilježjima kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji, kao i njihovoj važnosti za županijsko i nacionalno gospodarstvo. Rezultate istraživanja uskoro će objaviti javnosti u okviru Kreativne jeseni u Istri, manifestacije koju treću godinu zaredom provodi konzorciji sastavljen od neprofitnih udruga, ustanova i pojedinaca.

Ono što je već sad poznato to je da su epidemiološkim mjerama i lockdownom najpogođenije bile izvedbene umjetnosti i glazba. Što se kulturnog sektora tiče, on je na površinu izvukao brojne probleme na koje se i prije upozoravalo, a to je prekarni rad, rad na projektima koji u trenutku prekida svih manifestacija i aktivnosti u kulturi, nije mogao pružati nikakvu radnu zaštitu, a često zbog nereguliranog radnog statusa, kulturni djelatnici nisu mogli aplicirati na državne poticaje.

- Istarska županija, u suradnji s IKA-om i predstavnicima nezavisnog kulturnog sektora, s namjerom da pomogne tim najranjivijim skupinama, uspostavila je 'krizni fond' za pomoć zaposlenicima u udrugama i nezavisnim profesionalcima. Nadamo se da će nam istraživanja koje smo proveli, pomoći u dugoročnijem planiranju podrške i održivosti sektora u slučaju kriznih vremena, kaže ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić.

No, nije to bilo jedino istraživanje provedeno u proteklom razdoblju.

Naglasak na mladima

- Tijekom 2020., u vrijeme lockdowna, proveli smo istraživanje o kulturnim potrebama i obrascima kulturne potrošnje u Istarskoj županiji. Istraživanje se provodilo u sklopu projekta MI+, kao rezultat je višegodišnje suradnje OCD-a koji se bave nezavisnom kulturom i novomedijskom umjetnošću te zagovaranjem boljeg pozicioniranja iste u cijeloj županiji. Anketu su proveli IKA i udruga Metamedij, uz stručnu obradu doc.dr.sc. Krešimira Krola i dr.sc. Željke Tonković. U isto vrijeme Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika je, u suradnji s IKA-om, provelo anketu 'Navike, interesi i potrebe mladih vezane za kulturne sadržaje u Puli' sa željom da se istraže znanja i potrebe mladih u kulturi grada Pule, općenito. Sukladno rezultatima ankete, doc.dr.sc. Marlena Plavšić napravila je analizu podataka dobivenih anketnim ispitivanjem, kaže Vinkerlić.

Rezultati ovih istraživanja iznimno su koristan alat za promišljanje i organizaciju kulturnih i obrazovnih programa od strane institucija i udruga civilnog društva te istovremeno pružaju i smjernice za razvoj, stvaranje i implementaciju kulturnih strategija na lokalnoj i regionalnoj razini koje su temeljene na stvarnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih, kaže nadalje Vinkerlić.

Rezultati istraživanja javno su predstavljeni i dostupni na webu, a svjesni velikog kapitala mladih, UO za kulturu i zavičajnost Istarske županije, ove je godine u okviru programa javnih potreba pokrenuo i novu programsku liniju namijenjenu aktivnostima mladih i za mlade. U novom Planu razvoja kulture Istarske županije, poseban će se naglasak dati mladima i produkciji.

Mapiranje galerijskih prostora

Brojnim aktivnostima IKA potiče i razvoj publike, pa je tako ravnateljica Vinkerlić najavila prvu u nizu aktivnosti koji će realizirati u suradnji s udrugom ATANOR i Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika. Radi se o 2. stručnoj konferenciji na temu razvoj publike u novom, digitalnom okruženju koja će biti održana 10. rujna u Svetim srcima u Puli. Konferencija će ugostiti zanimljive govornike i goste koji će svoja iskustva podijeliti stručnoj i široj javnosti. Slijedi trening edukacija „Kako komunicirati kulturu“ koja je namijenjena djelatnicima u kulturi i tijekom koje će se, kroz teorijski i praktičan rad, individualno i u timu, predstaviti inovativni modeli razvoja publike. U tijeku je, isto tako, i mapiranje galerijskih prostora u Istarskoj županiji, a rezultate će uskoro predstaviti u formatu prave mape.

S ciljem razvoja Istre kao prepoznatljive i atraktivne filmske destinacije, pri Agenciji je osnovana Istarska filmska komisija koja pomaže filmašima u pojednostavljenju birokratskih procedura za potrebe snimanja na određenim lokacijama. Radi se o uslugama i pomoći raznih vrsta, poput logističke pomoći, pomoći u izdavanju dozvola, mapiranju radnika i usluga te posredovanjem u pronalaženju zanimljivih filmskih lokacija.

- Istra postaje sve zanimljivija destinacija za snimanje filmova, serija, reklama i realityja. Audiovizualna proizvodnja ima pozitivne gospodarske učinke, a domaća i nemjerljiv doprinos našoj kulturi, kaže Aleksandra Vinkerlić.

Strane produkcije su, dodaje, višestruko profitne, jer brendiraju Hrvatsku s nemjerljivim učincima promocije za lokaciju na kojima se snimalo. Tako filmovi postaju "sustav" za stvaranje radnih mjesta i razvoj regije.

Projekt "filmskog fonda"

- Zadaća Istarske filmske komisije je promocija Istarske županije kao zanimljive filmske destinacije, podizanje svijesti o nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj baštini, jedinstvenim regionalnim obilježjima, okolišu i turizmu kroz rast i razvoj teritorijalne konkurentnosti. Kako bi se filmašima koji snimaju u Istri olakšao posao, uz usluge koje nudi Filmski ured, pripremamo i Vodič za snimanje u Istri koji će sadržavati sve relevantne informacije za snimanje na poluotoku. S ciljem dodatnog poticanja audiovizualnih investicija, Istarska županija promišlja mogućnosti osnivanja filmskog fonda čija bi zadaća bila dodatno potaknuti snimanja u Istri, pružanjem poticaja istarskim autorima, temama i lokacijama u Istri koje bi, u skladu sa scenarijem, predstavljale 'same sebe'. Takav projekt, nazovimo ga 'filmskog fonda' nije moguće definirati preko noći. Interes postoji; potrebno je konzultirati se sa stručnjacima i primjerima dobre prakse iz bliže regije te izraditi studiju izvedivosti i istražiti brojne financijske modele financiranja, odnosno sufinanciranja audiovizualnih djela, raznih žanrova u raznim fazama produkcije, odnosno distribucije, kaže Vinkerlić.

Ove se godine u Istri pokrenuo val snimanja. Brojni projekti u 2020. nisu dovršeni te im se, zbog povoljnije epidemiološke slike i popuštanjem mjera, otvorila mogućnost realizirati ih u 2021. U ovom trenutku se u Istri snimaju ili pripremaju brojni filmovi i reklame, među kojima su "Pula" Andreja Korovljeva, "Pelikan" Filipa Herakovića, "OAO" Julie Becker, "Žal" Mare Prpić i drugi. Zanimljivo je da će se u filmu "Pula" i "Pelikan" istarske lokacije nositi svoje "vlastito ime", što je, marketinški gledano, pozitivan pomak u promociji Istre kao filmske destinacije.

- Za koji dan bit će objavljen natječaj EIFCN-European Film Commission Network i portala Cineuropa za najbolju filmsku lokaciju Europe u TV i filmskoj industriji. Podsjećam da je 2020. kandidat Filmskog ureda Istre bio gradić Završje koji je osvojio 2. mjesto! Ovogodišnjeg kandidata ćemo uskoro objaviti, a građane pozvati da ga svojim glasovanjem podrže u utrci za 1. mjesto, zaključuje Vinkerlić.

U pripremi Plan razvoja kulture IŽ

"U tijeku su pripremne aktivnosti izrade novog Plana razvoja kulture Istarske županije, nastavno na Istarsku kulturnu strategiju IKS 3. IKA je započela aktivnosti otvaranja dijaloga između javne uprave kao donositelja i predstavnika kulturnog sektora u Istri. Predstoji nam razdoblje izrade nacrta Plana i savjetovanja s predstavnicima sektora kroz fokus grupe, javne tribine i rasprave", kaže Vinkerlić.

Suradnja s Vojvodinom

Ove se godine obilježava 20 godina suradnje između AP Vojvodine i Istarske županije. Dugi niz godina dvije regije surađuju na području kulture, politike, turizma i gospodarstva, a obostrana želja je novim idejama i projektima unaprijediti i osvježiti prijateljstvo i suradnju. Ove godine IKA je suorganizator posjete vojvođanskih umjetnika Istarskoj županiji, a već sljedeće godine, u sklopu obilježavanja Novog Sada kao nositelja titule Europske prijestolnice kulture, predstavit će u Vojvodini istarsku kulturu i umjetnike, odnosno umjetnice.

(***Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter