parkovi svjedoci održivog promišljanja

Humagum je jedinstveni primjer uređene zelene urbane površine: Mediteranski park kao nova oaza na umaškoj šetnici

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Park je koncipiran kao zasebna parkovna površina mediteranskog bilja i zelenila, pravokutnog oblika, s centralnim krugom i pješačkim stazama između kojih se protežu manja polja međusobno razdijeljena uskim stazicama te dva zelena polja, travnjaka. S obje strane centralnog kruga nalaze se dva polja za sadnju kamenjara s aromatičnim i samoniklim biljem

 

Nakon što je u posljednjih desetak godina uloženo stotine milijuna kuna u strateške infrastrukturne i društvene projekte, Grad Umag istim zalaganjem i tempom nastavio je i ove godine te konkretnim djelima potvrđuje status jednog od vodećih gradova u Hrvatskoj kada je u pitanju kvaliteta života. Tako je i 2020. godina započela realizacijom niza važnih projekata, među kojima i uređenje zelenih površina na umaškoj šetnici, jednoj od omiljenih lokacija brojnih sugrađana i posjetitelja. 

Mjesto odmora i rekreacije

- Nedvojbeno je kako su parkovi svjedoci održivog promišljanja te brige u razvoju zajednice. Mjesta su to okupljanja i druženja gdje pronalazimo mir, ravnotežu i razonodu. Tako je i naš gradski park Humagum postao nezaobilazna pozadina tisuća fotografija i susreta te jedinstveni primjer uređene zelene urbane površine na kojoj se Umažanke i Umažani, kao i brojni turisti, često odmaraju i rekreiraju. Nakon što je dovršena treća faza gradskog parka Humagum, nastavili smo sa širenjem zelenih površina te započeli s uređenjem novog mediteranskog parka, kažu nadležni iz Grada Umaga.

Kako pojašnjavaju nadalje, mediteranski park koncipiran je kao zasebna parkovna površina mediteranskog bilja i zelenila, pravokutnog oblika, s centralnim krugom i pješačkim stazama između kojih se protežu manja polja međusobno razdijeljena uskim stazicama, te dva zelena polja, travnjaka. S obje strane centralnog kruga nalaze se dva polja za sadnju kamenjara s aromatičnim i samoniklim biljem.

- Jesenski dio sadnog materijala parka obuhvatio je sadnju mediteranskog bilja trajnica, ukrasnog grmlja, pokrivača tla i stabala. Zasađene su trajnice kao što je lavanda, španjolska lavanda, ružmarin, puzajući ružmarin, kadulja, santolina siva, santolina zelena, srebrna pepeljuga - kostriš, patuljasta pitospora i smilje. Od pokrivača tla zasađena je dunjarica ili mušmulica, kozja krv, zečje uši, vrijesak, borovica, vazdazelena ognjica i proljetna crnjuša. Zasađeni su i ukrasni grmovi kao što je oleandar, gravileja, lovor, šimšir, abelija, niska fotinija, grmoliki dubačac i vatreni tren, navode iz Grada Umaga.

 Predstoji proljetna sadnja

Zasađena su stabla i to, kako ističu iz gradske uprave, tri stare masline, dva stabla lovora, dva stabla nešpule, stablo pitospore, stablo tamarisa, grmoliko stablo šipka ili nara, grmoliko stablo žižule, stablo rogača, stablo tršlje, stablo bora pinije, primorskog bora, četiri stabla piramidalnog čempresa, stablo primorskog crnog jasena, grmoliko stablo mandarine, stablo maginje ili planike i stablo badema. Ukupno su posađena 23 stabala.

Predstoji proljetni dio sadnje mediteranskog parka, a ta će sadnja obuhvatiti cvatuće mediteransko ukrasno grmlje, aromatično, ljekovito i samoniklo bilje, ukrasne trave, palme i stabla smokve i čempresa. Od cvatućih grmova istaču četkovac, odnosno callistemon, brnistru, domaću nandinu, mirtu, buganviliju, mahoniju, srcolisnu bergeniju, lemprika, perunika, afrički ljiljan, tulbagiju, motar, ljetni jorgovan i vazdazelenu krkavinu. Na oba kamenjara posadit će se aromatično i samoniklo bilje kao što je menta, origano, timjan, bosiljak, neven, kapari, zimzelen veliki, zimzelen mali, plamenak, primorski vrisak, kretski bušin, limunovac, buhač, prava kamilica, ljekoviti matičnjak, komorač i drugo. Mediteranski park uljepšati će i palme i sukulenti kao što su agava, juka, smokva-kaktus i cikas palma, ukrasna trava dodatno će uljepšati park, a od stabala posaditi će se još dvije smokve i dva čempresa.

Finalizacijom ovog dijela parka Humagum, odnosno malog mediteranskog parka, nastavlja se sa stvaranjem i uređenjem zelenog obalnog pojasa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater